Τουρισμός: Πιο ψηλά από το 2019 πέταξε το 2023 – Το φράγμα των 20,4 δισ. ευρώ έσπασαν τα έσοδα

Ημερομηνία:

Νέες κορυφές κατακτά ο ελληνικός τουρισμός σπάζοντας το ρεκόρ του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ
To ταβάνι των 20,5 δισ. ευρώ άγγιξαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία πιστοποιούν πως ο ελληνικός τουρισμός κατέκτησε νέες κορυφές το 2023, σπάζοντας το ρεκόρ του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 20,459 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 12,7% πάνω από τα 18,151 δισ. ευρώ του 2019. Ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα από τα έσοδα εκτός της high season. Oι τουριστικές εισπράξεις του Δεκεμβρίου του περασμένου έτους ανήλθαν στα 344,2 εκατ. ευρώ έναντι 288,9 εκατ. ευρώ το 2019, μια αύξηση της τάξης του 19,1%. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2022 τα τουριστικά έσοδα ήταν 17,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 32,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 41,5%. Για το 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,7%.

Σημαντική μείωση κατέγραψε τον Δεκέμβριο, αλλά και για το σύνολο του 2023 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων αγαθών, υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την επιδείνωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Δεκέμβριο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 459,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 2,2 δισεκ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών συρρικνώθηκε, καθώς η μείωση των εισαγωγών υπερέβη αυτή των εξαγωγών σε απόλυτους όρους. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 19,6% (‑17,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 14,9% (‑9,5% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 18,9% (‑20,3% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 10,2% (-9,7% σε σταθερές τιμές).

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Πρεμιέρα χωρίς εργατικά χέρια: 80.000 κενές θέσεις...

Χαμηλοί μισθοί και υψηλό κόστος διαβίωσης διώχνουν τους εργαζόμενους...

Kατασχέσεις 2,3 εκατ. οφειλέτες: Ποιοι κινδυνεύουν και...

Τα ηλεκτρονικά «ραντάρ» της ΑΑΔΕ σαρώνουν σε πραγματικό χρόνο...

Πρεμιέρα χωρίς εργατικά χέρια: 80.000 κενές θέσεις...

Χαμηλοί μισθοί και υψηλό κόστος διαβίωσης διώχνουν τους εργαζόμενους...

Kατασχέσεις 2,3 εκατ. οφειλέτες: Ποιοι κινδυνεύουν και...

Τα ηλεκτρονικά «ραντάρ» της ΑΑΔΕ σαρώνουν σε πραγματικό χρόνο...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Οι ΗΠΑ απάντησαν στην ειρηνευτική πρόταση 14 σημείων του Ιράν

Τα στάδια για ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Πρόοδος σημειώνεται στις...

Σκινιάς: πυροβόλησε πέντε φορές τον πρώην φίλο του, τον πέτυχε μία στο πόδι

Οι Αρχές αναζητούν 21χρονο για το αιματηρό επεισόδιο στο...

«Μαύρη βροχή» στην Τεχεράνη: Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν προκαλεί εφιαλτική οικολογική κρίση

Ο πόλεμος είχε ήδη σκοτεινιάσει τον ουρανό της Τεχεράνης...

Επαναπατρισμός θησαυρών: Επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 αρχαιότητες που είχαν κλαπεί από αρχαιοκάπηλους

Στην Ελλάδα επέστρεψαν 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί...