Ξεκινά η χρηματοδότηση για νέα σχολεία. Συνάντηση Υπουργού Επικρατείας με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου

Ξεκινά η χρηματοδότηση για νέα σχολεία. Συνάντηση Υπουργού Επικρατείας με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου

Συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσο και τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο υπουργός στον Άγιο Νικόλαο (29/5). 

Ο Δήμαρχος ζήτησε την μεσολάβηση του κ. Σκέρτσου – λόγω και της κυβερνητικής θέσης του – για την προώθηση ζητημάτων ευρύτερου ενδιαφέροντος που απασχολούν τον τόπο μας, όπως η δημόσια υγεία και η ανάγκη στελέχωσής της με προσωπικό, αλλά και το επιχειρησιακό σχέδιο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στο οποίο έχουμε εκφράσει τεκμηριωμένα την αντίθεσή μας στο μέρος που αφορά στην περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Ειδικά για τον Δήμο ο κ. Μενεγάκης, επικεντρώθηκε στην ανάγκη νέας σχολικής στέγης. Ανέφερε στον Υπουργό Επικρατείας ότι το τελευταίο σχολείο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ανεγέρθηκε στον Δήμο Αγίου Νικολάου και χρηματοδοτήθηκε από κρατικούς ή και δημοτικούς πόρους έγινε πριν από εικοσιπέντε  (25) και πλέον χρόνια και έκτοτε μόνο λυόμενοι οικίσκοι έχουν χρησιμοποιηθεί για σχολικές ανάγκες και για την συμπλήρωση σε υπάρχουσες δομές οι οποίοι συνήθως τοποθετούνταν σε παρακείμενους κοινόχρηστους χώρους. 

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου σύμφωνα με τους φορείς της εκπαίδευσης και από τα στατιστικά συμπεράσματα σημειώνει αύξηση του μαθητικού πληθυσμού του. Γι’ αυτό, σύμφωνα και με την αρμόδια επιβεβαίωση που μπορούν να παράσχουν ανά πάσα στιγμή οι τοπικές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουμε πλέον ανάγκη τουλάχιστον από τέσσερις (4) νέες υποδομές που θα στεγάσουν οριστικά σχολικές μονάδες που λειτουργούν με στενότητα συστεγαζόμενες σε άλλα σχολικά  κτήρια ή σε προσωρινές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα χρειαζόμαστε ένα νέο κτηριακό συγκρότημα Γυμνασίου (3ο Γυμνάσιο) και Λυκείου (2ο ΓΕΛ) για τα οποία υπάρχει χωροθετημένο οικόπεδο με ειδικούς όρους δόμησης που ανήκει στον Δήμο στην περιοχή «Μεσοράχη» περιφερειακά της πόλης του Αγίου Νικολάου, καθώς και δύο (2) νέα κτηριακά συγκροτήματα Δημοτικών σχολείων, ένα στην πόλη του Αγίου Νικολάου (5ο Δημοτικό) και ένα στον οικισμό του Σισίου (Δημοτικό – Νηπιαγωγείο Σισίου). 

Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Υπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Βουλής την κυβερνητική συνδρομή προκειμένου να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις για την ανέγερση των νέων σχολικών μονάδων.

Ο κ. Σκέρτσος διαβεβαίωσε ότι με την κατάθεση ολοκληρωμένης ώριμης μελέτης είναι εφικτή για φέτος η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για μία σχολική δομή από κάποιο χρηματοδοτικό πλαίσιο, είτε από Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης -όπως έχει γίνει πρόσφατα σε άλλες σχολικές δομές της χώρας, είτε από το ΕΣΠΑ και για τις υπόλοιπες δομές θα υπάρξει μέριμνα από το επόμενο έτος. Στο αίτημα αυτό συνηγόρησε ο κ. Πλακιωτάκης, το οποίο και θα υποστηρίξει. 

Ο Δήμαρχος ανέφερε στον Υπουργό ότι η προοπτική χρηματοδότησης μας ικανοποιεί γιατί ανταποκρίνεται στην ανάγκη μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας – γονέων και μαθητών οι οποίοι λόγω της απουσίας νέων σχολικών υποδομών στον τόπο μας αισθάνονται ότι δεν εισακούονται τα τελευταία χρόνια. «Θεωρούμε – ανέφερε – ότι μπορούμε να έχουμε ώριμη μελέτη για ένα σχολείο εντός του έτους, ώστε να προχωρήσει το αντίστοιχο έργο. Πρόκειται για ένα θετικό μήνυμα».

Ο κ. Μενεγάκης έκανε επίσης γνωστό ότι για τις ανάγκες συντήρησης των υφιστάμενων σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων του Δήμου χρειάζεται έκτακτη χρηματοδότηση λόγω της δυσκολίας κάλυψης με ίδια κεφάλαιά, την οποία έχει ήδη ζητήσει κατά την πρόσφατη μετάβασή του στην Αθήνα από τον υπεύθυνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιο. Για την φετινή χρονιά οι έκτακτες ανάγκες μας για κτηριακές συντηρήσεις σχολείων είναι της τάξης των 500.000 ευρώ σύμφωνα με σχετική τεχνική εκτίμηση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.

Ακολούθησε προγραμματισμένη επίσκεψη στο εργοτάξιο του Elounda Hills έπειτα από πρόσκληση του μετόχου της εταιρείας MIRUM κ. Βιτάλι Μπορίσοφ και του αντιπροέδρου και νομικού εκπροσώπου κ. Κ. Δέδε, όπου παρουσιάστηκε το σχεδιαζόμενο μεγάλο ιδιωτικό έργο και έγινε περιήγηση στο εργοτάξιο της Μαρίνας που κατασκευάζεται εκεί, με την οποία ο Δήμος Αγίου Νικολάου μέσω της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας (ΔΑΕΑΝ) ετοιμάζεται σύντομα να συνάψει σύμφωνο συνεργασίας. Με την συνεργασία αυτή, θα επισφραγιστεί η διάθεση βοήθειας από την επενδύτρια εταιρεία προς την ΔΑΕΑΝ που λειτουργεί την δημοτική Μαρίνα Αγίου Νικολάου αλλά και η αλληλοϋποστήριξη στις υποδομές αυτού του θεματικού τουριστικού αντικειμένου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.