Γάζα: «Τελειώστε τη δουλειά» – Πράσινο φως από Τραμπ σε Ισραήλ για κλιμάκωση της αιματοχυσίας

Ημερομηνία:

Από την υπόσχεση για λήξη του πολέμου στη Γάζα, ο Τραμπ τώρα στηρίζει την κλιμάκωσή του – Πίεση στη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους χωρίς καμία εγγύηση για τερματισμό του πολέμου
Το «πράσινο φως» δίνει για ακόμα μία φορά ο Ντόναλντ Τραμπ στο Ισραήλ για να συνεχίσει τη σφαγή και τη σκοπούμενη λιμοκτονία στη Γάζα, παρά την αύξηση της διεθνούς πίεσης και της οριακής κατάστασης που επικρατεί στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η «πίστη στις διαπραγματεύσεις» και η εκτίμηση ότι «ο πόλεμος θα τελείωνε σε μια εβδομάδα» πήγαν περίπατο, καθώς η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ αποχώρησε από τις συνομιλίες για εκεχειρία επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του Ισραήλ που κατηγόρησε ξανά τη Χαμάς για αδιαλλαξία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις του φρόντισε να κάνει ξεκάθαρο το νέο μήνυμα προς φίλους και εχθρούς. «Η Χαμάς δεν ήθελε πραγματικά να κάνει συμφωνία. Νομίζω ότι θέλουν να πεθάνουν και αυτό είναι πολύ, πολύ κακό», είπε και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ πρέπει να τελειώσει τη δουλειά» με τη Χαμάς.

Η «δουλειά» του Ισραήλ στη Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 60.000 ανθρώπους (σ.σ. υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το πραγματικό νούμερο είναι τουλάχιστον διπλάσιο) ενώ καθημερινά προστίθενται πλέον και νεκροί από την πείνα εκτός από τις βόμβες. Ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά και βρέφη.

Η «αδιαλλαξία της Χαμάς», ομολόγησε ο Τραμπ, αφορά το γεγονός ότι αρνείται να συμφωνήσει σε μερική εκεχειρία στη Γάζα επειδή φοβάται τι θα επακολουθήσει μετά την απελευθέρωση όλων των ισραηλινών ομήρων.

«Έχουμε φτάσει στους τελευταίους ομήρους και ξέρουν τι συμβαίνει αφού πάρεις τους τελευταίους ομήρους», δήλωσε με κυνική ειλικρίνεια ο Αμερικανός πρόεδρος. «Και βασικά εξαιτίας αυτού, δεν ήθελαν πραγματικά να κάνουν συμφωνία».

Πίεση στη Χαμάς
Η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι επέδειξε «σοβαρότητα και υπευθυνότητα» στις συνομιλίες, κάτι που «εκτιμήθηκε από τους μεσολαβητές (σ.σ. Κατάρ και Αίγυπτος)» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «κλείνουν τα μάτια στην πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου που ματαιώνει συμφωνίες και αρνείται να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της».

Η έγκριση της Ουάσιγκτον για κλιμάκωση της σφαγής φαίνεται πως σκοπό έχει να αναγκάσει τη Χαμάς να αποδεχτεί μια κατάπαυση πυρός 60 ημερών χωρίς εγγυήσεις, προκειμένου να υπάρξει αποσυμπίεση σε Ισραήλ και ΗΠΑ από την αυξανόμενη οργή για τη λιμοκτονία στη Γάζα.

Έτσι το Τελ Αβίβ θα μπορεί μετά τη λήξη της εκεχειρίας, και αφού η προσοχή θα έχει φύγει από τη Γάζα, να συνεχίσει τις επιθέσεις και μετά… βλέποντας και κάνοντας.

Γάζα
Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κρύβει ότι το μοναδικό σχέδιο που διαθέτει μετά από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου είναι να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους. Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι η χώρα θα χρησιμοποιήσει την εκεχειρία για να μεταφέρει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους σε στρατόπεδο εγκλεισμού στη νότια Γάζα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μόνιμη απομάκρυνσή τους από την περιοχή.

Η πίεση στη Χαμάς είναι προφανώς τεράστια καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους κατοίκους της Γάζας και οποιαδήποτε «ανάσα» με παροχή τροφής, νερού και ανθρωπιστικής βοήθειας μπορεί να μοιάζει σωτήρια.

Υπόσχεση μόνο για χειρότερα
Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο η παλαιστινιακή οργάνωση να συμφωνήσει σε μία προσωρινή λύση με μόνη υπόσχεση ότι μετά την πάροδο των 60 ημερών η κατάσταση θα γίνεται μόνο χειρότερη. Παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες, η πλειοψηφία των Παλαιστινίων φαίνεται πως συνεχίζει να στηρίζει την οργάνωση, όπως καταγράφηκε και σε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Παλαιστινιακό Ινστιτούτο Κοινής Γνώμης από τις 6 έως τις 10 Ιουλίου σε όλη τη Γάζα φαίνεται πως η υποστήριξη προς τη Χαμάς έχει αυξηθεί σε πάνω από 58% τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ το 84% δηλώνει δυσαρεστημένο από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα έβγαλαν στον δρόμο και τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ. Τουλάχιστον 10.000 διαδήλωσαν στην αραβοϊσραηλινή πόλη Σανχίν ζητώντας να σταματήσει ο πόλεμος και η λιμοκτονία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Διαδήλωση στην αραβοϊσραηλινή πόλη Σανχίν

Ο δήμαρχος της πόλης, Mazem Ghanaim, είπε στη συγκέντρωση: «Το λέμε ξεκάθαρα – εμείς και ο λαός μας στη Γάζα είμαστε ένα. Απαιτούμε ισότητα και πλήρη πολιτικά δικαιώματα – όχι άλλους πολέμους».

«Η αστυνομία μπορεί να κατάσχει πλακάτ, να συλλαμβάνει ανθρώπους και να διαλύει διαδηλώσεις. Αλλά δεν μπορούν να σβήσουν τα συναισθήματα που έχουμε συσσωρεύσει, την αίσθηση ότι είμαστε πολίτες τέταρτης κατηγορίας. Είμαι εδώ για να πω ότι δεν θα σιωπήσουμε».

Ένας άλλος διαδηλωτής δήλωσε στη Haaretz ότι «δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός για να καταλάβεις ότι η αδικία εδώ είναι απεριόριστη. Και αυτή είναι μια αδικία που, αν μείνουμε σιωπηλοί, μια μέρα θα έρθει και για εμάς».

Η επαναφορά της «Ριβιέρας»
Η πίεση από τις ΗΠΑ φαίνεται να μην κατευθύνεται μόνο προς τη Χαμάς αλλά και στα αραβικά κράτη. Τα όσα είχε πει ο αμερικανός πρόεδρος περί μετατροπής της Γάζας σε «Ριβιέρα» της Μέσης Ανατολής στην αρχή της θητείας του, απορρίφθηκαν από τα αραβικά καθεστώτα που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στο να δεχτούν τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και προειδοποίησαν τον αμερικανό πρόεδρο ότι τέτοιου είδους σχέδια το μόνο που καταφέρνουν είναι να λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την περιοχή αλλά και την εξουσία τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι Κατάρ και Αίγυπτος προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις μετά την αποχώρηση της αμερικανικής αντιπροσωπείας από τις διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Πράγματι, τα αραβικά καθεστώτα έχουν προσπαθήσει να βρουν μία διέξοδο μέσω των συνομιλιών που θα κρατήσει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ακόμα κι αν θα αποφασίζουν άλλοι για την τύχη τους, και ταυτόχρονα θα προχωρήσει την πολυδιαφημιζόμενη εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ.

Η γραμμή όμως της ισραηλινής κυβέρνησης έχει τινάξει στον αέρα πολλές φορές μια παρόμοια προοπτική. Η κλιμάκωση της σφαγής στη Γάζα και η εξάπλωση των επιθέσεων στις γειτονικές χώρες είναι ο δρόμος που έχει επιλέξει το Ισραήλ, ακόμα κι αν είναι αδιέξοδος.

Οι ΗΠΑ είναι οι μόνες που θα μπορούσαν να βάλουν εύκολα φρένο στο Ισραήλ, αλλά τόσο η διοίκηση Μπαίντεν όσο και η διοίκηση Τραμπ συνεχίζουν να χτυπούν φιλικά τον ώμο του Νετανιάχου, κάθε φορά που αυτός επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Φινλανδία σε “καμίνι”: Ρεκόρ 50 ετών σπάει...

Η χώρα "ψήνεται" με θερμοκρασίες άνω των 30°C για...

Ελαιόλαδο: Στο στόχαστρο των δασμών ο υγρός...

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. απειλούν την...

Φινλανδία σε “καμίνι”: Ρεκόρ 50 ετών σπάει...

Η χώρα "ψήνεται" με θερμοκρασίες άνω των 30°C για...

Ελαιόλαδο: Στο στόχαστρο των δασμών ο υγρός...

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. απειλούν την...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μάχη με τις φλόγες σε Εύβοια, Κρήτη, Μεσσηνία και Κύθηρα

Βελτιωμένη η εικόνα στην Αττική, δύσκολο το μέτωπο σε...

Για τη θρασύδειλη επίθεση φασιστών σε μέλη της ΚΝΕ στα γραφεία του Κόμματος

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ καταγγέλλει την απρόκλητη...