Τουρκία: Η Κομισιόν της «κλείνει την πόρτα» – «Μας χρειάζεστε» λέει ο Ερντογάν

Το προσχέδιο για τη διεύρυνση της Κομισιόν δείχνει ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Τουρκία παραμένει κλειστός.

Τουρκία: Η Κομισιόν της «κλείνει την πόρτα» – «Μας χρειάζεστε» λέει ο Ερντογάν

Η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση, το οποίο έχει στη διάθεσή της η ΕΡΤ και αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη.

H Κομισιόν τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών και να δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας. Υπενθυμίζει δηλαδή τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου του 2021.

Παράλληλα, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και καλεί σε αποκλιμάκωση των εντάσεων προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει και πάλι τα σοβαρά προβλήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς και την επιδείνωση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό αναφέρει ότι υπάρχει κάποια πρόοδος, ωστόσο τονίζει ότι παραμένει σε αναστολή η συμφωνία για επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα.

Τι υποστηρίζει ο Ερντογάν

Οι διεθνείς εξελίξεις καταδεικνύουν πόσο κρίσιμη είναι η Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε από τη μεριά του σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ουσιαστικά, οι διεθνείς εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι «η Τουρκία είναι απαραίτητη για την Ευρωπαϊκή Ένωση» και την ευρωπαϊκή ήπειρο γενικότερα, τόνισε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στην Πράγα, στο πλαίσιο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία θέλει να επιλύσει τα «προβλήματα» – όπως είπε – σε Αιγαίο και Μεσόγειο επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και προέτρεψε την ΕΕ να ζητήσει από την Αθήνα να ξεκινήσει διάλογο σε διμερή βάση.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι ηγέτες στη σύνοδο της ΕΠΚ επαίνεσαν τις μεσολαβητικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.