Το πειραματικό τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη που μπορεί να φέρει επανάσταση

Ημερομηνία:

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα απλό μη επεμβατικό τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, με βάση δείγμα ούρων, που έχουν συλλεχθεί στο σπίτι.

Το τεστ διαγιγνώσκει με αρκετή ακρίβεια τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη, εκτιμώντας πόσο προχωρημένη είναι η νόσος και προβλέποντας -έως και πέντε χρόνια νωρίτερα από τις υπάρχουσες κλινικές μεθόδους- ποιοί άνδρες θα χρειαστούν θεραπεία και ποιοι όχι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Τζέρεμι Κλαρκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Νόργουιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «BioTechniques», σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου» και την «Τέλεγκραφ», έκαναν λόγο για σημαντικό βήμα προόδου, που μπορεί να φέρει επανάσταση στη διάγνωση της νόσου μελλοντικά.

Το τεστ PUR (Prostate Urine Risk) δεν απαιτεί από τους άνδρες να πάνε στην κλινική για να δώσουν δείγμα ούρων ή να υποστούν άλλη εξέταση. Σήμερα ο προστάτης ελέγχεται μέσω του PSA του αίματος, της δακτυλικής εξέτασης και της μαγνητικής τομογραφίας ή βιοψίας.

Το νέο υπό δοκιμή τεστ, που έως τώρα έχει δοκιμαστεί μόνο σε 14 άνδρες, αναλύει την έκφραση 35 γονιδίων του άνδρα με βάση τα πρωινά ούρα του και η εξέταση των ούρων γίνεται στη συνέχεια στην κλινική.

Το τεστ θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις περιπτώσεις ανδρών με διαγνωσμένο, αλλά αργά αναπτυσσόμενο καρκίνο, που παρακολουθείται η εξέλιξή του ανά διαστήματα και οι οποίοι σήμερα υποχρεώνονται να υποβάλλονται σε περιοδικές και επώδυνες βιοψίες.

Άλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι το νέο τεστ είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά ακόμη βρίσκεται σε πρόωρο στάδιο.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Γεραπετρίτης: Ασύμμετρα τα χτυπήματα του Ιράν λόγω...

Με ψυχραιμία αλλά χωρίς να υποτιμά την κρισιμότητα της...

Πώς η θερινή ώρα επηρεάζει την υγεία...

Καθώς οι νύχτες μεγαλώνουν και ετοιμαζόμαστε να «γυρίσουμε» τα...

Γεραπετρίτης: Ασύμμετρα τα χτυπήματα του Ιράν λόγω...

Με ψυχραιμία αλλά χωρίς να υποτιμά την κρισιμότητα της...

Πώς η θερινή ώρα επηρεάζει την υγεία...

Καθώς οι νύχτες μεγαλώνουν και ετοιμαζόμαστε να «γυρίσουμε» τα...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ενημέρωση Επιμελητηρίου Χανίων: Διαδικτυακό σεμινάριο για την τεχνητή νοημοσύνη στον Tουρισμό

Ενημέρωση Επιμελητηρίου Χανίων: Διαδικτυακό σεμινάριο για την τεχνητή νοημοσύνη...

Αναβίωση του εθίμου «Χελιδονίσματα» στην Περιφέρεια Κρήτης

Το χαρμόσυνο μήνυμα της άνοιξης έφεραν στην Περιφέρεια Κρήτης...

Διεξαγωγή του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ένωσης Ερευνητών Διδακτικής των Μαθηματικών

https://enedim11.math.uoc.gr/ Το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ερευνητών της Διδακτικής...

Πιερρακάκης: Έχουμε σχέδιο για την καταιγίδα

Τα μέτρα αναλύουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,...