Τρέμουν υποτροπή με κρούσματα και διασωληνωμένους – Τι περιμένουν οι ειδικοί για την άρση του lockdown

Τρέμουν υποτροπή με κρούσματα και διασωληνωμένους – Τι περιμένουν οι ειδικοί για την άρση του lockdown

Κρίσιμη εβδομάδα για τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι αυτή που διανύουμε, καθώς οι εξελίξεις με τον αριθμό των κρουσμάτων, τον νοσηλευομένων αλλά όσων βρίκσονται στις στις ΜΕΘ, θα είναι τρεις από τους παράγοντες που θα κρίνουν πότε θα αρχίσει να επιστρέφει η ζωή μας στην κανονικότητα.

Ο πρωθυπουργός αναμένει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση, με τους σχεδιασμούς και τις προτάσεις να αλλάζουν από μέρα σε μέρα με βάση την πορεία της πανδημίας.

Τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξαν διαρροές ότι το άνοιγμα της χώρας θα ξεκινήσει από τα σχολεία, θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και εν συνεχεία η εστίαση.

Ωστόσο, ούτε αυτή η σειρά φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» καθώς οι απόψεις των λοιμωξιολόγων διαφέρουν και δεν έχουν καταλήξει ακόμη πότε θα είναι ασφαλές να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία και πότε να ανοίξει το λιανεμπόριο.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές ενώ για το λιανεμπόριο φαίνεται πως προκρίνεται το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων , με πολύ αυστηρά μέτρα, αποστάσεις και μικρό αριθμό πελατών.

Τρέμουν υποτροπή με κρούσματα και διασωληνωμένους
Οι επιστήμονες πάντως παρά το γεγονός ότι παραδέχονται ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα, τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι θα χρειαστεί και άλλη παράταση του lockdown πέρα από αυτή που έχει ανακοινωθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, καθώς υπάρχει ο φόβος για περαιτέρω διασπορά του ιού και νέα πίεση σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, αν ανοίξουν άμεσα λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι το σύστημα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και τόνισε πως αν τυχόν έχουμε μια βεβιασμένη απόφαση για άρση της καραντίνας μπορεί να βιώσουμε μια υποτροπή πολύ χειρότερη από σήμερα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η πρόωρη χαλάρωση θα εκτινάξει τον αριθμό των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία και νοσηλεία σε ΜΕΘ».

Ειδικότερα για την εστίαση μάλιστα, δηλαδή εστιατόρια και καφετέριες είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν με τη νέα χρονιά καθώς και οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν ότι δεν θα είχε νόημα να ανοίξουν για λίγες ημέρες και μετά να ξανακλείσουν.

Ο Νίκος Σύψας, (Ant1) εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τίποτα στις 7 Δεκεμβρίου, ούτε σχολεία, ούτε λιανεμπόριο, καθώς όπως είπε δεν φαίνεται να υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση.

Ο ίδιος είπε ότι δεν νομίζει τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 7 Δεκεμβρίου, να επιτρέψουν το άνοιγμα της χώρας, ενώ σε ότι αφορά το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν στις 14 του Δεκεμβρίου είπε ότι δεν έχει νόημα, αφού μετά από μία εβδομάδα θα κλείσουν για τις γιορτές.

«Η εκτίμησή μου είναι πως δεν ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω» είπε χαρακτηριστικά .

Ο κ. Σύψας τόνισε πως τα κρούσματα παρουσιάζουν μία σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους διασωληνωμένους και γι’ αυτό, θεωρεί, πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα.

Η Ματίνα Παγώνη από την πλευρά της τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει η χώρα στις 7 Δεκέμβρη εξηγώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κοροναϊό παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί.

Το ασφαλές θα είναι γύρω στα 500 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σε διψήφιο αριθμό, πρόσθεσε.

Με το νέο έτος τα σχολεία;
Εξέφρασε μάλιστα την άποψη, μία άποψη που φαίνεται να κερδίζει έδαφος μεταξύ των επιστημόνων, ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες.

Όπως είπε αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Πότε θα δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί άρση των περιορισμών
Μιλώντας το πρωί στο MEGA ο Μανώλης Δερμιτζάκης, υπογράμμισε ότι οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. «Οι επόμενες 10 μέρες είναι περίοδος αναμονής. Οι πρώτες μέρες είναι πάντα με μικρότερο ρυθμό μείωσης, ενώ όσο περνάνε οι μέρες στο lockdown, ο ρυθμός αυτός θα επιταχύνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Μιλώντας για το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ακόμα πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης. «Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότερα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά» δήλωσε.

Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους όλες τις παραμέτρους για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Οι 6 παράμετροι που μελετά το Μαξίμου είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευόμενων και δη των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων, όπως και ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό δηλαδή των θετικών δειγμάτων επί των τεστ που γίνονται, που χθες έπεσε στο 8,3% με όριο συναγερμού το 4%.

Σημαντικοί δείκτες είναι επίσης το λεγόμενο Rt, πόσα άτομα δηλαδή μολύνει ένα κρούσμα.

Οι ειδικοί τις επόμενες ημέρες θα σταθμίσουν όλα τα δεδομένα και θα διαμορφώσουν την εισήγησή τους προς τον πρωθυπουργό για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.