Μπαράζ αφίξεων μεταναστών στην Κρήτη μέσα σε 24 ώρες – Υπερβολική πίεση στο Λιμενικό, θεσμικό κενό και έλλειψη σχεδίου

Ημερομηνία:

Εντός ενός μόλις 24ώρου σχεδόν 400 μετανάστες έφθασαν σε διάφορα σημεία της Κρήτης, από τη Γαύδο και το νότιο Ρέθυμνο μέχρι τους Καλούς Λιμένες, την Ψαρή Φοράδα και το Γαϊδουρονήσι.

Οι λιμενικές Αρχές επιχειρούν σε καθεστώς διαρκούς επιφυλακής, με συνεχείς διασώσεις, διαδικασίες ταυτοποίησης και μεταφοράς, υπό αντίξοες συνθήκες και με εξαιρετικά περιορισμένους πόρους.

Το φαινόμενο της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης δεν αποτελεί καινούργιο δεδομένο για το νησί, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες έχει λάβει διαστάσεις που φέρνουν τους λιμενικούς στα όρια των αντοχών τους – σωματικά και ψυχολογικά.

Η κόπωση του προσωπικού είναι έντονη και οι επιτελείς προειδοποιούν για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν. Όπως καταγγέλλουν, εκτελούν εντολές που δίδονται αποκλειστικά προφορικά, χωρίς θεσμική κάλυψη, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε περίπτωση αστοχίας ή ατυχήματος.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απουσία ενός ενιαίου σχεδίου αντιμετώπισης των αφίξεων.

Η μεταφορά των μεταναστών από τα νότια παράλια στο Ηράκλειο, για παράδειγμα, γίνεται αποσπασματικά και χωρίς σταθερή πρόβλεψη για τα μέσα που θα διατεθούν. Δήμαρχοι δηλώνουν αδυναμία λόγω οικονομικής στενότητας ή περιορίζονται σε ημίμεσες λύσεις, αφήνοντας το βάρος αποκλειστικά στο Λιμενικό. Οι καθυστερήσεις στη διάθεση λεωφορείων προκαλούν αλυσιδωτά προβλήματα στις διαδικασίες ταυτοποίησης, στην αναχώρηση από την Κρήτη και –κυρίως– στην επιβάρυνση του ήδη αποδεκατισμένου προσωπικού.

Επιπλέον, το κτιριακό δυναμικό παραμένει ανεπαρκές.

Ο προσωρινός χώρος φιλοξενίας στο πρώην ΙΘΑΒΙΚ έχει κριθεί ακατάλληλος, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα απόφαση για εναλλακτική υποδομή. Στον νομό Ηρακλείου, σε αντίθεση με τα Χανιά, δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα λειτουργική λύση φιλοξενίας, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση εμφανίζεται επιφυλακτική, επικαλούμενη κοινωνικές αντιδράσεις και αρμοδιότητες.

Πρόσφατα περιστατικά

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, το Λιμενικό προχώρησε σε τρεις συλλήψεις φερόμενων διακινητών:

  • Στους Καλούς Λιμένες, συνελήφθη 25χρονος Αιγύπτιος για τη μεταφορά 58 μεταναστών (40 άνδρες, 3 γυναίκες, 15 ανήλικοι). Το σκάφος είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ της Λιβύης στις 2 Ιουνίου.

  • Στην Αγία Γαλήνη, εντοπίστηκε σκάφος με 38 μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Ρέθυμνο. Συνελήφθη νεαρός Σουδανός.

  • Νότια των Καλών Λιμένων, σκάφος με 38 άτομα (29 άνδρες, 5 γυναίκες, 4 ανήλικοι) οδήγησε στη σύλληψη 16χρονου Σουδανού ως φερόμενου διακινητή.

Η Κρήτη εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους νέους «σταθμούς» του παράτυπου μεταναστευτικού περάσματος, με τα κυκλώματα διακίνησης να μετατοπίζουν διαρκώς τις διαδρομές και τις τοπικές αρχές να καλούνται να διαχειριστούν ένα σύνθετο ανθρωπιστικό και επιχειρησιακό ζήτημα, χωρίς τις απαιτούμενες δομές και χωρίς σαφές πολιτικό σχέδιο.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Νέο θανατηφόρο τροχαίο στη Μεσαρά: 89χρονη έχασε...

Οικογενειακή τραγωδία στην άσφαλτο: 89χρονη σκοτώθηκε με οδηγό την...

Δήμος Μαλεβιζίου:Δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών για την Παγκόσμια...

Δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από...

Νέο θανατηφόρο τροχαίο στη Μεσαρά: 89χρονη έχασε...

Οικογενειακή τραγωδία στην άσφαλτο: 89χρονη σκοτώθηκε με οδηγό την...

Δήμος Μαλεβιζίου:Δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών για την Παγκόσμια...

Δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε… στα καλύτερα έπιπλα Ho.Re.Ca

Οι κορυφαίες λύσεις επίπλωσης και εξοπλισμού για τον...

Δήμος Μαλεβιζίου:Δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από...

Μαρία Συρεγγέλα: «Πρέπει να ξέρεις ποια στιγμή πρέπει να αποχωρήσεις»

Η Μαρία Συρεγγέλα με ανάρτησή της εξηγεί τους λόγους...