Ακόμα και παραλιακά το χιόνι στην Κρήτη

Ακόμα και παραλιακά το χιόνι στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα τα κυριότερα χαρακτηριστικά του επερχόμενου…

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα τα κυριότερα χαρακτηριστικά του επερχόμενου χιονιά θα είναι οι έντονες χιονοπτώσεις που θα κατέλθουν σε χαμηλότερα υψόμετρα τις νυκτερινές ώρες απόψε και τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Η εισβολή αυτή έχει όμοια χαρακτηριστικά με την αντίστοιχη ψυχρή εισβολή, την ίδια περίοδο (7 Ιανουαρίου) του 2017. Έχει την ίδια πηγή προέλευσης, δηλαδή τη Βορειοανατολική Ευρώπη, κινείται ομοίως με πολύ μεγάλη ταχύτητα από Βορά προς το Νότο, αλλά διαφέρει ελαφρά ως προς την ψυχρότητα της κατερχόμενης ψυχρής αέριας μάζας.

Η διαφορά αυτή στην ψυχρότητα της μάζας προκαλεί ένα ενδοιασμό στο κατά πόσο πυκνή μπορεί να είναι η χιονόπτωση σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα ώστε να προκαλέσει αντίστοιχη του 2017 χιονόστρωση στο παράκτιο μέτωπο του νησιού.

Ιδιαίτερη όμως προσοχή απαιτεί και το βαρομετρικό χαμηλό της Τετάρτης για το οποίο θα γνωρίζουμε καλύτερα τα βροχομετρικά του δεδομένα την Τρίτη το βράδυ.

Αναλυτικά η πρόγνωση του Μετερεωλόγου Μ.Λέκκα:

“Η αρκετά έντονη ψυχρή εισβολή που επιμένουν να εμφανίζουν τα νεότερα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων σχηματίζουν την εικόνα ενός χιονιά που μπορεί να είναι σύντομος αλλά θα προκαλέσει σημαντικές χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη. Η ψυχρή αυτή εισβολή ξεκινάει το πρωί της Δευτέρας από τα βορειοανατολικά τμήματα της Ελλάδας και κατέρχεται σταδιακά στο Αιγαίο επηρεάζοντας και το νησί μας από τις μεσημβρινές ώρες.

Στην Κρήτη θα προηγηθούν από το πρωί της Δευτέρας οι βροχές οι οποίες θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, αρχικά κατά τόπους, αλλά στη συνέχεια θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Η κάθοδος της ψυχρής αέριας μάζας θα προκαλέσει από τις απογευματινές ώρες χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα του νησιού.

Η ένταση των χιονοπτώσεων και η εμφάνιση τους όλο και σε χαμηλότερα υψόμετρα ξεκινάει από τις νυκτερινές ώρες της Δευτέρας και περισσότερο ακόμη στο ξημέρωμα της Τρίτης. Το μέσο υψόμετρο έντονης χιονόπτωσης και αξιόλογης χιονόστρωσης προσδιορίζεται περίπου στα 400 – 500 μέτρα, χιονόνερο καθώς και χιονόπτωση αναμένεται να σημειωθεί και σε χαμηλότερα υψόμετρα κάνοντας πολύ πιθανή την εμφάνιση του και στις παράκτιες βόρειες περιοχές της Κρήτης.

Αν και θα επηρεασθούν και τα νότια τμήματα του νησιού τα φαινόμενα θα εμφανίσουν πιο ήπιο χαρακτήρα στις παράκτιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν από την Τρίτη το μεσημέρι αρχικά από τα δυτικά και λίγο αργότερα και ανατολικότερα εμφανίζοντας βελτίωση του καιρού.

Οι άνεμοι από το πρωί της Δευτέρα θα πνέουν από Βόρειες-Βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους έως και τα 4 Μποφώρ στα βόρεια ενώ κατά τόπους στα νοτιοδυτικά τμήματα του νησιού θα φθάνουν έως και τα 6 Μποφώρ. Από τις νυκτερινές ώρες της Δευτέρας και τα ξημερώματα της Τρίτης θα ενισχυθούν με την ένταση τους να φθάνει τα 5 – 6, τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ. Πολύ γρήγορα όμως από το μεσημέρι της Τρίτης εξασθενούν σταδιακά και πάλι διατηρώντας εντάσεις έως και τα 4 Μποφώρ. Από πλευράς ανέμων δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα υποχωρήσει από την Δευτέρα το βράδυ και θα είναι περισσότερο αισθητή η πτώση της την Τρίτη το πρωί.

Μετά τη σύντομη αυτή διέλευση του χιονιά από την Κρήτη, από το βράδυ της Δευτέρας έως και τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, θα ακολουθήσει μία σύντομη και πάλι βελτιωμένη εικόνα του καιρού μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό προσεγγίζει τη χώρα μας από τα βορειοδυτικά. Η Κρήτη θα βρίσκεται στο νότιο τομέα του συστήματος αυτού και αναμένεται να δεχθεί σημαντικές βροχοπτώσεις αλλά και νότιους ανέμους, πρόσκαιρα ισχυρούς, ενώ και η θερμοκρασία θα ανέβει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Η γρήγορη αυτή αλλαγή απαιτεί με τη σειρά της ιδιαίτερη προσοχή διότι αναμένεται να προκαλέσει ταχύτερο λιώσιμο του χιονιού”.

Τα σχόλια είναι κλειστά.