Χανιά:Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Αλικιανό και τον Σκινέ, από τον Δήμο Πλατανιά και την Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Χανίων

Ο Δήμος Πλατανιά και η Περιφέρεια Κρήτης – ΠΕ Χανίων, σε συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς και τον Αθλητικό Σκοπευτικό Όμιλο Χανίων, διοργάνωσαν τη Δευτέρα 1 Αυγούστου τελετές τιμής και μνήμης στον Αλικιανό και στον Σκινέ , για τους εκτελεσθέντες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής από τους Γερμανούς κατακτητές, τον Αύγουστο του 1941.

Το πρωί της Δευτέρας, στο Μνημείο Κερίτη, όπου εκτελέσθηκαν δεκάδες κάτοικοι των χωριών της γύρω περιοχής, ως αντίποινα στην αντίσταση που προέβαλαν στους κατακτητές , πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι ο Δήμος Πλατανιά τιμά με λιτές τελετές τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν κι αντιστάθηκαν για την ελευθερία του τόπου μας , σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν ζωντανά τα μηνύματα της θυσίας τους και να αναδειχθεί η τοπική μας ιστορία ενώ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες αναστήλωσης της Ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, ενός χαρακτηριστικού ιστορικού τοπόσημου του Δήμου Πλατανιά.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Θεματικός Περιφερειάρχης κ. Αντώνης Παπαδεράκης. Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η εκπαιδευτικός κ. Βάσω Μουζουράκη, η οποία με την ομιλία της φώτισε τα γεγονότα της περιοχής κατά τη Μάχη της Κρήτης και την αντίσταση των κατοίκων που οδήγησε σε αντίποινα με ομαδική εκτέλεση.

Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Δημητρογιαννάκης Στέλιος, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ.Εμμανουήλ Ντουντουλάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Μανούσος Βολάνης,η Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Ελένη Ζερβουδάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος του ΚΚΕ κ. Αλέκος Μαρινάκης, η εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο Πρόεδρος των Μαρτυρικών Χωριών κ.Σπυρίδων Δαράκης,ο Πρόεδρος του Παραρτήματος του ΠΕΑΕΑ Χανίων κ.Μπάμπης Πετράκης, οι Προέδροι των Κοινοτήτων Αλικιανού κ. Παναγιώτης Στρατουδάκης & Σκινέ κ. Στέφανος Δερμιτζάκης ο Διευθυντής του Λυκείου Αλικιανού κ. Γιάννης Μαυρογένης & ο Διευθυντής του Γυμνασίου Αλικιανού κ. Γεώργιος Καρκάνης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλικιανού κ. Νικόλαος Κοκκινάκης,ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρητικών Σπουδών κ.Ερατοσθένης Καψωμένος, κάτοικοι της περιοχής καθώς και απόγονοι των εκτελεσθέντων.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο Μνημείο Πεσόντων στον Σκινέ, ένα αναγνωρισμένο ως μαρτυρικό χωριό του Δήμου Πλατανιά λόγω των εκτελέσεων των ανδρών, της καταστροφής των σπιτιών και των περιουσιών αλλά και της εξορίας του άμαχου πληθυσμού, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και να αναδειχθούν στιγμές της τοπικής ιστορίας που είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρησή τη Πολιτιστικής μας Ταυτότητα ώστε να μην επιτρέψουμε ξανά την επικράτηση καμίας μορφής φασισμού. Χαιρετισμό στην εκδήλωση επίσης απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής και ο Πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Σκινέ κ. Αντώνης Δασκαλάκης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανωλιουδάκης Κωνσταντίνος, Ναύαρχος Ε.Α – Γενικός Επιθεωρητής Ναυτικού και Μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού & Λιμενικού Σώματος, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό της περιοχής και στις συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Ακολούθησε απαγγελία ποιήματος του Αντώνη Δερμιτζάκη για τα γεγονότητα της εποχής στην περιοχή από την κ. Ρούλα Δρουμπάκη.

Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά κ. Αντώνης Φραγκονικολάκης, οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Στέλιος Δημητρογιαννάκης και Χρυσούλα Μαραγκουδάκη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχης Μαυρογένης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Πλατανιά κ. Μανώλης Ντουντουλάκης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Ανθούσης, η εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκινέ, κ. Στέφανος Δερμιτζάκης, ο Πρόεδρος του Αθλητικού Σκοπευτικού Ομίλου Χανίων κ. Σήφης Μαρκάκης και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
Στο πλαίσιο των παραπάνω εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, την Κυριακή 31 Ιουλίου, Αγώνας Πρακτικής Σκοποβολής από τον Αθλητικό Σκοπευτικό Όμιλο Χανίων, στο Σκοπευτήριο Σκινέ.
Οι παραπάνω εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον ιό COVID 19.

Τα σχόλια είναι κλειστά.