Παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, και με παρόντες τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ.Τσίπρα, και της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας άρχισε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2020.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία, ο χαρακτήρας της οποίας προσλαμβάνει παραδοσιακά χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, είναι πενθήμερη και σχεδιάστηκε να ολοκληρωθεί την νύχτα της προσεχούς Τετάρτης με την διεξαγωγή ψηφοφορίας.
Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ που αναδείχθηκε από τις εκλογές του Ιουλίου, με την πολιτική ένταση που πυροδότησε ακριβώς εκείνη η εκλογική δοκιμασία, να είναι κυρίαρχη και στην παρούσα συγκυρία.
Από τις πρώτες ομιλίες απόψε, κιόλας, των γενικών εισηγητών Μαν.Βολουδάκη (ΝΔ) και Αικατερίνης Παπανάτσιου (ΣΥΡΙΖΑ) ήταν έντονος ο απόηχος εκείνης της εκλογικής αντιπαράθεσης: Η μεν σημερινή πλειοψηφία τονίζει ότι ο οικονομικός και δημοσιονομικός σχεδιασμός της για το επόμενο έτος είναι αφενός συνεπής έναντι των προεκλογικών δεσμεύσεών της και αφετέρου σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση εκείνου που χαρακτήριζε την οικονομική πολιτική των προηγούμενων τεσσάρων ετών. Στον αντίποδα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί ευθύς εξαρχής να αποδομήσει την κυβερνητική επιχειρηματολογία, υποστηρίζει ότι όσα κάνει ως κυβέρνηση είναι σε αντίθετη κατεύθυνση εκείνης που είχαν οι προεκλογικές της υποσχέσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι έντονη και η διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει την ακολουθούμενη πολιτική ως έχουσα αντιλαϊκά χαρακτηριστικά και προσανατολισμό ανατροπής κατακτήσεων που –όπως λένε- είχε επιτύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο λαός με την ψήφο του σας αποδοκίμασε και ενέκρινε την πολιτική της ΝΔ», λένε οι γαλάζιοι. «Παραπλανήσατε το λαό. Εως πότε θα λέτε αυτό το επιχείρημα; Η πολιτική σας είναι για τους λίγους», απαντά η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η πρόσφατη εμπειρία από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, αφήνει στην παρούσα φάση ισχυρό αποτύπωμα και στις τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης: όλα τα άλλα κόμματα, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελ.Λύση και ΜέΡΑ25 υπογραμμίζουν τα λάθη των κυβερνήσεων της προηγούμενης περιόδου, αφήνοντας έτσι πολιτικά απομονωμένα, εντός της Ολομέλειας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα κάνουν λόγο για «φραστικούς και ανούσιους διαξιφισμούς» (φράση που χρησιμοποίησε ο ειδηγητής του ΚΙΝΑΛ Κ. Σκανδαλίδης), προκειμένου να υποστηρίξουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά ακολουθούν την ίδια πολιτική. ΠΗΓΗ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τα σχόλια είναι κλειστά.