Ξεκίνησαν να βάζουν λουκέτα οι συνοικιακοί φούρνοι στην Κρήτη

Σημαντικό πλήγμα, από την υφιστάμενη κατάσταση, έχει υποστεί ένας επαγγελματικός κλάδος, ο οποίος μέχρι πρότινος, έδειχνε ν’ αντέχει στις πιέσεις: οι αρτοποιοί.

Ξεκίνησαν να βάζουν λουκέτα οι συνοικιακοί φούρνοι στην Κρήτη

Το πρόβλημα, με τους συνοικιακούς φούρνους, έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις και στην Κρήτη, με την Π.Ε. Ηρακλείου, ν’ αποτελεί ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, σε επίπεδο Κρήτης.

Ο κ. Βασίλης Δαφέρμος, από το Σωματείο Αρτοποιών Ηρακλείου “Δήμητρα”, αναφέρει στην εφημερίδα Πατρίς πως τον τελευταίο χρόνο έχουν βάλει λουκέτο ως και 20 αρτοποιεία στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.

Η αρχή του… τέλους ήταν η λήξη της πανδημίας και η άνοδος των τιμών, ειδικά στις πρώτες ύλες, αλλά και τους λογαριασμούς ρεύματος

Το κόστος λειτουργίας ενός φούρνου τον τελευταίο χρόνο έχει διπλασιαστεί, ο λόγος είναι το αυξημένο κόστος προσωπικού, οι πρώτες ύλες και το ρεύμα που σε κάποιες περιπτώσεις έχει ακόμα και τριπλασιαστεί.

Παράλληλα, η κίνηση έχει μειωθεί κατά 20% με 30% και όσοι δουλεύουν και χονδρική εξοπλίζουν εστιατόρια και ξενοδοχεία, δεν αρκεί όμως για να καλύψουν το κενό.

Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε λουκέτα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, όπου χάθηκαν περίπου 20 φούρνοι τους τελευταίους μήνες.

Αναφορικά με τις αυξήσεις στα προϊόντα ενός φούρνου, ο κ. Δαφέρμος αναφέρει πως οι όποιες ανατιμήσεις έγιναν προς το τέλος του έτους με αρχές του 2022, το ψωμί ακρίβυνε κατά 20%, όμως, στα αρτοπαρασκευάσματα υπάρχουν και άλλες αυξήσεις, καθώς οι πρώτες ύλες είναι πολύ πιο ακριβές πλέον.

Για παράδειγμα, ένα κιλό βούτυρο κόστιζε 7 ευρώ και τώρα φτάνει και τα 13, η μαργαρίνη πωλείτο ως 2,5 ευρώ και τώρα 4 ευρώ, ακόμα και 5.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η αύξηση στους λογαριασμούς του νερού από τον Δήμο Ηρακλείου, τα ποσά είναι ακόμα και τέσσερις φορές πάνω με την ίδια κατανάλωση. «Ευχόμαστε να αντέξουμε όσο περισσότερο γίνεται, είναι κρίμα να χαθεί ο θεσμός του φούρνου της γειτονιάς. Το κάθε σημείο πώλησης δεν είναι και φούρνος, που με αλεύρι, νερό, μαγιά φτιάχνει το ψωμί από το μηδέν», αναφέρει.kriti360.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.