Υπερσύγχρονη δομή-πρότυπο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς ξεκινάει στον Δήμο Χανίων

Υπέγραψε τη μελέτη ο Δήμαρχος Χανίων, Π. Σημανδηράκης

Το «πρώτο βήμα» για την κατασκευή μίας υπερσύγχρονης δομής-πρότυπο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Χανίων, έγινε σήμερα, Πέμπτη 14/7/2022, με την υπογραφή της Μελέτης για τη Δημιουργία Καταφυγίου και Κλινικής αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Τη σύμβαση υπέγραψε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με τον ανάδοχο μελετητή στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου Χανίων, παρουσία του Αντιδημάρχου Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Νικηφοράκη, και του Αντιδημάρχου, αρμόδιου για τη Δ.Ε. Ακρωτηρίου, Στέλιου Μιχαηλάκη.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της μελέτης, η οποία χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου, ανέρχεται σε 37.192,23 ευρώ, ενώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της προσδιορίζεται στους έξι μήνες από σήμερα. Το καταφύγιο και η κλινική για τα αδέσποτα ζώα, θα αποτελέσουν ενιαία δομή και χωροθετούνται στο Καμπάνι Ακρωτηρίου.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς πρόκειται για ένα «πολύ σημαντικό έργο, το οποίο έλειπε από τα Χανιά εδώ και δεκαετίες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο έργο δίνει τη δυνατότητα της διαχείρισης του πολύ μεγάλου αριθμού των αδέσποτων ζώων με έναν τρόπο, που σέβεται την ευζωία τους.

«Αυτό έχει να κάνει με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και είμαστε αισιόδοξοι ότι τους επόμενους μήνες θα γίνει η τελική δημοπράτηση του έργου, ενώ μέσα στο 2023 αυτό θα έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να έχουμε μία ολοκληρωμένη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ζώων, που το έχουν ανάγκη», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Χανίων.

Μάλιστα, ο κ. Σημανδηράκης παρατήρησε ότι παρά τις εντάσεις, που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν, είτε με κατοίκους, είτε με εκπροσώπους φιλοζωικών σωματείων της πόλης, η συνεργασία είναι απαραίτητη, «ώστε να μπορέσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε το πολύ μεγάλο αυτό ζήτημα. Πρόκειται για μία υπερσύγχρονη δομή, πρότυπο σε επίπεδο χώρας, που θα σέβεται τον τόπο, τα ζώα και τους εθελοντές, οι οποίοι θα μπορούν να τον χρησιμοποιούν», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπεύθυνος για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, Γιάννης Νικηφοράκης, έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική ημέρα για τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας, καθώς θα δημιουργηθεί μία δομή για τη σωστή διαχείριση και την ευζωία τους. Μάλιστα, ο κ. Νικηφοράκης αναφέρθηκε στην

προσπάθεια, που καταβλήθηκε το προηγούμενο διάστημα, ενώ, όπως γνωστοποίησε, η συνολική δαπάνη για το έργο, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος II» και από ίδιους πόρους του Δήμου Χανίων, θα προσεγγίσει τις 500.000 ευρώ συνολικά.
Ο Αντιδήμαρχος, αρμόδιος για τη Δ.Ε. Ακρωτηρίου, Στέλιος Μιχαηλάκης, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του, καθώς «ένα τέτοιας σημασίας έργο γίνεται στο Ακρωτήρι, σε έναν τόπο, απομακρυσμένο από κάθε γειτονιά, με μεγάλη σημασία για τα αδέσποτα ζώα», όπως επεσήμανε. Όπως παρατήρησε ο κ. Μιχαηλάκης στη συγκεκριμένη δομή θα παρέχεται η απαραίτητη φροντίδα και φιλοξενία στα αδέσποτα ζώα, που το έχουν ανάγκη.
Η νέα δομή αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του 2023, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία της το συντομότερο δυνατό, όπως τονίστηκε από κοινού από τη δημοτική αρχή και τον ανάδοχο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.