Το ξέρετε ότι η μελαγχολική μουσική κάνει πάντα καλό στο ηθικό μας;

Ημερομηνία:

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Ρlos One», και διεξήχθη από τους Liila Taruffi και Stefan Koelsch, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Βερολίνου, οι οποίοι ειδικεύονται στις αντιδράσεις ανάμεσα στη μουσική, στον εγκέφαλο και τα συναισθήματα.

Οι πανεπιστημιακοί ήθελαν να τους απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση: «Γιατί ακούμε και εκτιμούμε την καταθλιπτική μουσική, εφόσον η μελαγχολία είναι ένα συναίσθημα που κατά κύριο λόγο θέλουμε να αποφύγουμε;». 772 εθελοντές έλαβαν μέρος στην έρευνα, 50 μουσικά όργανα χρησιμοποιήθηκαν καθώς και όλα τα είδη μουσικής.

Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν παράδοξο: η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσε ότι αισθανόταν πολύ καλύτερα μετά το άκουσμα της μουσικής. Το 76% επιβεβαίωσε ότι ένιωσε ένα θετικό συναίσθημα νοσταλγίας, ενώ το 44,9% ένιωσε μια λύπη. Οι περισσότεροι εθελοντές ανέφεραν μάλιστα αισθήματα θαυμασμού και ανακούφισης μετά το πείραμα, ενώ άλλοι είπαν ότι η θλιβερή μουσική διεγείρει τη φαντασία τους και εμπνέει τη δημιουργικότητά τους.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα θετικά συναισθήματα στην καθαρτική επίδραση που ασκεί αυτό το είδος μουσικής. Τα αισθήματα συμπάθειας και συμπόνιας που προκαλεί η μουσική έχουν απελευθερωτική επίδραση στα έντονα συναισθήματα.

Φυσικά τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται ανάλογα με τον χαρακτήρα του καθενός. Οι συναισθηματικά ασταθείς χαρακτήρες επηρεάζονται πολύ περισσότερο από αυτό το είδος μουσικής, σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Το ξέρατε ότι η μελαγχολική μουσική κάνει καλό στο ηθικό μας; – neolaia.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Γάμος: Από τη ρουτίνα στη μακροχρόνια ευτυχία

9 συνήθειες για σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο. Η μακροχρόνια...

Πρωινοί τύποι ή «νυχτοπούλια»; Ποιοι είναι πιο...

Αν δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε νωρίς και αισθάνεστε πιο παραγωγικοί...

Γάμος: Από τη ρουτίνα στη μακροχρόνια ευτυχία

9 συνήθειες για σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο. Η μακροχρόνια...

Πρωινοί τύποι ή «νυχτοπούλια»; Ποιοι είναι πιο...

Αν δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε νωρίς και αισθάνεστε πιο παραγωγικοί...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Οι ΗΠΑ απάντησαν στην ειρηνευτική πρόταση 14 σημείων του Ιράν

Τα στάδια για ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Πρόοδος σημειώνεται στις...

Σκινιάς: πυροβόλησε πέντε φορές τον πρώην φίλο του, τον πέτυχε μία στο πόδι

Οι Αρχές αναζητούν 21χρονο για το αιματηρό επεισόδιο στο...

«Μαύρη βροχή» στην Τεχεράνη: Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν προκαλεί εφιαλτική οικολογική κρίση

Ο πόλεμος είχε ήδη σκοτεινιάσει τον ουρανό της Τεχεράνης...

Επαναπατρισμός θησαυρών: Επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 αρχαιότητες που είχαν κλαπεί από αρχαιοκάπηλους

Στην Ελλάδα επέστρεψαν 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί...