Αρτηριακή υπέρταση – Ένας «σιωπηλός δολοφόνος» – Τί πρέπει να προσέχετε

Η υπέρταση είναι ένας «σιωπηλός δολοφόνος» ειδικά αυτήν την εποχή της πανδημίας. Είτε από μόνη της, είτε ως υποκείμενο νόσημα, απαιτεί μεγάλη σοβαρότητα στην αντιμετώπισή της.

Αρτηριακή υπέρταση – Ένας «σιωπηλός δολοφόνος» – Τί πρέπει να προσέχετε

O Καθηγητής Αθανάσιος Μανώλης είναι Διευθυντής Καρδιολογίας του Metropolitan Hospital, υπεύθυνος ιατρείου Υπέρτασης, Health Spot Γλυφάδας, Καθηγητής στο Τμήμα Υπέρτασης του Πανεπιστημίου Βοστώνης και μίλησε ζωντανά στο LIVE NEWS για την επικινδυνότητα της υπέρτασης αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει το νέο ιατρείο υπέρτασης στο Διαγνωστικό Κέντρο HealthSpot της Γλυφάδας.

Τί είναι η υπέρταση;

Αρχικά ο κ. Μανώλης εξήγησε τον όρο υπέρταση και εξήγησε για ποιόν λόγο είναι επικίνδυνη.

«Υπέρταση είναι η δύναμη που χρειάζεται η καρδιά για να εξωθήσει το αίμα προς την περιφέρεια. Κάποιοι μηχανισμοί, κάνουν αγγειοσύσπαση στην περιφέρεια. Άρα, η καρδιά χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη για να εξωθήσει το αίμα προς την περιφέρεια, και άρα ανεβάζει την πίεση για να προωθήσει το αίμα. Σε αυτή την περίπτωση, όπως κάποιος που κάνει άρση βαρών και βάζει περισσότερα βάρη και υπερτρέφεται, κατά τον ίδιο τρόπο και η καρδιά, υπερτρέφεται.», ανέφερε αρχικά ο κ. Μανώλης.

«’Οταν η καρδιά όμως υπερτρέφεται και κάνει υπερτροφία λόγω της υπέρτασης, αρχίζει να προχωρά προς την στεφανιαία νόσο, την καρδιακή ανεπάρκεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε υπέρταση;

«Όλος ο κόσμος πιστεύει ότι η πίεση έχει συμπτώματα. Μόλις νιώσει έναν πονοκέφαλο ή μία ζάλη, τρέχει να βρει ένα πιεσόμετρο, για να μετρήσει την αρτηριακή πίεσή του. Αποτελεί τραγικό λάθος. Η πίεση είναι ασυμπτωματική. Εκείνη την ώρα μετράμε την πίεση η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική πίεση, είναι η πίεση του φόβου», διευκρίνισε.

«Άρα, για να μετρήσουμε την πίεση, όταν όμως είπαμε ότι πρέπει να είναι κάτω από 14-9 ή 140- 90 , θαπρέπει να έχουμε κάτσει ήρεμοι τουλάχιστον 5 λεπτά, να μην έχουμε καπνίσει ή να έχουμε πιει καφέ, και την προηγούμενη μισή ωρα να πάρουμε 3 μετρήσεις της πίεσης. Μετά να βγάλουμε την πρώτη που είναι πάντα η υψηλότερη, και να πάρουμε τον μέσο όρο των δύο επόμενων«, τόνισε ο κ. Μανώλης.

Ποιά είναι η σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της υπέρτασης;

«Μην ξεχνάμε ποτέ την αλλαγή του τρόπου ζωής. Να μειώσουμε το αλάτι, το οποίο δεν είναι αυτό που βάζουμε στο φαγητό, το ψωμί έχει πάρα πολύ αλάτι, το τυρί έχει πάρα πολύ αλάτι.

Επιπλέον, θα πρέπει να χάσουμε βάρος, θα πρέπει να περπατάμε, είναι δύο παράγοντες πολύ σημαντικοί για να μειώσουμε την πίεση, και εφόσον είμαστε σε θέση που εξακολοθούμε να έχουμε πίεση, τότε θα πρέπει να πάρουμε φάρμακα.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως μπορεί να μην χρειαστεί να πάρουμε ένα φάρμακο, αλλά μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε ένα συνδυασμό φαρμάκων. Υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα που μειώνουν την πίεση. Οι ασθενείς μπορούν να επισκεφθούν τον ιατρό τους ή ένα ιατρείο υπέρτασης» συμπλήρωσε ο κ. Μανώλης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.