Χανιά : Διεθνές Συνέδριο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για τη βιολογία των φορέων λοιμωδών νόσων

Ημερομηνία:

Ολοκληρώθηκαν στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), στο Κολυμπάρι Χανίων, οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου σχετικού με φορείς λοιμωδών νόσων. Πρόκειται για ένα Συνέδριο με τεράστια επιστημονική εμβέλεια που οργανώνεται στην ΟΑΚ κάθε 2 χρόνια. Άρχισε ρο επιστημονικό ενδιαφέρον πριν από 21 χρόνια από παγκοσμίως γνωστούς ερευνητές της Κρήτης, όπως ο εκλιπών Καθηγητής Φώτης Κ. Καφάτος και ο Καθηγητής Χρίστος Λούης και έχει καθιερωθεί σήμερα ως το πιο σημαντικό Συνέδριο σε αυτό το ερευνητικό πεδίο παγκοσμίως.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν πέραν των 150 ερευνητών από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Εκεί παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τις ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα-φορείς όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, η ασθένεια Ζίκα και ο πυρετός του δυτικού Νείλου. Ο αριθμός περιστατικών από τέτοιες μεταδοτικές λοιμώξεις έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω τις κλιματικής αλλαγής που επέτρεψε στα έντομα-φορείς τους, όπως το κουνούπι τίγρης, να εξαπλωθούν σε πολλές Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και άλλων Χωρών της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης. Ιδιαίτερη έμφαση στο Συνέδριο δόθηκε σε μελλοντικούς τρόπους καταπολέμησης παρόμοιων ασθενειών, όπως η ανάπτυξη μεθόδων γενετικής τροποποίησης των φορέων και νέων φαρμάκων και εμβολίων.

Το Συνέδριο οργανώθηκε από τον Γιώργο Κ. Χριστοφίδη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου και τον Καθηγητή Γιάννη Βόντα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, ο οποίος προσφάτως εκλέχθηκε ως Νέο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ), στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεισφοράς στην επιστήμη και τη αποδεδειγμένη, με μελέτες και επιτεύγματα αιχμής, παραγωγή των Επιστημών Ζωής.

Στην έναρξη του Συνεδρίου ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, στην τοποθέτησή του εστίασε στη σημασία της επιστήμης για το καλό της ανθρωπότητας με σεβασμό στην ισορροπία των οικοσυστημάτων, τονίζοντας ότι είναι «επείγον για όλα τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας να συζητήσουν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες των Νέων Τεχνολογιών και να δημιουργήσουν μια Κοινότητα με ισχυρή φωνή.

Ως εκ τούτου, ο στόχος είναι να ξαναβάλουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο, επιβεβαιώνοντας τον στρατηγικό ρόλο της τεχνολογίας και την ικανότητά της να ενισχύει τις δεξιότητές μας, χωρίς να διαστρεβλώνει την ανθρώπινη φύση και τον ανθρωπισμό μας». Ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας – Παράρτημα της ΟΑΚ, Αντώνης Καλογεράκης παρουσίασε τις εκτενείς περιβαλλοντικές δράσεις του Ιδρύματος και τη συμμετοχή του ως ερευνητικού εταίρου σε διάφορα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Προγράμματα. Από την πλευρά του ο Καθηγητής Χριστοφίδης υπογράμμισε τη σημαντική συνεισφορά της ΟΑΚ στην τεράστια ανάπτυξη που γνώρισε αυτό το επιστημονικό πεδίο.

Οι Σύνεδροι κατά την παραμονή τους στην περιοχή είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν διάφορες περιοχές με ιδιαίτερο κάλλος και να γευθούν την παραδοσιακή κρητική κουζίνα και μουσική.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μεταναστευτικό: Καζάνια που βράζουν Κρήτη και Γαύδος

Το νέο ναυάγιο νότια της Γαύδου φουντώνει ξανά τις...

Κρήτη: «Λουκέτο» στη Σαμαριά την Πέμπτη –...

Δεν θα ανοίξει για τους επισκέπτες την Πέμπτη 17...

Μεταναστευτικό: Καζάνια που βράζουν Κρήτη και Γαύδος

Το νέο ναυάγιο νότια της Γαύδου φουντώνει ξανά τις...

Κρήτη: «Λουκέτο» στη Σαμαριά την Πέμπτη –...

Δεν θα ανοίξει για τους επισκέπτες την Πέμπτη 17...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Διεθνές επίκεντρο του SUP ο Άγιος Νικόλαος

Περισσότεροι από 200 αθλητές από 20 και πλέον χώρες...

Στις 21 Σεπτεμβρίου έρχεται το 11ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής από το Δήμο Ηρακλείου

Από 21/9 έως 11/10 διακεκριμένοι γλύπτες θα δημιουργούν στο...

Το θέατρο αλλιώς: Η πρώτη Θεατρική Λέσχη στην πόλη μας από τον Θεατρικό Περίπλου

Με πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το 2026–27 το «Όσα...

Συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου

Κατόπιν πρόσκλησης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών...