«Ξέμεινε» από φρούτα και λαχανικά η Βρετανία – Πώς θα κινηθούν οι αγρότες της Κρήτης

Η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας ενδιέφερε πάντα τις καλά οργανωμένες Ομάδες Παραγωγών κηπευτικών της Κρήτης, οι εκπρόσωποι των οποίων έκαναν πολλές συναντήσεις με εμπορικούς αντιπροσώπους των μεγάλων ευρωπαϊκών αλυσίδων τροφίμων σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων

«Ξέμεινε» από φρούτα και λαχανικά η Βρετανία – Πώς θα κινηθούν οι αγρότες της Κρήτης

Οι τεράστιες ελλείψεις πιστοποιημένων ποιοτικών φρούτων και λαχανικών που εμφανίστηκαν από τα μέσα του Φλεβάρη και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Αγγλίας και της Ιρλανδίας και υποχρέωσαν τις εφημερίδες Independent και Guardian να αφιερώσουν σε ολοσέλιδες δημοσιεύσεις τους τις εικόνες των άδειων ραφιών από φρούτα και λαχανικά και τις αποφάσεις ορισμένων αλυσίδων να βάλουν στους καταναλωτές προσωρινά δελτίο στις αγορές των κηπευτικών, αναθέρμαναν το ενδιαφέρον των ομάδων παραγωγών της Κρήτης για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας ενδιέφερε πάντα τις καλά οργανωμένες Ομάδες Παραγωγών κηπευτικών της Κρήτης, οι εκπρόσωποι των οποίων έκαναν πολλές συναντήσεις με εμπορικούς αντιπροσώπους των μεγάλων ευρωπαϊκών αλυσίδων τροφίμων σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις τροφίμων στις οποίες συμμετείχαν και κυρίας στην Fruit Logistica του Βερολίνου.

«Είναι αλήθεια ότι η συμμετοχή μας στις διεθνείς εκθέσεις φρούτων και λαχανικών με το παλαιότερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Vegiteraneo και το Mediteranean Combo που είναι το πιο πρόσφατο, μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε επαφές και με εμπορικούς αντιπροσώπους διεθνών αλυσίδων τροφίμων που δραστηριοποιούνται εκτός των άλλων και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν προχωρήσαμε ποτέ σε εμπορικές συνεργασίες γιατί αυτές οι μεγάλες αλυσίδες πρέπει να είναι σίγουρες ότι θα μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση τους χωρίς να τους ενδιαφέρει η απόσταση η οι καιρικές συνθήκες που θα αντιμετωπίζουμε στην παραγωγή και τη μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης. Σίγουρα για να ξεκινήσουμε εμπορικές συνεργασίες με αυτές τις αλυσίδες τροφίμων, θα πρέπει να έχουμε μεγάλο όγκο παραγωγής. Πιστεύω ότι μπορούμε από κοινού όλες οι περιοχές της Κρήτης που παράγουν πιστοποιημένα κηπευτικά, με μια σωστή ενωτική συνεργασία να καλύψουμε τις ανάγκες στην τροφοδοσία με φρέσκα ποιοτικά κηπευτικά ακόμα και σε τέτοιες αγορές όπως είναι της Βρετανίας», μας είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ομάδας παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» Ιεράπετρας κ. Μάνος Καπαράκης, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ομάδων παραγωγών της Κρήτης, στην πρόσφατη έκθεση φρούτων και λαχανικών Fruit Logistica του Βερολίνου.

Τα σούπερ μάρκετ της Μεγάλης Βρετανίας είχαν επιβάλει περιορισμούς στις αγορές κάποιων φρούτων και λαχανικών, από τις αρχές του Φλεβάρη μέχρι πριν μερικές μέρες καθώς τα προβλήματα εφοδιασμού που αντιμετώπισαν από τη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, είχαν αφήσει άδεια τα ράφια των αλυσίδων τροφίμων σε ολόκληρη τη χώρα.

Εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και διαφόρων προβλημάτων μεταφοράς από την Αφρική και την Ευρώπη, οδήγησε τα ράφια των σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν μείνει άδεια από ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, μαρούλια, συσκευασμένες σαλάτες, μπρόκολο, κουνουπίδι και σμέουρα, ενώ ακόμη και η πιο μεγάλη αλυσίδα τροφίμων έθεσε όριο αγοράς μόνο δύο τεμαχίων ανά πελάτη σε ντομάτες, αγγούρια, μαρούλια και πιπεριές.

«Η Κρήτη μας είχε από πολύ παλιά κατακτήσει την αγορά της Βρετανίας με τα επιτραπέζια σταφύλια της, ενώ τα τελευταία χρόνια μας έχει μείνει μόνο ένα μικρό μερίδιο αφού οι Ισπανοί κατάφεραν με σωστές αναμπελώσεις να καλλιεργήσουν όψιμες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών και να μας εκτοπίσουν σε μεγάλο βαθμό από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας ενδιέφερε πάντα τις καλά οργανωμένες Ομάδες Παραγωγών κηπευτικών της Κρήτης, οι εκπρόσωποι των οποίων έκαναν πολλές συναντήσεις με εμπορικούς αντιπροσώπους των μεγάλων ευρωπαϊκών αλυσίδων τροφίμων σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων

»Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να γίνει η προσπάθεια να μπει όλη η Κρήτη των κηπευτικών από κοινού στην τεράστια αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο αλλά δεν είναι ακατόρθωτο ειδικά τώρα που φυτεύονται πολλά καινούργια υβρίδια που έχουν μεγάλη διατηρησιμότητα και άριστη ποιότητα. Η απόσταση είναι ένα σοβαρό θέμα αφού οι νταλίκες για να φτάσουν στην Αγγλία μέσω Γαλλίας θέλουν 3-4 μέρες ενώ οι εξαγωγείς θα πρέπει να γνωρίζουν καλά όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται και να έχουν έναν έμπειρο εκτελωνιστή για να μην χάνουν χρόνο στις παραδόσεις τους», μας είπε μεταξύ άλλων ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων φρούτων λαχανικών και χυμών Ελλάδας κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.