Ξεπέρασε τα όρια η Τουρκία: Ζητά «Γαλάζια Πατρίδα» μέχρι τις Κυκλάδες

Ημερομηνία:

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από πλευρά της Τουρκίας στο πλαίσιο της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σε νέες του δηλώσεις , ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας, Ουμίτ Γιαλίμ, χαρακτηρίζει «πολύ μετριοπαθή» τον προκλητικό χάρτη της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», μπροστά στον οποίον φωτογραφήθηκε πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές του Σεπτεμβρίου, κυκλοφόρησε φωτογραφία του τούρκου προέδρου να ποζάρει μπροστά από τον χάρτη των τουρκικών διεκδικήσεων.

Με τον χάρτη αυτό, η «Γαλάζια Πατρίδα» αποκτά «υπόσταση» καθώς αναφέρονται συγκεκριμένα τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης, ενώ η διεκδίκηση καταγράφεται στον χάρτη που «αγγίζει» τις θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο μέχρι και ανατολικά της Κρήτης.

Σχολιάζοντας τα σύνορα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ο Γιαλίμ γράφοντας στην εθνικιστική εφημερίδα Sözcü, τα τοποθετεί δυτικά του 24ου Μεσημβρινού, περιλαμβάνοντας το μισό Αιγαίο Πέλαγος, ακόμη και τις Κυκλάδες.

Όπως υποστηρίζει ο πρώην γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, τα θαλάσσια τουρκικά σύνορα είναι 85 χιλιόμετρα δυτικότερα από αυτά της «Γαλάζιας Πατρίδας» και συγκεκριμένα στον 24ο μεσημβρινό και όχι στον 25ο, περιλαμβάνοντάς μέσα σε αυτά ελληνικά νησιά όπως τη Μύκονο, την Αμοργό, τη Νάξο, την Πάρο κ.α.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο χάρτης που παρουσιάστηκε από τη «Ναυτική Ακαδημία» στις 31 Αυγούστου 2019, παρουσία του Τούρκου προέδρου, έφθανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 25 μοιρών ενώ αυτός που είχε δημοσιεύσει το 1974 το τουρκικό Γενικό Επιτελείο για το Αιγαίο, η τουρκική υφαλοκρηπίδα έφθανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 24 Μοιρών ανατολικά».

Μάλιστα, προειδοποιεί πως εάν εφαρμοστούν τα θαλάσσια σύνορα της «Γαλάζιας Πατρίδας» η Τουρκία θα χάσει σημαντικά «δικαιώματα» στο Αιγαίο, όπου της ανήκουν -σύμφωνα με τους υπολογισμούς του- 550 χιλάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στη θάλασσα και 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στον εναέριο χώρο.

Οι δηλώσεις του ωστόσο δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς η θεωρία του πως η Ελλάδα «κατέλαβε» 18 «τουρκικά νησιά» στο Αιγαίο Πέλαγος, είναι γνωστή.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τουρισμός: Στους top5 προορισμούς η Ελλάδα –...

Νότια Ευρώπη και Μεσόγειος συγκεντρώνουν το 61% των προτιμήσεων...

Κεραμέως: Τέλος στην περικοπή συντάξεων χηρείας μετά...

Δέκα «απλές παραδοχές και απτές αλήθειες» για το νομοσχέδιο...

Τουρισμός: Στους top5 προορισμούς η Ελλάδα –...

Νότια Ευρώπη και Μεσόγειος συγκεντρώνουν το 61% των προτιμήσεων...

Κεραμέως: Τέλος στην περικοπή συντάξεων χηρείας μετά...

Δέκα «απλές παραδοχές και απτές αλήθειες» για το νομοσχέδιο...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Φοιτητές και Airbnb βάζουν «φωτιά» στα ενοίκια στην Κρήτη

Ανοδική πορεία κατέγραψαν τα ενοίκια κατοικιών στην Κρήτη το...

Εορτολόγιο 4 Ιουλίου: Ποιους τιμά η Εκκλησία μας σήμερα

Σήμερα, Σάββατο 4 Ιουλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Δήμος Ηρακλείου:Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας για το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιουλίου

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσαγκαράκης θα είναι ο Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας...

Τουρισμός: Στους top5 προορισμούς η Ελλάδα – Τι επηρεάζει τις επιλογές των Ευρωπαίων ταξιδιωτών

Νότια Ευρώπη και Μεσόγειος συγκεντρώνουν το 61% των προτιμήσεων...