ΥΠΕΝ:Απάντηση για τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης σχετικά με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ημερομηνία:

– Η Ελλάδα ήταν η πρώτη και η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που δημιούργησε έναν έκτακτο μηχανισμό, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Το ΤΕΜ χρηματοδοτείται από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα αυξημένα πλεονάσματα του ειδικού λογαριασμού ΕΛΑΠΕ, από τον οποίο αμείβονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, καθώς και το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΥΚΩ.

– Τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα αποτελούν ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ έως τώρα, συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχει προσφέρει η ΔΕΗ, προσπαθώντας να συμβάλλει στην απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων.

Είναι τα σημαντικότερα μέτρα στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια και τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.
– Για πολλοστή φορά η αντιπολίτευση επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, με αφορμή τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δυνατότητα επιτάχυνσης της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκτακτων μέτρων για την αποσύνδεση των τιμών ορυκτών καυσίμων από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά.

– Πολλές από τις προτάσεις που αναφέρονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και περιλαμβάνουν τρόπους για την αποσύνδεση των ορυκτών καυσίμων από τον προσδιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε περιοχές περιορισμένης διασύνδεσης με την κοινή ηλεκτρική αγορά, όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, μεταφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στους κρατικούς προϋπολογισμούς και άρα στους φορολογούμενους που είναι και οι καταναλωτές ενέργειας.

– Αντίθετα, η πρόταση των έξι σημείων που έχει καταθέσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και συγκεκριμένα η εφαρμογή ρυθμιστικών μέτρων όπως η επιβολή πλαφόν σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υποστηρίζονται από πολλά κράτη – μέλη, έχει σαν σκοπό να επανέλθει η ισορροπία στη χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά και στη βάση της την αιτία της κρίσης, δίχως να επωμίζονται επιπλέον βάρη οι κρατικοί προϋπολογισμοί και άρα οι φορολογούμενοι.

– Η Κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί ότι εφόσον προκύψουν υπερκέρδη από τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αυτά θα φορολογηθούν εκτάκτως με συντελεστή 90%.

Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πανηγυρίζει και να μην παρασύρεται, υπερθεματίζοντας για προτάσεις που αδυνατεί να αντιληφθεί πώς λειτουργούν και από πού θα χρηματοδοτηθούν.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ολ. Κεφαλογιάννη: Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός της Υπουργού...

Με ένα συγκινητικό "αντίο" αποχαιρετά τον θείο της Γιώργο...

Allwyn Hellas: Κορυφαία διάκριση ως «Employer of...

Δύο σημαντικές διεθνείς διακρίσεις απέσπασε η Allwyn Hellas, καθώς...

Ολ. Κεφαλογιάννη: Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός της Υπουργού...

Με ένα συγκινητικό "αντίο" αποχαιρετά τον θείο της Γιώργο...

Allwyn Hellas: Κορυφαία διάκριση ως «Employer of...

Δύο σημαντικές διεθνείς διακρίσεις απέσπασε η Allwyn Hellas, καθώς...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τέταρτη στη γαλλική αγορά εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου η Ελλάδα

Υψηλότερη η μέση αξία του ελληνικού προϊόντος. Την τέταρτη θέση...

Ελ Νίνιο: Έξι πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το ισχυρότερο κλιματικό φαινόμενο της Γης

Δεν είναι καταιγίδα, δεν εκδηλώνεται παντού με τον ίδιο...

Καθιστική ζωή: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν μένουμε καθισμένοι για πάνω από 25 λεπτά – Τι έδειξε νέα μελέτη

Περισσότερο απ’ όσο ίσως φανταζόμαστε μπορεί να επηρεάζει την...