Τρίτη μέρα πυρκαγιάς στο Ρέθυμνο – Αισιοδοξία για την πορεία και το αποτέλεσμα της πυρόσβεσης

Ημερομηνία:

Με τη δράση των δασοκομάντος μέσα στα πεδία των αναζωπυρώσεων καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, συνεχίστηκε το έργο των 300 και πλέον πυροσβεστών, με στόχο να ανακόπτεται η όποια ανάφλεξη κυρίως στα μέτωπα Αποδούλου, Πλάτανο και Βαθιακό.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις από τα εναέρια μέσα, τα οποία λειτουργούν ανά ομάδες. Αυτή την ώρα βρίσκονται σε επιχείρηση 4 ελικόπτερα. Σε καπνογόνα μέτωπα άκαυστων και καμένων μετώπων υπάρχει πυρόσβεση, ενώ δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο.

Στη μάχη της πυρόσβεσης συμμετέχουν και οι εθελοντές που για 3η ημέρα δίνουν το «παρών», καθώς και ομάδες κατοίκων με υδροφόρες της περιφέρειας και δήμων.

Χιλιάδες στρέμματα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, έχουν καεί κυρίως με καλλιεργήσιμη γη και ελαιώνες, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η αγροτική οικονομία των κατοίκων και του δήμου. Τόνισε επίσης ότι σήμερα θα αιτηθεί να κηρυχθεί ο δήμος ως πυρόπληκτος, ώστε οι διαδικασίες ενίσχυσης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών να γίνουν άμεσα. Ζημιές που αφορούν μεταξύ άλλων, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ηλεκτρικών παροχών και δικτύων.

Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, η ισχύς των ανέμων έχει μειωθεί και όπως, τονίστηκε από το Συντονιστικό Κέντρο στο ΑΠΕ ΜΠΕ, υπάρχει η ελπίδα ότι σήμερα θα καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Τα εννέα χωριά και οικισμοί που εκκενώθηκαν χθες, έχουν και πάλι από το πρωί την παρουσία των κατοίκων τους, οι οποίοι προσπαθούν να οργανώσουν τις ζωές τους σε νέα βάση, δεδομένου ότι στο σύνολό τους οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και ορισμένοι με την κτηνοτροφία.

Όσοι δασοκομάντος από την Αθήνα χρειάστηκε να ξεκουραστούν φιλοξενήθηκαν στη Σχολή Αστυνομίας στο Ρέθυμνο με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Λιονή, η οποία ευχαρίστησε για την βοήθεια και την προσφορά του τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μανόλη Τσακαλάκη.

Αισιόδοξος για τη σημερινή ημέρα δήλωσε και ο Μιχάλης Σαρρής υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ έκανε λόγο για την μεγαλύτερη μάχη που έχει δοθεί στο Ρέθυμνο με τις φλόγες τα τελευταία χρόνια. Όλα, όπως είπε, που συνέβησαν δεν είχαν καμία δυνατότητα πρόβλεψης, με τον άνεμο να κινείται προς άλλες κατευθύνσεις διαρκώς και να δημιουργεί νέες εστίες από το πουθενά. Η μάχη όλων στα πεδία ήταν εμβληματική τόνισε ο κ. Σαρρής, ευχαριστώντας για την αφοσίωση στο έργο πολίτες, εθελοντές και πυροσβέστες.https://www.amna.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Εορταστικές εκδηλώσεις της 160ης Επετείου του ολοκαυτώματος...

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 160η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ...

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή ευχαριστεί και...

Τις θερμές της ευχαριστίες και τα ειλικρινή της συγχαρητήρια...

Εορταστικές εκδηλώσεις της 160ης Επετείου του ολοκαυτώματος...

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 160η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ...

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή ευχαριστεί και...

Τις θερμές της ευχαριστίες και τα ειλικρινή της συγχαρητήρια...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο : Σύλληψη ατόμου για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών...

Διπλή επιτυχία του Δήμου Ηρακλείου: Εταίρος σε δύο νέα δίκτυα του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT IV

Καταστήματα της γειτονιάς γίνονται σημεία πρόσβασης σε υπηρεσίες, πληροφόρησης...

Xανιά : «Με εκδηλώσεις και παρελάσεις τιμήθηκε η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Πλατανιά»

Με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων,...