Yeni Safak: Έτοιμο για την Κρήτη το Ορούτς Ρέις

Ημερομηνία:

Με τίτλο «Έτοιμη η άδεια της Κρήτης», η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» (Yeni Safak) αποκαλύπτει ότι η Άγκυρα ετοιμάζει να στείλει το πλοίο Ορούτς Ρέις στα νοτιο-ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ από την Κωνσταντινούπολη, η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα αναφέρει ότι, στο πλαίσιο του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, η πρώτη αποστολή του Ορούτς Ρέις θα είναι το τεμάχιο 15 κάτω από την Κρήτη, ένα τεμάχιο το οποίο βρίσκεται ‘υπό ελληνική κατοχή’, όπως ισχυρίζεται.

Αυτό βέβαια θα γίνει μόλις δημοσιοποιηθούν στα ΗΕ οι ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη, δηλαδή, σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», οι έρευνες αλλά και οι γεωτρήσεις των Τουρκικών Πετρελαίων στην περιοχή θα ξεκινήσουν εντός τους έτους.

«Η Τουρκία δηλώνει πλέον ανοιχτά την πρόθεσή της για έρευνες και γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κρήτης», σημειώνει χαρακτηριστικά η «Γενί Σαφάκ».

«Νότια της Κρήτης είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Ήδη η Ελλάδα από το 2011 εκμεταλλευόμενη την εσωτερική αναταραχή στη Λιβύη ανακοίνωσε «μονομερείς» σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, αναφέρει η «Γενί Σαφάκ».

Το 2014 η Ελλάδα διακήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για την αδειοδότηση δύο τεμαχίων, του τεμαχίου 15 και 20 που βρίσκονται κάτω από την Κρήτη, ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας, το μισό του τεμαχίου 15 είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Το ήμισυ του λεγόμενου τεμαχίου 15 της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να σφετεριστεί 39.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την ΑΟΖ της Λιβύης, βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι έρευνες στα ανατολικά της Κρήτης θα ξεκινήσουν πρώτα από το λεγόμενο τεμάχιο 15, το οποίο βρίσκεται υπό την κατοχή της Ελλάδας», υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Στα σκουπίδια πλέον ο EastMed

«Επομένως, με την ανάρτηση στα ΗΕ των συντεταγμένων των δυτικών συνόρων των τουρκικών θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο, το σχέδιο να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου και της Κρήτης πέφτει στο κενό και ο EastMed θα καταλήξει στα σκουπίδια», υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ», καθώς πλέον για οποιοδήποτε έργο στην περιοχή γύρω από την Κρήτη θα απαιτείται πρώτα η άδεια της Τουρκίας και της Λιβύης.

Πηγή: sigmalive.com

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Σκινιάς: πυροβόλησε πέντε φορές τον πρώην φίλο...

Οι Αρχές αναζητούν 21χρονο για το αιματηρό επεισόδιο στο...

Καιρός: Με βροχές και 8 μποφόρ ξεκινά...

Με αυξημένη αστάθεια θα ξεκινήσει η εβδομάδα στην Κρήτη,...

Σκινιάς: πυροβόλησε πέντε φορές τον πρώην φίλο...

Οι Αρχές αναζητούν 21χρονο για το αιματηρό επεισόδιο στο...

Καιρός: Με βροχές και 8 μποφόρ ξεκινά...

Με αυξημένη αστάθεια θα ξεκινήσει η εβδομάδα στην Κρήτη,...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Οι ΗΠΑ απάντησαν στην ειρηνευτική πρόταση 14 σημείων του Ιράν

Τα στάδια για ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Πρόοδος σημειώνεται στις...

Σκινιάς: πυροβόλησε πέντε φορές τον πρώην φίλο του, τον πέτυχε μία στο πόδι

Οι Αρχές αναζητούν 21χρονο για το αιματηρό επεισόδιο στο...

«Μαύρη βροχή» στην Τεχεράνη: Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν προκαλεί εφιαλτική οικολογική κρίση

Ο πόλεμος είχε ήδη σκοτεινιάσει τον ουρανό της Τεχεράνης...

Επαναπατρισμός θησαυρών: Επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 αρχαιότητες που είχαν κλαπεί από αρχαιοκάπηλους

Στην Ελλάδα επέστρεψαν 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί...