Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα θα λάβει προχρηματοδότηση 4 δισ. ευρώ

Ημερομηνία:

Για την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας.Κατερίνας Σακελλαροπούλου ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Paolo Gentiloni. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του οποίου ήδη 14 χώρες έχουν παρουσιάσει το δικό τους εθνικό πλάνο.

Η Ελλάδα, ήταν η 2η χώρα που κατέθεσε τον φάκελό της και μέσα στον Μάιο αναμένονται και οι υπόλοιπες χώρες – εκτός 2-3 εξαιρέσεων, όπως εξήγησε ο κ. Gentiloni. Χαρακτήρισε τις Ελληνικές προτάσεις ενδιαφέρουσες αφού συνδυάζουν επιχορηγήσεις και δάνεια που θα φέρουν ρευστότητα ενώ συγχρόνως θα στηρίξουν την απασχόληση και τομείς όπως η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διευκρίνισε ότι στο δεύτερο μισό του Ιουνίου θα κατατεθούν επίσημα οι προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έγκριση και η εκταμίευση αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο. Η πρώτη αυτή προχρηματοδότηση θα αφορά το 13% του συνολικού ποσού για κάθε χώρα και η Ελλάδα αναμένεται έτσι να λάβει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Gentiloni, όλα τα παραπάνω συνδέονται με τις εθνικές αποφάσεις των κρατών μελών. Ήδη 19 χώρες έχουν εγκρίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και όσο πιο γρήγορα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

«Γνωρίζουμε ότι η κρίση είχε διαφορετικές συνέπειες σε κάθε χώρα και επίσης ότι κάθε χώρα έχει άλλους ρυθμούς ανάκαμψης», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση όλων είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Χαρακτήρισε το σχέδιο Next Generation EU ένα «εργαλείο αλληλεγγύης και στήριξης» και υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός των Βρυξελλών είναι περίπλοκος και δεν λειτουργεί με εκτελεστικά διατάγματα. «Οφείλουμε σε κάθε βήμα να επιδιώκουμε συναινέσεις και συμφωνίες γι αυτό και όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν πολύ μεγάλη σημασία», είπε κλείνοντας ο κ. Gentiloni.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Φοιτητικό επίδομα: Ποιοι δικαιούνται έως 2.500 ευρώ...

Αυξημένο στεγαστικό επίδομα, νέες φοιτητικές εστίες, ανακαινίσεις και επενδύσεις...

Συντάξεις Νοεμβρίου: Δείτε πότε πιστώνονται τα ποσά...

Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία. Οι ημερομηνίες καταβολής των...

Φοιτητικό επίδομα: Ποιοι δικαιούνται έως 2.500 ευρώ...

Αυξημένο στεγαστικό επίδομα, νέες φοιτητικές εστίες, ανακαινίσεις και επενδύσεις...

Συντάξεις Νοεμβρίου: Δείτε πότε πιστώνονται τα ποσά...

Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία. Οι ημερομηνίες καταβολής των...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Κρήτη: Πολύωρες διακοπές ρεύματος την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου – Αναλυτικά οι περιοχές και οι ώρες

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν αύριο, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου...

Ελ Νίνιο: Έξι πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το ισχυρότερο κλιματικό φαινόμενο της Γης

Δεν είναι καταιγίδα, δεν εκδηλώνεται παντού με τον ίδιο...

Πανελλαδικές: Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις των πρυτάνεων

Μεγαλύτερες αρμοδιότητες στα ίδια τα πανεπιστήμια, δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας...

Ηράκλειο: Η Κνωσός μετατράπηκε σε… λίμνη μετά τη βροχή – Οι εικόνες που αντίκρισαν οι τουρίστες

Μεγάλες συγκεντρώσεις νερού σε διάφορα σημεία του αρχαιολογικού χώρου...