Ξάνθη: Αρπακτικά πουλιά κατά περιστεριών – Σφοδρές αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις

Ημερομηνία:

Πεντάμηνο πρόγραμμα με πτήσεις εκπαιδευμένων αρπακτικών ενέκρινε ο δήμος για την απομάκρυνση των περιστεριών από την κεντρική πλατεία.

Με εκπαιδευμένα αρπακτικά πουλιά θα επιχειρήσει ο δήμος Ξάνθης να απωθήσει τα περιστέρια από την κεντρική πλατεία της πόλης και το ευρύτερο κέντρο. Η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις στους φιλόζωους.

Ο δήμος Ξάνθης ενέκρινε με απόφαση του αντιδημάρχου Οικονομικών Σιαμπάν Μπαντάκ τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης της υπηρεσίας με τίτλο «Απώθηση πτηνών του είδους Columba livia (περιστέρια) από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης» και τις τεχνικές προδιαγραφές της από Υ9/2025 μελέτης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, που αφορά στην ανάθεση υπηρεσίας για «Απώθηση πτηνών του είδους Columba livia (περιστέρια) από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης, σύμφωνα με το emakedonia.gr.

Όπως αναφέρει η τεχνική έκθεση, το πρόγραμμα αρπακτικών είναι μία βιολογική μέθοδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κατά την εφαρμογή του οποίου πραγματοποιούνται πτήσεις εκπαιδευμένων αρπακτικών, τα οποία λειτουργούν σαν φυσικοί θηρευτές, με σκοπό τη δημιουργία εχθρικού περιβάλλοντος στους πληθυσμούς με στόχο την απώθηση των περιστεριών.

Το πρόγραμμα αρπακτικών χωρίζεται σε τρία μέρη:

στην περίοδο εξοικείωσης

στην περίοδο καταστολής

στην περίοδο διατήρησης

Όπως αναφέρεται, η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι πέντε μήνες, ενώ «γενικά για την διεξαγωγή του προγράμματος Αρπακτικών στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, θα απασχοληθούν δύο με τρεις (2-3) εκπαιδευτές αρπακτικών. Για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών και την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Δήμος Ξάνθης οφείλει να παρέχει ασφαλή πρόσβαση σε όποιον χώρο της πλατείας κριθεί ότι θα χρειαστεί».

«Μεσαιωνική απόφαση»

«Είδαμε μια απόφαση η οποία είναι μεσαιωνική», λέει από την πλευρά της, εκφράζοντας την αντίθεσή της με το μέτρο, η Άννα Μαρία Ζαφειριάδου, πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης «αδεσποτούλια Ξάνθης» στο MEGA.

«Ο πρώτος λόγος είναι ότι η ιερακοθηρία έχει να κάνει με άγρια ζώα σε αιχμαλωσία. Το δεύτερο είναι ότι ο πληθυσμός πλέον μπορεί να ελεγχθεί με σπόρους που στειρώνουν τα περιστέρια». Όπως λέει η ίδια: «Θα φύγουν από την πλατεία και θα πάνε στην πόλη, λίγο πιο πέρα. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα».

 

ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τουρισμός: Στους top5 προορισμούς η Ελλάδα –...

Νότια Ευρώπη και Μεσόγειος συγκεντρώνουν το 61% των προτιμήσεων...

Κεραμέως: Τέλος στην περικοπή συντάξεων χηρείας μετά...

Δέκα «απλές παραδοχές και απτές αλήθειες» για το νομοσχέδιο...

Τουρισμός: Στους top5 προορισμούς η Ελλάδα –...

Νότια Ευρώπη και Μεσόγειος συγκεντρώνουν το 61% των προτιμήσεων...

Κεραμέως: Τέλος στην περικοπή συντάξεων χηρείας μετά...

Δέκα «απλές παραδοχές και απτές αλήθειες» για το νομοσχέδιο...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ρέθυμνο : Εντοπισμός δενδρυλλίων κάνναβης

Συνελήφθη ημεδαπός για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παραβάσεις νομοθεσίας περί...

Ηράκλειο:Είχαν στην κατοχή τους κοκαΐνη,χρηματικό ποσό,ζυγαριά

Συνελήφθησαν δυο ημεδαποί κατηγορούμενοι για παραβάσεις νομοθεσίας...

Λαμπρά εγκαίνια της «Γιορτής Κρητικής Διατροφής 2026» στο Ρέθυμνο

Στ. Αρναουτάκης: Επενδύουμε στις ρίζες μας, για να δώσουμε...