Απάντηση Μηταράκη προς Βολουδάκη στη Βουλή: «Δεν δημιουργούμε έκτακτο μηχανισμό εποπτείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα».

Ημερομηνία:

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απάντησε σήμερα στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού Χανίων της Ν.Δ. Μανούσου Βολουδάκη σχετικά με δημοσιευθείσες προτάσεις του ΟΗΕ για ένα «Μηχανισμό Εποπτείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στα σύνορά μας.
Η σύσταση μηχανισμού με τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που προτείνει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με το Μ.Βολουδάκη, θα δυσχεράνει το έργο της φύλαξης των συνόρων, επιβάλλοντας ένα καθεστώς διαρκούς επιθεώρησης από τρίτους, συμπεριλαμβανομένων ΜΚΟ, οι οποίοι θα βρίσκονται μονίμως ή θα εμφανίζονται απροειδοποίητα στις επίμαχες περιοχές, δημιουργώντας ανησυχίες ακόμη και για ζητήματα εθνικής ασφαλείας.
Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει από πλευράς της κυβέρνησης πρόθεση να δημιουργηθεί τέτοιος μηχανισμός.
Ο Μ.Βολουδάκης επεσήμανε ως ιδιαίτερα θετική την απάντηση αυτή, αλλά και την εξής αποστροφή του Υπουργού:
«Ο έλεγχος των κυβερνήσεων σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό πολίτευμα γίνεται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, από τις αρχές της δικαιοσύνης, οι οποίες έχουν το καθήκον να ελέγχουν οποιαδήποτε καταγγελία, να κάνουν τις απαραίτητες ανακρίσεις και, αν χρειαστεί, να φέρουν υποθέσεις έμπροσθεν των δικαστηρίων. Αυτό γίνεται, λοιπόν, στη δημοκρατία. Άρα δεν θεωρώ ότι η χώρα μας έχει λόγο να προχωρήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε τέτοιου έκτακτου μηχανισμού».
Κατά τη δευτερολογία του ο Μ.Βολουδάκης αναφέρθηκε στις πιέσεις που υφίσταται η Ελλάδα από ένα «οικοσύστημα» (όπως το χαρακτήρισε), διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ και πολιτικών δυνάμεων που επιχειρούν να κατευθύνουν τα πράγματα προς μια κατεύθυνση πολιτικής «ανοιχτών συνόρων». Συμπλήρωσε ότι συχνά οι πιέσεις αυτές έχουν αφετηρία παραπληροφόρηση από τις τουρκικές υπηρεσίες.
Τόνισε ότι πρέπει η πατρίδα μας να στείλει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, πως προφανώς σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως έχει και το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της. Το δικαίωμα αυτό το ασκεί και θα το ασκεί, κατέληξε ο Μ.Βολουδάκης.

Επισυνάπτονται η αρχική ερώτηση και τα πρακτικά της συζήτησης.

Το βίντεο της συζήτησης:

Το σχετικό δελτίου τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στον παρακάτω σύνδεσμο:

Απάντηση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων της ΝΔ κ. Μανούσου Βολουδάκη σχετικά με δημοσιεύματα για τη δημιουργία έκτακτου μηχανισμού ελέγχου συνόρων

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αποτελεσμάτων Εγγραφών στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς...

Από τη Δ/νση Προσχολικής Αγωγής Παιδείας & Δια βίου...

ΟΑΚ: Νέα σύμβαση συνεργασίας με τον ΤΟΕΒ...

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την κάλυψη των...

Αποτελεσμάτων Εγγραφών στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς...

Από τη Δ/νση Προσχολικής Αγωγής Παιδείας & Δια βίου...

ΟΑΚ: Νέα σύμβαση συνεργασίας με τον ΤΟΕΒ...

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την κάλυψη των...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Συνταξιούχοι: Έρχονται 4 μέτρα «ανάσα» – Στο τραπέζι επίδομα 300 ευρώ

Οι συνταξιούχοι και οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στα εγκαίνια της...

ΠΑΣΟΚ – Ανδρέας Παπανδρέου: 3 του Σεπτέμβρη να γυρνάς

H δική μου γενιά κοντά στα πενήντα πια, ενδιάμεση...

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον 46ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ομορφιάς!

Δήλωσε τώρα συμμετοχή και διεκδίκησε τον τίτλο που θα...

«20 Πράξεις Αγάπης για τον Νικήτα»: Η οικογένεια και οι φίλοι του μετατρέπουν τον πόνο σε προσφορά

Οι δράσεις περιλαμβάνουν εθελοντική αιμοδοσία, δενδροφυτεύσεις, στήριξη παιδιών και...