Ανησυχία για τους δακοπληθυσμούς σε περιοχές της Κρήτης – Φόβοι για επανάληψη της καταστροφής

«Καμπανάκι» για τους δακοπληθυσμούς χτύπησε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του Νομού Ηρακλείου, ανακοινώνοντας χαρακτηριστικά πως:

«Στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Ηρακλείου, Αρχανών Αστερουσίων (εκτός Δημοτικής Ενότητας Αστερουσίων), Μινώα Πεδιάδας (εκτός τα νότια της Δημοτικής Ενότητας Σκινιά), Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και στις ορεινές Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα του Δήμου Γόρτυνας καταγράφηκαν πολύ μεγάλοι δακοπληθυσμοί στην τελευταία αλλαγή που πραγματοποίησαν οι παγιδοθέτες του προγράμματος δακοκτονίας. Σε αυτές τις περιοχές βρίσκεται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκε ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου από τους εργολάβους που έχουν αναλάβει τη διενέργεια των ψεκασμών. Η υπηρεσία βρίσκεται σε εγρήγορση και όπου απαιτηθεί θα προχωρήσει άμεσα και σε επόμενο δολωματικό ψεκασμό. Ωστόσο, οι πολύ μεγάλοι δακοπληθυσμοί και το γεγονός ότι σε αρκετές από αυτές τις περιοχές υπάρχουν μικρά ποσοστά καρποφορίας καθιστά την αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας αμφίβολη.»

«Δεν είμαστε αισιόδοξοι…»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, μιλώντας στο Creta24, δήλωσε πως μετά το Δεκαπενταύγουστο διαπιστώθηκε αλματώδης αύξηση δακοπληθυσμών σε συγκεκριμένες περιοχές, την ώρα που στη Μεσαρά ο δάκος δεν έχει εμφανιστεί, παρ’ότι δεν έχουν γίνει καθόλου ψεκασμοί.

«Η έξαρση του δάκου παρατηρείται στις ημιορεινές περιοχές. Παρ’ότι εκεί απομένουν δύο ακόμη ψεκασμοί μέχρι την ελαιοσυλλογή, ενδέχεται να προχωρήσουμε άμεσα και στον 4ο δολωματικό ψεκασμό. Όλοι οι επόπτες είναι τουλάχιστον 15 χρόνια στο πρόγραμμα και παρ’όλα αυτά εκπλήσσονται με αυτό το οποίο αντιμετωπίζουν. Απ’ότι φαίνεται, οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα στα σκευάσματα, έχουν φέρει αυτό το αποτέλεσμα, που δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και για φέτος.»

«Ανεξέλεγκτος ο δάκος στα βόρεια του Νομού Ηρακλείου»
Στις καιρικές συνθήκες στάθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Παραρτήματος της Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Γιάννης Σμυρνάκης, ο οποίος δήλωσε στο Creta24 πως «πρόκειται για ένα πολύ δυναμικό φαινόμενο κυρίως στο βόρειο τμήμα του Νομού Ηρακλείου». «Ενώ εκτελείται μια από τις καλύτερες δακοκτονίες από την Περιφέρεια, οι μέτριες θερμοκρασίες και η πολλή υγρασία, είναι ο καλύτερος συνδυασμός για την ανάπτυξη του δάκου, με αποτέλεσμα να έχει ξεφύγει.»

Γιατί φτάσαμε ως εδώ
Για τις αιτίες του φαινομένου μίλησε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA, ο Καθηγητής Γεωργικής Φαρμακολογίας και Ερευνητής στο ΙΤΕ, Γιάννης Βόντας, ο οποίος ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τη συμπεριφορά και την καταπολέμηση του δάκου.

«Όλο το χειμώνα συνέχισαν οι δακοπληθυσμοί, λόγω των σχετικά υψηλών θερμοκρασιών. Οι καιρικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού, επίσης τον ευνοούν. Τα αποτελέσματα της δακοκτονίας θα μπορούμε να τα διαπιστώσουμε το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, διότι αν οι ψεκασμοί επιτρέπουν την επιβίωση θηρευτών, τότε τους ερχόμενους μήνες που θα επιτραπεί η ανάπτυξη των τελευταίων, θα μπορούν επίσης να περιορίσουν τους πληθυσμούς του δάκου. Είναι πάντως γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές οι δακοπληθυσμοί είναι ανησυχητικοί.»

Ο κ. Βόντας εξήγησε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο οικολογικό και βιολογικό πρόβλημα, το οποίο οφείλεται επίσης στην κακή χρήση εντομοκτόνων τα τελευταία 5,6 χρόνια, στην ανθεκτικότητα που ανέπτυξε ο δάκος, καθώς και στους εκτεταμένους ψεκασμούς κάλυψης με πυρεθροειδή από τους παραγωγούς τα τελευταία 3 χρόνια.

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για ν’ αποκαταστήσουμε την περιβαλλοντική ισορροπία. Καλό θα είναι να μείνουμε στο εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας και να μην παρεμβαίνουν οι παραγωγοί.»

Στο μεταξύ, ο Καθηγητής υπενθύμισε πως τα επόμενα 3,4 χρόνια τα νευροτοξικά φάρμακα θα αποσυρθούν από την αγορά, λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, επομένως θα πρέπει να ανακατευθυνθεί η προσοχή από τη χρήση φαρμάκων, στην εφαρμογή ενός πλαισίου ολοκληρωμένης καταπολέμησης του εντόμου με εργαλεία βιοτεχνολογίας.

«Πρέπει να δούμε τι εφαρμόζεται στην Ισπανία, την Αμερική, τη Γαλλία. Να εντάξουμε στο πρόγραμμα νέες τεχνολογίες, παράλληλα με τη χρήση φαρμάκων, διότι τα επόμενα χρόνια οι λύσεις θα είναι περιορισμένες.»https://creta24.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.