ΣΥΓΕΝΙΑΡ:31 ΜΑΐΟΥ2025_ Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Ημερομηνία:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – 31 ΜΑΐΟΥ 2025- Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Η 31η Μαΐου, όπως έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν είναι απλώς μια συμβολική ημερομηνία. Είναι ένα διεθνές κάλεσμα για αφύπνιση. Είναι υπενθύμιση ότι το κάπνισμα δεν αποτελεί ζήτημα ατομικής επιλογής, αλλά μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, περιβαλλοντικής καταστροφής και κοινωνικής επιβάρυνσης.

Το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων 1,2 εκατομμύρια είναι μη καπνιστές, παθητικά εκτεθειμένοι στον καπνό. Πρόκειται για έναν μαζικό, σιωπηλό θάνατο, που πλήττει κυρίως τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας.

Το κάπνισμα ευθύνεται για το 17% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ στην Ελλάδα συνδέεται με το 25% των θανάτων ανδρών και το 7,5% των θανάτων γυναικών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το κάπνισμα στους πιο σημαντικούς και αποτρέψιμους παράγοντες κινδύνου για την υγεία.

Πέρα από τη δημόσια υγεία, οι επιπτώσεις του καπνού στο περιβάλλον είναι εξίσου ανησυχητικές. Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια εκτάρια γης καταστρέφονται ετησίως για την καλλιέργεια καπνού, οδηγώντας σε αποψίλωση δασών, απώλεια βιοποικιλότητας και επιβάρυνση του κλίματος με αέρια του θερμοκηπίου.

Αν θέλουμε ένα βιώσιμο αύριο, αν θέλουμε ένα δίκαιο σύστημα υγείας, χρειαζόμαστε πολιτικές λύσεις σήμερα. Η πολιτεία οφείλει να επιδείξει ουσιαστική βούληση και συνέπεια. Η νομοθεσία πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά, ιδίως σε ό,τι αφορά την προστασία των ανηλίκων και τον έλεγχο της διαφήμισης και διάθεσης καπνικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο της Πρόληψης, ο Σύλλογος Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Νομού Ρεθύμνου, συνεπής στον επιστημονικό και κοινωνικό του ρόλο, συμβάλλει ανελλιπώς με σειρά ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων, προετοιμάζοντας τους πολίτες για μια ζωή χωρίς κάπνισμα.

Στην ίδια κατεύθυνση καταθέτει σαφείς προτάσεις, όπως:
• Ενίσχυση και αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, με έμφαση στην προστασία των ανηλίκων.
• Ανάπτυξη στοχευμένων εκστρατειών ενημέρωσης για τους κινδύνους του καπνίσματος.
• Καθολική απαγόρευση των παραπλανητικών πρακτικών marketing.

• Ενθάρρυνση των Γενικών/Οικογενειακών Ιατρών και των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας να υιοθετήσουν αποκλειστικά τεκμηριωμένες και αποτελεσματικές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποδεδειγμένα μπορεί να παρέχει εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη σε όλα τα στάδια της διακοπής

• Επένδυση στην Πρόληψη και στον θεσμό του Προσωπικού-Οικογενειακού Ιατρού, με στόχο την ενημέρωση της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, ώστε οι νέες γενιές να μην ξεκινήσουν ποτέ τη βλαβερή αυτή συνήθεια.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να χτίσουμε μια Ελλάδα χωρίς κάπνισμα. Μια Ευρώπη που θα τολμά να προστατεύει τους πολίτες της. Το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους συνεχίζει να καπνίζει μας δείχνει πόσος δρόμος απομένει.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διακοπή του καπνίσματος, μέσω της έγκαιρης παρέμβασης και της παροχής εξατομικευμένης υποστήριξης στους καπνιστές.
Οι Γενικοί/Οικογενειακοί Ιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας του νομού Ρεθύμνου μπορούν:
– να εντοπίζουν ενεργούς καπνιστές κατά την τακτική επαφή,

-να αξιολογούν το βαθμό εξάρτησης από τη νικοτίνη,
-να παρέχουν συμβουλευτική και φαρμακευτική υποστήριξη, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες,
-να προσαρμόζουν τις παρεμβάσεις στις ανάγκες, τα κίνητρα και το κοινωνικό προφίλ του κάθε ατόμου (εξατομικευμένη φροντίδα),

-να παρακολουθούν την πρόοδο και να ενισχύουν τη διατήρηση της αποχής.
Η ενσωμάτωση οργανωμένων προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αύξηση των ποσοστών διακοπής και στη μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Ο αγώνας, λοιπόν, δεν είναι μάταιος. Είναι δίκαιος, εφικτός και αναγκαίος. Η δημιουργία μιας νέας γενιάς χωρίς κάπνισμα είναι ένας ρεαλιστικός και απόλυτα επιτεύξιμος στόχος, εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση, διατομεακή συνεργασία και κοινωνική συστράτευση.

Οφείλουμε στους πολίτες και κυρίως στους νέους ένα μέλλον καθαρότερο, υγιέστερο και δικαιότερο. Και αυτό το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει.
Η επικοινωνία με τον Προσωπικό Γενικό/Οικογενειακό σας Ιατρό είναι το πρώτο βήμα προς μια ζωή χωρίς κάπνισμα. ΜΗ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ!

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήμος Πλατανιά:Ομαδικό Εργαστήριο για τη ...

ΟΜΑΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ Το Κέντρο...

Κρήτη: Ιδιοκτήτης έδιωξε δασκάλα από το σπίτι...

Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό όλα συνέβησαν μία εβδομάδα πριν...

Δήμος Πλατανιά:Ομαδικό Εργαστήριο για τη ...

ΟΜΑΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ Το Κέντρο...

Κρήτη: Ιδιοκτήτης έδιωξε δασκάλα από το σπίτι...

Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό όλα συνέβησαν μία εβδομάδα πριν...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Δήμος Πλατανιά:Ομαδικό Εργαστήριο για τη Βία και την Παρενόχληση

ΟΜΑΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ Το Κέντρο...

Κρήτη: Ιδιοκτήτης έδιωξε δασκάλα από το σπίτι για να το νοικιάσει σε τουρίστες

Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό όλα συνέβησαν μία εβδομάδα πριν...

Ρέθυμνο:Σύλληψη ατόμου με κατεργασμένη κάνναβη σε μορφή σοκολάτας

Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών...

Εορτολόγιο 3 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 3 Ιουνίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...