Το Βολτ παρουσιάζει στο Θέατρο Αμαλία στη Θεσσαλονίκη τον «Επιτάφιο του Περικλή»

Υπενθύμιση Πρόσκλησης-Το Βολτ παρουσιάζει στο Θέατρο Αμαλία στη Θεσσαλονίκη τον «Επιτάφιο του Περικλή»

O «Επιτάφιος του Περικλή» γίνεται για πρώτη φορά θεατρικός μονόλογος και παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Το Βολτ Ελλάδας επιλέγει να μιλήσει για την πολιτική μέσα από την τέχνη, με μία παράσταση – ύμνο στη δημοκρατία, με ελεύθερη είσοδο.

Μόλις έναν χρόνο μετά την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου, τον χειμώνα του 430 π.Χ., ο Περικλής προσέρχεται στο νεκροταφείο του Κεραμεικού, σε μια μικρή πλατεία η οποία βρισκόταν σε μικρή απόσταση από την οδό Τάφων, όπου και συγκεντρώνονταν οι πενθούντες για να θρηνήσουν. Πρόκειται να εκφωνήσει έναν λόγο για να τιμήσει τους πρώτους πεσόντες Αθηναίους από τις μάχες στις Πλαταιές και τους Ρείτους, μια τοποθεσία μεταξύ Αθήνας και Ελευσίνας. Ο Επιτάφιος λόγος του, έτσι όπως έχει διασωθεί από τα Ιστορικά του Θουκυδίδη, είναι ένα συγκινησιακά φορτισμένο κείμενο και, παράλληλα, ένας φλογερός ύμνος στην αγάπη για την ελευθερία.

Η ενδιαφέρουσα παράσταση, αποτελεί μία από τις δράσεις του Βολτ Ελλάδας, μέλους του προοδευτικού πανευρωπαϊκού πολιτικού κινήματος Volt Europa που επιλέγει με αυτόν τον εξαιρετικό τρόπο να μιλήσει για την πολιτική μέσω της τέχνης και στοχεύει σε μία Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δημοκρατική, ισότιμη και δίκαιη για όλους τους πολίτες της. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως φαίνεται, που έγινε επιλογή ενός τόσο σπουδαίου κειμένου που θα πυροδοτήσει τη συζήτηση τόσο αμέσως μετά την παράσταση, αλλά και τις επόμενες μέρες από αυτή, θίγοντας βασικά ζητήματα μίας δημοκρατικής κοινωνίας.

Tο διαχρονικό κείμενο «Επιτάφιος του Περικλή», θα παρουσιάσει το Βολτ Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου στις 19.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε σκηνοθεσία του Στέφανου Κακαβούλη που φέτος κλείνει 20 χρόνια θεατρικής δημιουργίας και έχει αποδείξει την αγάπη του στα κλασικά κείμενα, αποδίδοντας αυτή τη φορά με μαεστρία τον λόγο που εκφωνεί ο Περικλής για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου το 430 π.Χ., έναν λόγο πολιτικό αλλά και βαθιά ανθρώπινο.

Μετά την παράσταση και με αφορμή τα μηνύματα του έργου θα ακολουθήσει διάλογος με τους θεατές της παράστασης που θα βρεθούν στο Θέατρο Αμαλία, θίγοντας θέματα για τη σύγχρονη δημοκρατία και τις προκλήσεις της, καθώς και την ιδιαίτερη σημασία των Ευρωπαϊκών Εκλογών του Ιουνίου με παρεμβάσεις από διακεκριμένους ομιλητές και ομιλήτριες.

Ο «Επιτάφιος του Περικλή» ανεβαίνει για πρώτη φορά ως θεατρική παράσταση με μορφή μονολόγου κι αυτό το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Η δημοκρατία και οι αξίες του πολιτεύματος, αναδύονται μέσα από το κείμενο και μοιραία φέρνουν συσχετισμούς με το σήμερα και αυτό είναι που θα πρέπει να συζητηθεί αμέσως μετά το τέλος της παράστασης. Ο Στέφανος Κακαβούλης σκηνοθετεί αλλά και πρωταγωνιστεί σε έναν ρόλο – πρόκληση που πέρα από τον συμβολισμό του, έχει και ιδιαίτερα απαιτητικά στοιχεία που θα πρέπει να υπηρετήσει ο ικανός ηθοποιός. Μαζί του στη σκηνή, θα δούμε τον Χάρη Γεωργιάδη (που έχει επιμεληθεί και την χορογραφία μάχης) ως Σπαρτιάτη πολεμιστή και τον Πάνο Γεωργούλη ως πολεμιστή από την Αθήνα, ενώ η φωνή του εκφωνητή που θα ακούσουμε, θα ανήκει στον σπουδαίο ηθοποιό Θοδωρή Κατσαφάδο.

Όπως αναφέρει το Βολτ Ελλάδας, τη στιγμή που το κράτος δικαίου βάλλεται, αυτό αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία για να υπογραμμίσει την ανάγκη να ξαναδούμε ατομικά και συλλογικά τη σχέση μας με το πολίτευμα και να τονίσει την αξία της ενεργούς πολιτικής συμμετοχής που αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση των δημοκρατικών λειτουργιών και των κοινωνικών κεκτημένων. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «Στο Βολτ πιστεύουμε ότι η πολιτική μπορεί να γίνει αλλιώς» κι αυτό θα είναι ένα «μάθημα» στην παράσταση της 29ης Φεβρουαρίου, μέσα από ένα κείμενο βαθιά διδακτικό για τους αιώνες.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία : Στέφανος Κακαβούλης

Περικλής: Στέφανος Κακαβούλης

Σπαρτιάτης πολεμιστής: Χάρης Γεωργιάδης

Αθηναίος πολεμιστής: Πάνος Γεωργούλης Φωνή

Αφηγητή: Θοδωρής Κατσαφάδος

Χορογραφία μάχης: Χάρης Γεωργιάδης

Φωτογραφίες: Διονύσης Κούτσης – Βασίλης Κρητικός

Παράσταση: Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71) | Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου | ώρα: 19.00

Τα σχόλια είναι κλειστά.