Χανιά:Για την επιβολή δικτατορίας 1967 Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης 1941–1945

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Θερίσου
Η δικτατορία των συνταγματαρχών, η δικτατορία της 21ης Απριλίου του ’67, δεν υπήρξε αποτέλεσμα της διαμάχης-πάλης δημοκρατικών και αντιδημοκρατικών δυνάμεων, αλλά μιας διαμάχης και επιβολής της εξουσίας διαφορετικών συμφερόντων της αστικής τάξης και αφορούσε το ξεπέρασμα των αδιεξόδων που είχε επέλθει το αστικό πολιτικό σύστημα, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το τέλος του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το 1949.
Οι αντιθέσεις αυτές αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, που διαπλεκόταν με τον ρόλο του Παλατιού, αλλά και με την ικανότητά του να ενσωματώνει τις εργατικές – λαϊκές δυνάμεις και άρα να ισχυροποιεί την καπιταλιστική εξουσία. Αφορούσαν, επίσης, τη γεωπολιτική αναβάθμιση του εγχώριου καπιταλισμού με επίκεντρο το Κυπριακό και τις διεθνείς του συμμαχίες.
Η δικτατορία αξιοποίησε το αντιδραστικό συνταγματικό πλαίσιο του μεταπολεμικού αστικού κράτους, το αντικομουνιστικό ιδεολογικό οπλοστάσιό του και τους μηχανισμούς καταστολής του και υπήρξε προέκτασή τους.
Η δικτατορία εξακολούθησε τη μεταπολεμική αστική οικονομική πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου και τις μεθόδους καταστολής του εργατικού – λαϊκού κινήματος, διώκοντας μαζικά κομμουνιστές και άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές αλλά και απαγορεύοντας κάθε συνδικαλιστική δράση.
Το καθεστώς της 21ης Απριλίου συνέχισε σταθερά την πολιτική των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλα ευρωπαϊκά καπιταλιστικά κράτη, την προώθηση των σχεδίων τους στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ενάντια στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Επιδιώκοντας τη γεωπολιτική αναβάθμιση για λογαριασμό της αστικής τάξης, άνοιξε τον δρόμο για τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό ακριβώς που γίνεται και σήμερα.
Σ αυτή την επιχείρηση της μετάβασης της εξουσίας από τον κοινοβουλευτισμό στη χούντα σημαντικός ήταν και ο ρόλος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Είναι αποπροσανατολιστική η προσπάθεια που γίνεται από τον αστικό πολιτικό κόσμο απενοχοποίησης του ρόλου που έπαιξαν και τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν.
Το πραξικόπημα όχι μόνο ήταν σε γνώση τους, αλλά είχε τουλάχιστον την ανοχή, αν όχι και τη στήριξη μηχανισμών τους. Οι ΗΠΑ, στηρίζοντας τη χούντα, κρατούσαν και επαφή με τους ηγέτες των αστικών κομμάτων, με στόχο την «ελεγχόμενη» μετάβαση στην αστική δημοκρατία. Τη στάση των ΗΠΑ γενικά καθόριζαν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντά τους στην περιοχή, με αιχμή τη Μέση Ανατολή και την Κύπρο, στην πολύμορφη επιθετική και διαβρωτική πολιτική τους ενάντια στην ΕΣΣΔ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Την καθόριζαν και οι αντιθέσεις των ΗΠΑ με καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης.
Η φετινή επέτειος, βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αντιμέτωπα σε μια χωρίς προηγούμενο κατάσταση. Ακρίβεια, φτώχια, ανεργία, πόλεμοι.
Τα κύματα ακρίβειας κατατρώνε το εργατικό – λαϊκό εισόδημα, που ποτέ δεν επανήλθε στα προ της μεγάλης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης επίπεδα και οι όποιες αυξήσεις κάνουν τον μισθό να φτάνει μέχρι τα μέσα του μήνα και τους εργαζόμενους να αναρωτιούνται γιατί δεν τελειώνει ο μήνας.
Η λαϊκή στέγη απειλείται από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Η ποιότητα ζωής επιδεινώνεται από την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε και λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.
Η υγεία του λαού βάλλεται από τις ελλείψεις φαρμάκων που δημιουργεί ο ανταγωνισμός των φαρμακοβιομηχανιών και από τη χρόνια υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας, από έλλειψη ιατρικού, υγειονομικού, νοσηλευτικού βοηθητικού προσωπικού. Καλούν ακόμα μια φορά το λαό να πληρώσει από την τσέπη του την υγεία του με τα απογευματινά χειρουργεία που θα γίνονται από τους ίδιους γιατρούς μετά την βάρδια τους.
Αυτά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης των “αρίστων” της ΝΔ σήμερα και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων του αστικού κράτους, είτε λέγεται “επιτελικό”, είτε “ψηφιακό” ή δήθεν “κοινωνικό”, με φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, αυτοδύναμες ή συνεργασίας.
Ο ταξικός του χαρακτήρας το κάνει “ανίκανο” για τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες. Αντίθετα, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ικανό στην υπηρεσία των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.
Το σύνολο των αστικών δυνάμεων προβάλλουν και σήμερα ως μονόδρομο την καπιταλιστική εξουσία, το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, την “πράσινη” και την “ψηφιακή” μετάβαση, συνολικότερα τις νέες θυσίες των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων.
Προβάλλουν ως μονόδρομο την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, την επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων και την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης από την Κεντρική Αφρική, στην Ουκρανία, στο Ισραήλ, την Ερυθρά Θάλασσα με την φρεγάτα Ύδρα, ανάμεσα στο Νατοϊκό – ευρωενωσιακό και στο ρωσο-κινεζικό μπλοκ, ενώ τα σχέδια “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου” και διχοτόμησης της Κύπρου παραμένουν. Ταυτόχρονα, στους κόλπους αυτού του συστήματος και στο πλαίσιο αυτών των επιλογών συντηρούνται ως εφεδρεία απέναντι στο εργατικό – λαϊκό κίνημα και ακροδεξιές, φασιστικές δυνάμεις, παραχριστιανικές οργανώσεις συνδεδεμένες με διάφορα νήματα με κρατικούς μηχανισμούς.
Πάνω σε αυτήν την κοινή στρατηγική διαμορφώνεται η δυνατότητα συνεργασίας κομμάτων όπως η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ 1, ο ΣΥΡΙΖΑ 2, το ΠΑΣΟΚ, οι κάθε λογής Βελόπουλοι.
Σ΄αυτή την επέτειο στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά σε όλους τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση και τις θυσίες των χιλιάδων αγωνιστών που συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, δικάστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν.
57 χρόνια μετά και η αστική τάξη με την κυβέρνηση της χώρας, ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Η χώρα μας συμμετέχει στον πόλεμο της Ουκρανίας για δύο και πλέον χρόνια στέλνοντας πολεμικό υλικό, κάνει πλάτες στο Ισραήλ για τη συνεχιζόμενη σφαγή των Παλαιστινίων στη λωρίδα Γάζα, με 34.000 και πλέον νεκρούς, με τους μισούς να είναι άμαχος πληθυσμός κυρίως γυναικόπαιδα. Στηρίζει το Ισραήλ στον πόλεμο με το Ιράν, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών στην Ερυθρά Θάλασσα με την φρεγάτα ΥΔΡΑ, με κόστος πάνω από 500.000 ευρώ τον μήνα, με τους πυραύλους patriot και το προσωπικό τους στη ”δημοκρατία” της Σαουδικής Αραβίας, με 13 στρατιωτικές αποστολές σε άλλες χώρες, με τις νατοϊκές βάσεις στην χώρα μας να επεκτείνονται και να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε Μαύρη Θάλασσα, Μέση Ανατολή, Μεσόγειο και ταυτόχρονα να είναι πόλος για αντίποινα αν χρησιμοποιηθούν οι βάσεις.
Εκφράζουμε την αντίθεση του λαού στο να γίνει “κρέας για τα κανόνια” των ιμπεριαλιστών, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.
Καταδικάζουμε την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού.
Εκφράζουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους λαούς όλου του κόσμου που παλεύουν για το δίκιο τους.
Απαιτούμε:
Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Να γυρίσουν πίσω τα πλοία και οι Έλληνες που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση να πολεμήσουν για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών, 3.500 μίλια μακριά.
Να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας.
Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.