Βαρύ το πλήγμα στα φυτώρια ελιάς και πορτοκαλιάς – Στήριξη ζητούν οι παραγωγοί

Η πανδημία του κορονοϊού δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας. Πέραν του τουρισμού που προβάλλεται συνήθως και άλλοι δυναμικοί κλάδοι θα χρειαστούν την αρωγή της πολιτείας, όπως ο κλάδος της Ανθοκομίας και των δέντρων, ώστε να προστατευθούν θέσεις εργασίας και πολύτιμες εξαγωγές.

Βαρύ το πλήγμα στα φυτώρια ελιάς και πορτοκαλιάς – Στήριξη ζητούν οι παραγωγοί

Την ενίσχυση στις φυτωριακές επιχειρήσεις εσπεριδοειδών και ελιάς ζητά με Δελτίο Τύπου, από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κο. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο. Μάκη Βορίδη, ο σύλλογος φυτωριούχων κορινθίας.

«Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει κι εμείς όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε ώστε να βοηθήσουμε την Ελληνική οικονομία στην επόμενη ημέρα. Ο κλάδος των φυτωριακών επιχειρήσεων εκτός από τη συνήθη φορολογία, καταβάλουν στο κράτος και ανταποδοτικά τέλη. Αυτούς τους μήνες λόγω της ξαφνικής εμφάνισης της πανδημίας, χρειάζονται την αρωγή της πολιτείας, ώστε να προστατευθούν θέσεις εργασίας και φυσικά η επάρκεια της χώρας σε πολλαπλασιαστικό υλικό. Μια έννοια ξεχασμένη που έγινε κάτω από τις εξαιρετικές αυτές περιστάσεις πιο επίκαιρη από ποτέ», αναφέρει ο Αναστάσιος Γρούμπος, Πρόεδρος τυου Συλλόγου φυτωτιούχων Κορινθίας

«Αυτό διότι είχαμε την ατυχία η κρίση στους κλάδους των Εσπεριδοειδών, της Ελιάς και της ανθοκομίας, να χτυπήσεις στους τρεις μήνες της άνοιξης που αποτελούν το 70%-80% του ετήσιου συνολικού κύκλου εργασιών.

Φέτος, η πτώση των πωλήσεων από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου μέχρι σήμερα, είναι μεγαλύτερη του 70%. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα εσπεριδοειδή, η χρονιά επρόκειτο να είναι μια από τις καλύτερες της πενταετίας.

Όσον αφορά την Ελιά, που ήδη έχει πληγεί η αγορά της από την πτώση του ελαιόλαδου, έχει χαθεί η περίοδος φύτευσης, η οποία ξεκινά από το Φεβρουάριο και εκτείνεται μέχρι τα μέσα Απριλίου, με κυριότερο μήνα πωλήσεων και φυτεύσεων το Μάρτιο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυτωριούχων Κορινθίας, Κος Αναστάσιος Γρουμπός καθώς και άλλοι επαγγελματίες που σχετίζονται με τον κλάδο, με δεδομένο τις μηδενικές πωλήσεις, αν τα μέτρα παραμείνουν ως έχουν, οι επιχειρήσεις θ’αντιμετωπίσουν σοβαρά θέματα βιωσιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύνδεσμος φυτωριούχων Κορινθίας διακινεί το 80% του πολλαπλασιαστικού υλικού, Εσπεριδοειδών και ελιάς.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να οδηγήσουν σε απώλειες θέσεων εργασίας, αδυναμία πληρωμής προμηθευτών καθώς και περαιτέρω επιβάρυνση του κλάδου, σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, ο οποίος επηρεάζει την πρωτογενή παραγωγή σε είδη όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια κ.α

Είναι φανερό ότι ο συγκεκριμένος κλάδος, που αποτελεί βασικό στήριγμα στην αγροτική παραγωγή και συμβάλει στην ελληνική οικονομία και διασφαλίζει την αυτάρκεια σε βασικά προϊόντα της Ελληνικής γης, κινδυνεύει αν δεν λάβει την απαραίτητη στήριξη των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Ανάπτυξης», καταλήγει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.