Ενεργειακή φτώχεια – 2 στους 10 Έλληνες δεν μπορούν να έχουν ζεστό σπίτι λέει η Μαρία Σπυράκη

Ημερομηνία:

«Χείρα βοηθείας» στην τοπική αυτοδιοίκηση δίνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η οποία λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, λόγω της τρέχουσας κρίσης των τιμών της ενέργειας.

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας δοκιμάζουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα εκατομμύρια Ευρωπαίοι αυτό το χειμώνα να δυσκολεύονται να θερμάνουν τα σπίτια τους.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, ήταν μία από τους τρεις εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου στην εναρκτήρια εκδήλωση της νέας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λειτουργία Συμβουλευτικού Κόμβου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, « ΕU Εnergy Poverty Advisory Hub», που στοχεύει στην ενδυνάμωση των τοπικών αρχών για τον περιορισμό της ενεργειακής φτώχειας. Την έναρξη λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κόμβου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας ανακοίνωσε στην εκδήλωση η Επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον.

Εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη σε ενεργειακή ένδεια

Στην παρέμβασή της η κ.Σπυράκη ανέφερε, ότι «περισσότεροι από 100-150 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν υπό συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος της ενέργειας.

Ο βασικός τρόπος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, γεγονός που προσδίδει προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία, ενισχύει τη βιομηχανική ανάπτυξη και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας και ανακοινώθηκε η έναρξη σεμιναρίων κυρίως για την τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο τον προγραμματισμό, την υλοποίηση και την εφαρμογή για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Τέτοιες δράσεις αναμένεται να χρηματοδοτηθούν το 2022 και το 2023 για τα κράτη μέλη.

Η κ. Σπυράκη υπογράμμισε, ότι «είναι σημαντικό το γεγονός εμπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο του πρώτου, όσου και του δεύτερου βαθμού στην προσπάθεια καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κοντά στον πολίτη και με την κατάλληλη ενημέρωση, αλλά και τα απαραίτητα κονδύλια θα συνδράμει για την ελάφρυνση των πιο ευάλωτων ενεργειακά νοικοκυριών».

Στην ομιλία της η κ. Σπυράκη επικαλέστηκε στοιχεία της έκθεσης για την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα, που βασίζεται σε δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία «ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών, που είναι ο ενεργός εργαζόμενος πληθυσμός.

  • Το 22,7% του πληθυσμού ανέφερε ότι δεν μπορούσε να διατηρήσει το σπίτι επαρκώς ζεστό, σύμφωνα με στοιχεία του 2018, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 7,3%.
  • Το 35,6% δεν μπόρεσε να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 6,6%.»

Ερευνα για τη Θεσσαλονίκη

Η ευρωβουλευτής υπενθύμισε στην Κομισιόν πως στη Θεσσαλονίκη, σε έρευνα που διεξήγαγε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και παρουσιάστηκε το 2018, σε μικρομεσαία νοικοκυριά, φαίνεται ότι:

-Το 60% χρησιμοποιεί σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο, γεγονός που δείχνει ότι πρέπει να δοθούν σοβαρά κίνητρα για την αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης.

– Το 17% χρησιμοποιεί τουλάχιστον 2 συστήματα θέρμανσης καθώς δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες για επαρκή θέρμανση.

-Το 13% συχνά αδυνατεί να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι του.

-Το 11% των Θεσσαλονικέων περιμένει να πέσει η θερμοκρασία στο σπίτι κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου για να λειτουργήσει το σύστημα θέρμανσης, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα.

Όσον αφορά τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα, πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από 11 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι τα κρύα σπίτια προκαλούν σχεδόν 38.200 θανάτους ετησίως, που ισοδυναμούν με το 30% των πλεοναζόντων θανάτων του χειμώνα, σημείωσε η κ. Σπυράκη.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Matala Beach Festival 2026: Επίσημο! – Ανακοινώθηκαν...

Με επίσημη ανακοίνωση την Πέμπτη 16 Απριλίου, η οργανωτική...

Νέα σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία της Allwyn, με...

Η Allwyn ανακοινώνει την έναρξη ενός νέου σημαντικού κοινωνικού...

Matala Beach Festival 2026: Επίσημο! – Ανακοινώθηκαν...

Με επίσημη ανακοίνωση την Πέμπτη 16 Απριλίου, η οργανωτική...

Νέα σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία της Allwyn, με...

Η Allwyn ανακοινώνει την έναρξη ενός νέου σημαντικού κοινωνικού...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πρεμιέρα χωρίς εργατικά χέρια: 80.000 κενές θέσεις σε τουρισμό και εστίαση «καίνε» τη σεζόν

Χαμηλοί μισθοί και υψηλό κόστος διαβίωσης διώχνουν τους εργαζόμενους...

Σε λειτουργία νέος σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων στο Ρέθυμνο

ΣΤΗΝ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ. Ένας σύγχρονος σταθμός μέτρησης...

Καιρός: Τελευταία μέρα… του χειμώνα η Κυριακή στην Κρήτη και μετά 30άρια

Παραμένει το χειμωνιάτικο σκηνικό με κρύο και βροχές, αλλά...

Όμιλος Sani/Ikos: Επένδυση άνω των 220 εκατ. ευρώ για το νέο θέρετρο στη Κίσσαμο

Με επένδυση ύψους άνω των 220 εκατ. ευρώ, το...