Β. Σχοιναράκη: «Το Ηράκλειο αξίζει να έχει γυναίκα δήμαρχο»

Β. Σχοιναράκη: «Το Ηράκλειο αξίζει να έχει γυναίκα δήμαρχο» . Μου έκανε εντύπωση – όχι αρνητική – η πρότασή της να κάνουμε την κουβέντα μας περπατώντας …..

Συνέντευξη στη Σώτια Πεντεδήμου και στο cretalive

Μου έκανε εντύπωση – όχι αρνητική – η πρότασή της να κάνουμε την κουβέντα μας περπατώντας στην πόλη. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου είχε προταθεί από κανένα άλλο υποψήφιο, ούτε το είχα προτείνει εγώ.

Και αν εξαιρέσει κανείς ότι απαιτείται μια έξτρα προσοχή για το που… πατάς και για να μην σε παρασύρει κανένας βιαστικός οδηγός, είχε ενδιαφέρον. Στόχος της ήταν να αναδείξει «γωνιές του Ηρακλείου που παραμένουν ερημωμένες και αδικούν την πόλη, την εικόνα της και τους πολίτες της». Ξεκινήσαμε από την οδό Επιμενίδου εκεί όπου στέκει ακόμα πάνω στα τείχη το λυόμενο που στέγαζε το 10ο νηπιαγωγείο του Ηρακλείου. «Παραμένει κλειστό τόσα χρόνια χωρίς να έχει δρομολογηθεί μία λύση για την αξιοποίησή του από τότε που μεταφέρθηκε το σχολείο ή για απομάκρυνσή του για να αναδειχθούν τα τείχη και να ‘ζωντανέψει’ ξανά η περιοχή» λέει.

 

Ξεκινώ με αυτό που αναρωτήθηκα από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε το όνομα της να «παίζει» για τον Δήμο Ηρακλείου. Γιατί; Τι ήταν αυτό που την κινητοποίησε; Θυμίζω ότι έχει διατελέσει επτά χρόνια βουλευτής, τέσσερα νομάρχης. Στα 8 χρόνια που «έλειψε» από τα δημόσια πράγματα, «έκανα κάτι για εμένα» εξηγεί. «Ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου που είχε πάλι να κάνει με την αυτοδιοίκηση και την κοινωνική πολιτική, την χάραξη και υλοποίησή της σε επίπεδο Κρήτης. Όσο και να ήθελα δηλαδή δεν ξέφευγα. Ακόμα και τα 8 χρόνια που ήμουν εκτός ασχολιόμουν με αυτό. Θεωρώ ότι μπορούμε να βάλουμε μια διαφορετική σφραγίδα στα πράγματα της πόλης. Μπορούμε να ονειρευτούμε, μπορούμε να διεκδικούμε και να υλοποιούμε ό,τι το ‘Ηράκλειον αξίζει’ και ό,τι οι πολίτες του αξίζουν. Η ζωή τους και η καθημερινότητά τους αξίζει να είναι διαφορετική και γι αυτό ακριβώς τον λόγο επιλέξαμε να συμμετέχουμε σε αυτό το ταξίδι έως τις δημοτικές εκλογές αλλά και ακόμα δυναμικότερα μετά από αυτές».

«Ο καθένας μας έχει τη δική του διαδρομή, τη δική του συγκρότηση και τη δική του ιστορία. Και έχει αφήσει τη δική του σφραγίδα σε όποια θέση ευθύνης έχει αναλάβει» μου απαντά όταν την ρωτάω για τους πολλούς συνυποψηφίους της, με τους οποίους αφενός γνωρίζετε, αφετέρου έχει συνεργαστεί αλλά και… «μένουμε και στην ίδια πόλη»! Θεωρεί ότι είναι πλούτος οι πολλοί υποψήφιοι ωστόσο στην ερώτηση πόσο διαφορετικές είναι τελικά οι προτάσεις που έχουν να καταθέσουν για το Ηράκλειο συστήνει υπομονή μέχρι «να ξεδιπλωθούν τα προγράμματα για να φανούν και οι διαφορές. Τα προβλήματα της πόλης είναι σαφώς ξεκάθαρα αλλά η ματιά που έχει ο καθένας γι αυτά και το πως αυτή θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα έχει διαφορά»συμπληρώνει. Είναι επαρκής ο χρόνος έως τις 26 Μαΐου να ενημερωθούμε όπως θα έπρεπε οι πολίτες; Κρίνει πως ναι, αν και αναγνωρίζει ότι οι περιορισμοί βάσει νομοθεσίας ίσως αφήσουν κενά ενημέρωσης. «Ευτυχώς που τα social media είναι ακόμα ελεύθερα»! λέει υπενθυμίζοντας ότι η παράταξη «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ αξίζει» έχει παρουσία σε όλα.

Δεν μπορώ να μην την ρωτήσω για τα χρίσματα…δοσμένα και μη, επίσημα ή ανεπίσημα. Όπως και τα σενάρια που ακούστηκαν πολύ έντονα για την δική της υποψηφιότητα. Μερικοί τα πλέκουν γιατί έτσι τους βολεύει, υποστηρίζει. «Στο Ηράκλειο παράγουμε περισσότερα σενάρια απ’ όσα μπορούμε να καταναλώσουμε» λέει και δεν έχει και άδικο. Αλλά κάπως πρέπει να βγάλουμε και το ψωμί μας, ανταπαντώ και γελάει. Αφήνει πίσω της τα σενάρια πάντως, ειδικά αυτά που αφορούν προεκλογικές συνεργασίες. «Εμείς δεν σταματάμε στα σενάρια γιατί ακριβώς είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θέλουμε μία πλατιά κοινωνική συμμαχία ανθρώπων που ενδιαφέρονται και αγαπούν τον τόπο τους. Γιατί αξίζει να ζούμε και να δημιουργούμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον και να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά μας και για τους πολίτες του Ηρακλείου ανεξάρτητα σε ποιον χώρο ανήκουν και ανεξάρτητα ποιο είναι το επάγγελμά τους».

«Νομίζω ότι ακόμα και άνθρωποι που ήδη έχουν πάρει τα λεγόμενα χρίσματα προσπαθούν να τα αποποιηθούν την επόμενη στιγμή και στέλνουν μηνύματα στους πολίτες ότι είναι αδέσμευτες δημοτικές κινήσεις. Αυτό δείχνει δύο πράγματα: ή ότι δεν υπολογίζουν καθόλου το χώρο που τους έδωσε το χρίσμα – κ έχουμε δει τέτοια περίπτωση – ή ότι θέλουν να ξεγελάσουν τους πολίτες».

Επικεντρώνεται στην επόμενη ημέρα οπότε και «πρέπει να υπάρξει η σύγκλιση για την πόλη, με ένα δυναμικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα επικυρωθεί από το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και ο ηγέτης που θα επιλέξουν οι πολίτες, είτε άντρας είτε γυναίκα, θα κληθεί να το εφαρμόσει. Θα πρέπει όμως να διαθέτει την εμπειρία και την δυναμική, το τσαγανό και την καθαρότητα στη λειτουργία και τις θέσεις, τις αρχές και τις αξίες για να μπορέσει να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα. Γιατί αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να είσαι δυναμικά αποδοτικός για τον τόπο σου και τους πολίτες».

Επιμένω λίγο για το χρίσμα του ΚΙΝΑΛ στον Γιάννη Κουράκη. «Δεν μας προβληματίζει. Μας απελευθερώνει γιατί οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα ούτε κόμματα. Ούτε και οι λύσεις. Δυναμική διεκδίκηση χρειάζεται και νομίζω στη διαδρομή μας έχουμε αποδείξει αν είμαστε δυναμικοί ή όχι στην διεκδίκηση λύσεων».

Είναι η πιο φρέσκια υποψηφιότητα. Υπό την έννοια ότι ανακοινώθηκε πριν περίπου 10 ημέρες. Η ίδια σημειώνει ότι υπάρχει ήδη μια μεγάλη δυναμική και ανταπόκριση του κόσμου και όσον αφορά τη στελέχωση του ψηφοδελτίου και όσον αφορά την συνδιαμόρφωση των προτάσεων του συνδυασμού. Σε μια περίοδο που όλοι οι υποψήφιοι καλούν τους πολίτες σε διαβούλευση η Β. Σχοιναράκη υπενθυμίζει με νόημα ότι «από την εποχή που ήμασταν στην νομαρχία διαμορφώσαμε το πρόγραμμα μας μέσα από διάλογο με τους πολίτες. «Για εμάς είναι ένας γνώριμος βηματισμός και χαίρομαι που αρκετοί μας αντέγραψαν και κάνουν σήμερα αυτό το διάλογο για να διαμορφώσουν τα προγράμματα τους παρά το γεγονός ότι προϋπήρχαν ως αυτοδιοικητικοί»…

Μου κάνει εντύπωση επίσης ότι – όπως λέει – δεν συναντά δυσκολία στη στελέχωση του ψηφοδελτίου. «Είναι θέμα προσέγγισης» εξηγεί «γιατί υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να συμμετέχουν πέρα και έξω από γραμμές και κόμματα». Συμπληρώνει δε ότι «το γεγονός ότι ο συνδυασμός μας είναι ανεξάρτητος, μια ανεξάρτητη δημοτική παράταξη που ιδρύθηκε από ανθρώπους που ανήκουν σε όλους τους χώρους είναι και ένας μαγνήτης. Γιατί ο κόσμος ξέρει ότι στην αυτοδιοίκηση ενδιαφέρεσαι για τα του οίκου σου και δεν έχει σημασία σε ποιον χώρο ανήκεις». Υπενθυμίζει επίσης ότι και στη θητεία της στη νομαρχία και παρά το 63% που είχε λάβει η παράταξή της από την πρώτη Κυριακή, δεν λειτούργησε ποτέ στη λογική «έχουμε το μαχαίρι και το πεπόνι, το κόβουμε και το μοιράζουμε». Αυτή είναι για εκείνη η διαφορά – η σφραγίδα του καθενός που ανέφερε νωρίτερα – που κάνει και τη διαφορά.

Ο κόσμος λοιπόν, ανταποκρίνεται θετικά στην παράταξη. Έχει ανάγκη να ενημερωθεί, να κουβεντιάσει, να εκφραστεί για το πως θέλει να δει την επόμενη ημέρα τον τόπο που έχει επιλέξει να ζήσει και να δημιουργήσει. Γι αυτό και εκείνη έχει ξεκινήσει τις επισκέψεις και τις συναντήσεις με πολίτες, στο κέντρο, στις γειτονιές, στους οικισμούς.

Άλλωστε, όπως λέει, «αν δεν είσαι δίπλα στον πολίτη δεν μπορείς να εισπράξεις το μέγεθος ενός προβλήματος ή να διαμορφώσεις τη λύση που θα δίνει την καλύτερη απάντηση σε αυτό. Οι πολίτες έχουν ανάγκη να βλέπουν τον δήμαρχο. Ξέρουν ότι κανείς δεν κρατά μαγικά ραβδιά. Ξέρουν ότι δεν υπάρχουν οι μάγοι – δεν υπήρχαν ποτέ – που ακουμπούν τα προβλήματα και λύνονται. Υπάρχουν όμως άνθρωποι συγκροτημένοι, που διεκδικούν, που ξέρουν πως να τους εκπροσωπήσουν και να είναι αυτό που λέγανε για τον Μ. Καρέλλη το ‘λιοντάρι της πόλης’. Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν. Και δεν υπάρχουν μόνο λιοντάρια αλλά υπάρχουν και λιονταρίνες»!

Εν τω μεταξύ περπατάμε πέριξ των Λιονταριών, και σχεδόν μονολογεί κοιτώντας τους δρόμους «είμαστε 100 μέτρα από τα Λιοντάρια και είναι σα να έχει να περάσει από εδώ ασφαλτικό και οδοκαθαριστής 15 χρόνια». Κατευθυνόμαστε προς Αγία Τριάδα και μιλάμε για τα θέματα της καθημερινότητας. Αυτά τα προβλήματα, των οποίων η επίλυση θα είναι στην πρώτη γραμμή για την Β. Σχοιναράκη. Για το αν παραμελήθηκαν οι συνοικίες του Ηρακλείου και τα χωριά, «αρκεί μια βόλτα» λέει «για να διαπιστώσεις εκεί χειρότερες καταστάσεις».

«Η καθημερινότητα είναι το κορυφαίο θέμα της επόμενης ημέρας. Σε πρώτη γραμμή είναι ο πολίτης. Γιατί αν δεν έχει μια ποιοτική καθημερινότητα, πως μπορεί να δημιουργήσει; Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο σημαντικός θεσμός της διοικητικής δομής της χώρας. Είναι κοντά στους πολίτες, αφουγκράζεται τα προβλήματά τους, διαμορφώνει πολιτικές για την λύση τους. Ακριβώς επειδή είναι κοντά και στην εφαρμογή των λύσεων μπορεί να κάνει και τις τροποποιητικές παρεμβάσεις που χρειάζονται άρα να είναι και περισσότερο αποδοτική. Θεωρώ την Τ.Α κλειδί για το ξεπέρασμα της κρίσης γιατί αν πετύχει να είναι ο ώμος που ακουμπούν οι πολίτες για να ξεπεράσουν τα σημαντικά τους προβλήματα και πρώτα απ όλα αυτά της καθημερινότητας, οι πολίτες θα είναι χαμογελαστοί και δημιουργικοί».

Αναγνωρίζει προφανώς την υποχρηματοδότηση των δήμων και την μόνο στη θεωρία αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Υποστηρίζει ωστόσο ότι «στην Ε.Ε. υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα και απευθείας από τους δήμους, όπως στα θέματα της καινοτομίας».Φέρνει ως παράδειγμα τον Δήμο Τρικκαίων, και θλίβεται – όπως λέει – όταν πόλεις πολύ μικρότερες από το Ηράκλειο και με πολύ μικρότερη δυναμική έχουν γίνει πρότυπο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. «…Και εμείς που έχουμε δίπλα μας το ΙΤΕ , το κορυφαίο αυτό ίδρυμα, παγκοσμίως γνωστό, να μην έχουμε καταφέρει να κάνουμε την πόλη μας δακτυλοδεικτούμενη σε όλα αυτά τα θέματα».

Της ζητώ να αξιολογήσει τόσο την παρούσα δημοτική αρχή όσο και την προηγούμενη. «Δεν μπορεί κανείς να μηδενίσει το έργο κανενός. Οι πολίτες κρίνουν. Έχουν δώσει ένα πρώτο αποτέλεσμα κρίσης και θα δώσουν και στις προσεχείς κάλπες το αποτέλεσμα για την παρούσα δημοτική αρχή. Ο πολίτης έχει σημασία να δώσει αυτή την απάντηση και να κάνει αυτή την αξιολόγηση και όχι εγώ».

Δεν παραλείπει πάντως να αναφερθεί σε «3-4 πρόσωπα που δεν πρέπει να ξεχνάμε». Μνημονεύει τον Κώστα Ασλάνη ο οποίος «αξιοποίησε την μεγάλη ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων και μαζί με την Γιάννα Αγγελοπούλου, προσπάθησε και πέτυχε να ενταχθεί το Ηράκλειο στις Ολυμπιακές πόλεις» αλλά και τον Σταύρο Καμπέλη – γενικό γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου. «Έναν άνθρωπο με όραμα για την πόλη του. Που έβαλε τη σφραγίδα του στα δυναμικά αυτά έργα και που ποτέ δεν διεκδίκησε το παραμικρό. Τιμώ τη μνήμη του γιατί είχε ένα φρέσκο μυαλό. Λείπει πολύ από την πόλη μας, θα μπορούσε να προσφέρει πολλά» λέει ενώ ειδική αναφορά κάνει και στην προσφορά δύο ακόμα δημάρχων του Ηρακλείου, του Κώστα Κληρονόμου και του Μιλτιάδη Φαρσάρη.

Φτάσαμε και στην Αγία Τριάδα, «μια δυναμική περιοχή που αν αναβαθμιστεί θα γίνει μια βιώσιμη συνοικία που θα μπορεί να περπατά κανείς άφοβα». Υποστηρίζει ότι οι αυτοδιοικητικοί οφείλουν να κάνουν τους πολίτες και τους επισκέπτες να περπατάνε την πόλη. Αλλά και να διεκδικούν πιο έντονα να αλλάξει η εικόνα της πόλης. «Θα μπορούσαν να αλλάξουν πράγματα αν ευαισθητοποιούμασταν όλοι λίγο περισσότερο» λέει και εξηγεί: «Γιατί και η αυτοδιοίκηση και ο πολίτης έχουν χρέος να αγαπούν την πόλη και να δημιουργούν γι αυτή. Ο αυτοδιοικητικος να χαράσσει πολιτικές, να διεκδικεί και να υλοποιεί έργο και οι πολίτες να σέβονται τα έργα, να τα περιφρουρούν και να τα διατηρούν – και όχι να τα καταστρέφουν όπως έγινε πρόσφατα στην Αλικαρνασσό».

Η Βαγγελιώ Σχοιναράκη επιδιώκει να είναι η επόμενη δήμαρχος Ηρακλείου. «Το Ηράκλειο αξίζει να έχει γυναίκα δήμαρχο. Οι πολίτες το έκαναν για τη νομαρχία σε παλαιότερους χρόνους, γιατί όχι και στον Δήμο;»

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.