Αποκλειστικό: Όλες οι μεγάλες ανατροπές στα Πανεπιστήμια που θα αποκαλυφθούν την Πέμπτη

Το υπουργειο Παιδειας θα δώσει προτεραιότητα σε θέματα που αφορούν τους φοιτητές και την καθημερινότητα τους στα πανεπιστήμια και όχι σε θέματα που δημιουργούν εντάσεις στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Αποκλειστικό: Όλες οι μεγάλες ανατροπές στα Πανεπιστήμια που θα αποκαλυφθούν την Πέμπτη

Τον νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ παρουσιάζει την Πέμπτη σε έκτακτη Σύνοδο πρυτάνεων, η υπουργος Παιδειας Νίκη Κεραμεως.

Ο νόμος δεν θα συμπεριλαμβάνει την διάταξη για αλλαγές στις πρυτανικές εκλογές και ορισμό των πρυτάνεων από τα νέα Συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ.

Η συγκρότηση των ίδιων των Συμβουλίων, δεν είναι βέβαιο ότι θα παρουσιαστει στο νέο νόμο, καθώς οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για το θέμα είναι ήδη πολλές και η σχετική διάταξη δεν έχει πάρει ακόμη το «πράσινο φως».

Γι’ αυτό και το υπουργειο Παιδειας θα δώσει προτεραιότητα σε θέματα που αφορούν τους φοιτητές και την καθημερινότητα τους στα πανεπιστήμια και όχι σε θέματα που δημιουργούν εντάσεις στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Τι προβλέπεται

Με τον νέο νόμο:

-Θεσπίζεται εκτελεστικός διευθυντής των ΑΕΙ (μάνατζερ), που θα είναι άτομο το οποίο μπορεί να προέρχεται από προσωπικό του ιδρύματος ή άλλον δημόσιου φορέα.

-Επέκταση και αναβάθμιση του θεσμού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, με την ίδρυση Μονάδας Πρακτικής Άσκησης σε όλα τα ΑΕΙ και υπεύθυνους ανά τμήμα.

-Καθορισμός του ελάχιστου ύψους αποζημίωσης των φοιτητών στο 80% του ελάχιστου μισθού.

-Οι φοιτητές θα μπορούν πλέον να σπουδάζουν σε ένα τμήμα αλλά να παίρνουν μαθήματα και από άλλα τμήματα για την ευρεία μόρφωση τους. Ωστόσο, αυτό θα μπορούν να το κάνουν παρατείνοντας τις σπουδές τους (π.χ. κάποιος που σπουδάζει Ιατρική θα μπορεί να πάρει, αν θέλει, μαθήματα Φιλοσοφίας).

-Εισαγωγή θεσμού εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ ομοειδών τμημάτων της χώρας («εσωτερικό Erasmus»). Για παράδειγμα, ένας φοιτητής Ιατρικής θα μπορεί για ένα εξάμηνο να παρακολουθήσει μαθήματα σε άλλη Ιατρική, διαφορετικού ΑΕΙ από εκείνο που σπουδάζει.

-Απελευθερώνονται οι διαδικασίες πλήρως στα μεταπτυχιακά προγράμματα, κάτι που αφορά και το ύψος των διδάκτρων τους που θα καθορίζεται πλέον κατά περίπτωση.

-Αίρονται οι περιορισμοί φυσικής παρουσίας και μπορούν να γίνονται μαθήματα και εξ αποστάσεως.

-Ανταποδοτικές υποτροφίες με ακαδημαϊκά κριτήρια, όπου υπάρχουν δίδακτρα (μεταπτυχιακά).

Τα σχόλια είναι κλειστά.