Υπόθεση Ρίχτερ: Η συζήτηση στο Συμβούλιο Επικρατείας το πρωί της Πέμπτης

Υπόθεση Ρίχτερ: Η συζήτηση στο Συμβούλιο Επικρατείας το πρωί της Πέμπτης

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα συζητηθεί σήμερα, η υπόθεση Ρίχτερ, του Γερμανού Ακαδημαϊκού και Συγγραφέα βιβλίου με τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης», ο οποίος προσέφυγε στο ΣτΕ, μετά από απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης να του αφαιρεθεί ο τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα του Π.Κ.

Ειδικότερα, σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης του Ρίχτερ κατά της αφαίρεσης του επίτιμου διδακτορικού διπλώματος από Πανεπιστημίου Κρήτης, όλα αυτά έπειτα από τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί με αφορμή όσα αναφέρονταν στο βιβλίο του συγγραφέα.

Στο ΣτΕ θα παραστεί νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος θα καταθέσει υπόμνημα με τις θέσεις του πανεπιστημίου, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να παραστούν και εκπρόσωποι του «Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή 1941-1944».

Σημειώνεται ότι το Σωματείο συνέταξε επιστολή συμπαράστασης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου τάσσεται υπέρ του Ιδρύματος, αναφέροντας μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ότι «ελπίζει και πιστεύει ότι, η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα αποστομώσει οριστικά τους παραχαράκτες της Ιστορίας και τους εγχώριους συνοδοιπόρους και υμνητές τους».

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβρη 2014 έγινε η αναγόρευση από Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, εν μέσω έντονων αντιδράσεων, ενώ ακολούθησε η δίκη του Ρίχτερ τον Μάιο του 2016, όπου και αθωώθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.

Ακολούθως το ίδιο έτος έγινε και η ανάκληση του τίτλου του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου: «Το Σωματείο Ρεθυμνίων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή 1941 – 1944, με αφορμή την εξέλιξη αυτή στην υπόθεση, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ελπίζει και πιστεύει ότι η Δικαιοσύνη θα σταθείς το ύψος των περιστάσεων και θα αποστομώσει οριστικά τους παραχακράτες της Ιστορίας»

Ενόψει της εκδίκασης της αίτησης ακύρωσης του «κ. Ρίχτερ» την 1-10-2020 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση της απόφασης του Πανεπιστημίου Κρήτης, που του ανακάλεσε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτωρ, το Σωματείο Ρεθυμνίων Πληγέντων κατά την Ναζιστική Κατοχή 1941-1944, ελπίζει και πιστεύει ότι, η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα αποστομώσει οριστικά τους παραχαράκτες της Ιστορίας και τους εγχώριους συνοδοιπόρους και υμνητές τους.

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το κόσμημα του νησιού μας, με την ανάκληση του τίτλου που απονεμήθηκε στον «κ. Ρίχτερ» επανήλθε στο καίριο ιστορικό και ακαδημαϊκό ρόλο που διαδραματίζει στο νησί και στη χώρα μας ευρύτερα, η οποία στις δύσκολες εθνικές και κοινωνικές συγκυρίες που διέρχεται το μόνο που δεν χρειάζεται είναι αναίτιους διχασμούς και ανιστόρητες αντιπαραθέσεις, όπως αυτές που προκάλεσε η καταδικασμένη πια οριστικά τόσο στον επιστημονικό κόσμο όσο και στην ευρύτερη κοινωνική αναγόρευση του «κ. Ρίχτερ», ως επιτίμου διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης».

neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.