Υποχρεωτικά ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τους συζύγους – Τα υπέρ και τα κατά

Ημερομηνία:

Σε υποχρεωτικό «διαζύγιο» της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης προχωρά από φέτος κιόλας η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Κάθε σύζυγος, ανεξάρτητα αν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση, θα λάβει ξεχωριστό εκκαθαριστικό, χωρίς να γίνεται συµψηφισµός.

Μέχρι πέρυσι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του συζύγου συμψηφιζόταν με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της συζύγου και η διαφορά αν ήταν θετική βεβαιωνόταν στο όνομα του συζύγου, ενώ αν ήταν αρνητική η επιστροφή φόρου γινόταν και πάλι στον σύζυγο.

Από φέτος όμως αλλάζουν όλα. Κάθε σύζυγος θα λαμβάνει το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα και είτε θα καλείται να πληρώσει φόρο είτε θα του επιστρέφεται φόρος χωρίς να γίνονται συμψηφισμοί.

Έτσι σε όλες τις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να δηλωθούν δυο τραπεζικοί λογαριασμοί για τυχόν επιστροφή φόρου. Ένας του συζύγου και ένας της συζύγου.

Αν ο σύζυγος λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να εξοφλήσει τον φόρο του με δική του Ταυτότητα Οφειλής, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη σύζυγο.

Αντίστοιχα όποιος λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό θα δει το ποσό της επιστροφής στο δικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Κάθε σύζυγος θα εκτυπώνει το εκκαθαριστικό του στο Taxisnet με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών.

Εφόσον ο ένας από τους συζύγους δεν διαθέτει κωδικούς τότε θα αποκτά πρόσβαση με τους κωδικούς του άλλου συζύγου.

Υπενθυμίζεται ότι η εξόφληση των χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη στο τέλος Ιουλίου η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Σχετικά άρθρα:

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες αλλαγές έρχονται – Τι να προσέξετε

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

ΟΣΔΕ 2026: Αλλάζουν τα δεδομένα για τους...

Χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και...

Προσβάσιμος τουρισμός στην πράξη: Τι χρειάζεται να...

Η προσβασιμότητα στον τουρισμό αποτελεί βασική προϋπόθεση για όλους...

ΟΣΔΕ 2026: Αλλάζουν τα δεδομένα για τους...

Χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και...

Προσβάσιμος τουρισμός στην πράξη: Τι χρειάζεται να...

Η προσβασιμότητα στον τουρισμό αποτελεί βασική προϋπόθεση για όλους...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΟΣΔΕ 2026: Αλλάζουν τα δεδομένα για τους αγρότες – Τι ισχύει με το Μητρώο Αγροτών

Χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και...

Προσβάσιμος τουρισμός στην πράξη: Τι χρειάζεται να αλλάξει για τα άτομα με αναπηρία

Η προσβασιμότητα στον τουρισμό αποτελεί βασική προϋπόθεση για όλους...

Τώρα θέλουν εκλογές αργότερα

Μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη...