Τσιμέντο να γίνει: Η χώρα που χρησιμοποιεί κοκαΐνη ως δομικό υλικό

Ημερομηνία:

Οι κλίβανοι αποτέφρωσης πλέον δεν επαρκούν για την καταστροφή των γιγάντιων ποσοτήτων ναρκωτικών που κατάσχονται στο Εκουαδόρ, όμως η μικρή χώρα των Άνδεων βρήκε την απάντηση: τσιμέντο να γίνει.

Υπό την προεδρία του Γκιγιέρμο Λάσο, συντηρητικού πρώην τραπεζίτη, το Εκουαδόρ έχει εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συμμοριών που χρησιμοποιούν τη χώρα ως ενδιάμεσο σταθμό για τη μεταφορά κοκαΐνης σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ποσότητες κατασχεμένων ναρκωτικών σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ξεπέρασαν τους 210 τόνους, κυρίως κοκαΐνης.

Η ποσότητα που κατασχέθηκε το 2022 ήταν ελαφρώς μικρότερη, και πάλι όμως ξεπέρασε τη χωρητικότητα των 27 αποθηκών της αστυνομίας όπου φυλάσσονται τα ναρκωτικά μέχρι να καταστραφούν.

Ξεπέρασε επίσης τη χωρητικότητα των κλιβάνων στους οποίους κανονικά αποτεφρώνονται οι παράνομες ουσίες, δήλωσε στο Reuters ο Εντμούντο Μέρα, επκεφαλής αντιμετώπισης των ναρκωτικών στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τώρα, το Εκουαδόρ χρησιμοποιεί ένα μέρος της κατασχεμένης κοκαΐνης για την παραγωγή σκυροδέματος.

Κυλιόμενος ιμάντας ανεβάζει τις συσκευασίες κοκαΐνης στο μηχάνημα κονιορτοποίησης (Reuters)

Σε συνεργασία με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), το Εκουαδόρ εφαρμόζει τη μέθοδο του εγκλεισμού, κατά την οποία η κοκαΐνη κονιορτοποιείται και αναμειγνύεται με άμμο, άλλα αδρανή υλικά και τσιμεντόσκονη.

Η διαδικασία πραγματοποιείται σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων όπου καταφθάνουν κάθε εβδομάδα εκατοντάδες συσκευασίες υδροχλωρικής κοκαΐνης και πολτού του φυτού της κόκα –η πρώτη ύλη για την παραγωγή κοκαΐνη.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, από τη στιγμή που το μπετόν στερεοποιηθεί η κοκαΐνη δεν μπορεί να διαρρεύσει στο έδαφος αλλά ούτε και να ανακτηθεί.

Το σκυρόδεμα κοκαΐνης χρησιμοποιείται για να γεμίσει έναν λάκκο βάθους 15 μέτρων και να σχηματίσει το δάπεδο μιας νέας αποθήκης στον χώρο του εργοστασίου, το οποίο δεν κατονομάζεται για λόγους ασφάλειας.

To σκυρόδεμα κοκαΐνης χρησιμοποιείται επιτόπου στο εργοτάξιο όπου παράγεται (Reuters)

Με μπετόν κοκαΐνης θα γεμίσει στη συνέχεια και ένας δεύτερος λάκκος, μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν σχέδια για τη χρήση του σε άλλα κατασκευαστικά έργα.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του εργοστασίου, μέχρι σήμερα περίπου 350 τόνοι κοκαΐνης έχουν καταλήξει στον λάκκο.

Όπως αναφέρει ο Πάμπλο Ραμίρεζ, διευθυντής της υπηρεσίας που ερευνά υποθέσεις ναρκωτικών, η μέθοδος του εγκλεισμού προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Ένας τόνος κοκαΐνης μπορεί να μετατραπεί σε σκυρόδεμα σε λιγότερο από τρεις ώρες, ενώ η καταστροφή της ίδιας ποσότητας σε κλιβάνους αποτέφρωσης απαιτεί περίπου 12 ώρες.

«Η διαδικασία είναι φθηνότερη, χρειάζεται λιγότερη ώρα και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον» είπε ο Ραμίρεζ.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

3 Αστέρια για το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...

Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, η ΕΤΑΝΑΠ Σαμαριά ανακοινώνει τη βράβευση...

Κρήτη: Μέσα σε 48 ώρες πάνω από...

Τρία πολεμικά πλοία ανοιχτά της Λιβύης για να αποτραπούν...

3 Αστέρια για το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...

Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, η ΕΤΑΝΑΠ Σαμαριά ανακοινώνει τη βράβευση...

Κρήτη: Μέσα σε 48 ώρες πάνω από...

Τρία πολεμικά πλοία ανοιχτά της Λιβύης για να αποτραπούν...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί- Επιστρατεύεται η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

Όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας...

Καιρός: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο – Πότε έρχονται τα 40άρια

Σε κλοιό καύσωνα τις επόμενες ημέρες η χώρα. Επικαιροποιήθηκε το...

Από τον Ιούνιο έχουν ξεσπάσει 1.050 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα

Πάνω από χίλιες οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε...

«Ντύνονται» τουρίστες αλλά είναι… εφοριακοί – Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ στα Χανιά

Τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά ενώ οι έλεγχοι...