Β. Διγαλάκης: Με σημαντικές μεταρρυθμίσεις και στην αγορά εργασίας προχωράμε μπροστά για όλους

Στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί στην αγορά εργασίας το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο να αντιμετωπίσει πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, αποκαθιστώντας αδικίες και πραγματοποιώντας τις απαραίτητες προσαρμογές της εργασιακής νομοθεσίας στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αναφέρθηκε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Διγαλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, με την καθιέρωση της οποίας θα καταστεί δυνατή η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, των αδήλωτων υπερωριών και της εισφοροδιαφυγής. Η Ψηφιακή Κάρτα, σε συνδυασμό με τους ελέγχους από τη νέα μορφή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ως Ανεξάρτητη Αρχή, πλέον, «Επιθεώρησης Εργασίας», θα καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό υπέρβασης του πλαφόν των υπερωριών, υπογράμμισε ο Χανιώτης βουλευτής και πρόσθεσε ότι «έτσι, οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν σημαντικές προσαυξήσεις στους εργαζόμενους, καθώς με το νομοσχέδιο η προσαύξηση των παράνομων υπερωριών ανεβαίνει από το 80% στο 120%».

Παράλληλα, η Ελλάδα γίνεται από τις πρώτες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που νομοθετεί την αναγνώριση του «δικαιώματος της αποσύνδεσης», δηλαδή το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να απέχει πλήρως από την παροχή εργασίας με τηλεφωνικό ή ηλεκτρονικό τρόπο, εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των αδειών του, επισήμανε ο κ. Διγαλάκης, σημειώνοντας ότι «στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, η εν λόγω ρύθμιση προστατεύει έμπρακτα τις 40 ώρες εργασίας και κυρίως είναι μια ακόμη απόδειξη ότι μας ενδιαφέρει πραγματικά η ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής».

Μια ακόμα σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων του νομοσχεδίου, όπως ανέφερε ο Χανιώτης βουλευτής, είναι η άδεια πατρότητας (14 ημέρες με αποδοχές, έναντι 2 που ισχύει σήμερα), η προστασία του νέου πατέρα κατά της απόλυσης για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου, ο περιορισμός των αντικινήτρων για την πρόσληψη γυναικών, η γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση για πρώτη φορά από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες και το δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων για γονείς και φροντιστές με βάση την Οδηγία 1158/2019. «Με τις ρυθμίσεις αυτές στηρίζονται οι νέοι γονείς, τη στιγμή που ο πληθυσμός της χώρας μας γερνά και λιγοστεύει και το δημογραφικό είναι το σημαντικότερο, ίσως, πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, και ενισχύεται η ισότιμη αντιμετώπιση των δύο φύλων στην αγορά εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης.

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καθιέρωση της δυνατότητας για τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων να συμμετέχουν και να ψηφίζουν εξ αποστάσεως με χρήση συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τονίζοντας ότι είναι κάτι το αυτονόητο και πλέον δημοκρατικό. Μάλιστα υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση έχει αυτή την αρνητική στάση καθώς το ίδιο έγινε και πέρυσι τέτοιο καιρό κατά τη συζήτηση του νόμου 4692/2020, σχετικά με τις διαδικασίες εκλογής οργάνων διοίκησης στα Πανεπιστήμια.

Καταλήγοντας, ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι «είναι πραγματικά λυπηρό, αν και εν πολλοίς αναμενόμενο, το γεγονός ότι σε μία τέτοια σημαντική στιγμή, μία στιγμή που η κυβέρνηση τολμά και πάλι να προχωρήσει μπροστά, η αξιωματική αντιπολίτευση, για λόγους ιδεοληψίας, αλλά και μικροπολιτικής σκοπιμότητας, στέκεται, για άλλη μία φορά, με το βλέμμα στο παρελθόν και την πλάτη στο μέλλον. Αδυνατώντας να κατανοήσει τα νέα δεδομένα και, πολύ περισσότερο, να προτάξει, αντί για το όποιο, ενδεχομένως, πρόσκαιρο μικροπολιτικό όφελος, την εθνική ανάγκη για μία ουσιαστική και σύγχρονη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία στον κρίσιμο τομέα της εργασίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.