Αυτή είναι η φυσική ορμόνη που «εκτοξεύει» τη λίμπιντο

Τι δείχνουν δυο νέες μελέτες σε άνδρες και γυναίκες

Τα νέα ζευγάρια και κυρίως οι millennials απέχουν από τις ερωτικές επαφές επειδή δεν έχουν διάθεση. Έχετε όμως αναρωτηθεί για πιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Όπως έχουν δείξει αρκετές μελέτες, η πτώση της λίμπιντο οφείλεται σε άγχος, υποχρεώσεις, ανατροφή παιδιών κ.α.

Σύμφωνα με μια που έγινε το 2018 από το από το βρετανικό δίκτυο συμβουλευτικής Relate, το 61% των ατόμων με ηλικία τουλάχιστον τα 30 έτη, λέει ότι κάνει λιγότερο σεξ απ’ όσο θα ήθελε, λόγω των παιδιών, ενώ το 31% αναφέρει ότι έχασε τη λίμπιντό του, από τη στιγμή που έκανε παιδιά. Άλλοι πάλι αναφέρονται στο άγχος της εργασίας τους.

Οι Βρετανοί επιστήμονες του Imperial College London, αναφέρουν ότι έχουν βρει τη λύση για την μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, μέσω μιας θεραπείας με την κισπεπτίνη, μια καθόλα φυσική ορμόνη.

Οι μέχρι στιγμής θεραπείες ήταν η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η οποία ωστόσο δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική για κάθε άνθρωπο. Η φυσική ορμόνη κισπεπτίνη καταφέρνει να διεγείρει την απελευθέρωση τον αναπαραγωγικών ορμονών από τον υποθάλαμο, στον εγκέφαλο.

Δυο πρόσφατες μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό στο περιοδικό JAMA Network Open, ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η εν λόγω ορμόνη, ενισχύει την σεξουαλική επιθυμία και των αντρών και των γυναικών.

Στη μια μελέτη συμμετείχαν 32 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και στην άλλη 32 άνδρες με διαταραχή υποδραστικής σεξουαλικής επιθυμίας. Η έγχυση της ορμόνης στους συμμετέχοντες κρατούσε 75 λεπτά, και σε κάποιες περιπτώσεις ένα εικονικό φάρμακο.

Ύστερα οι συμμετέχοντες έβλεπαν βίντεο με ερωτικό περιεχόμενο, με ταυτόχρονα την επιστημονική ομάδα να παρακολουθεί την εγκεφαλική δραστηριότητα μέσω μαγνητικής τομογραφίας και προσπάθησε να καταγράψεις τις σεξουαλικές τους αντιδράσεις. Στις γυναίκες, η κισπεπτίνη βελτίωσε τη διέγερση και τη σεξουαλική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που ήταν διαταραγμένες από την υποτονική σeξουαλική επιθυμία.

Όσο περισσότερο η κισπεπτίνη ενεργοποιούσε τον οπίσθιο φλοιό του προσαγωγίου, ένα βασικό μέρος του εγκεφάλου, τόσο λιγότερο οι γυναίκες μιλούσαν για έλλειψη επιθυμίας για σεξ, ενώ ταυτόχρονα με την επίδραση της ορμόνης ανέφεραν πως αισθάνονταν και πιο ελκυστικές.

Η εγκεφαλική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, σε περιοχές που έχουν να κάνουν με την σεξουαλική επιθυμία, αυξήθηκαν και στους άνδρες, ενώ και η σκληρότητα της στuσης αυξήθηκε έως και 56%, σε σχέση με το εικονικό φάρμακο κατά την προβολή του ερωτικού βίντεο.

«Αυτές οι δύο μελέτες μας παρέχουν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κισπεπτίνης στη σεξουαλική επιθυμία, η χρήση της οποίας θεωρείται ασφαλής και για τα δύο φύλα και με τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα» αναφέρει σχετικά ο Δρ. Αλέξανδρος Κομνηνός, σύμβουλος ενδοκρινολόγος στο Imperial College Healthcare NHS Trust, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

Ο Δρ. Κομνηνός επιβεβαίωσε ότι οι millennials είναι αυτή που πλήττονται κατά κύριο λόγο, δηλαδή άνδρες και γυναίκες από 30 έως 50 ετών και αναζητούν βοήθεια για την πτώση της λίμπιντο, θεωρώντας όμως ότι πρόκειται για ζήτημα στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ ο ένοχος είναι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.couple-sex-politikakritis

Τα σχόλια είναι κλειστά.