Χανιά:Πρωτοβουλίας Σφακίων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών ΒΑΠΕ σχετικά με την αυτοψία της 12ης Ιουνίου

Περί αυτοψίας ο λόγος
Ψεύδεται ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης ότι έλαβε χώρα αυτοψία στα Σφακιά και συκοφαντεί τους Σφακιανούς με δόλο παραποιώντας γεγονότα που είχαν δεκάδες Σφακιανούς και αντιπροσώπους Αποκορωνιωτών αυτόπτες μάρτυρες.
Με μεγάλη έκπληξη είδαμε την ψευδή είδηση ότι έγινε αυτοψία της Περιβαλλοντικής Επιτροπής της Περιφέρειας στα Σφακιά ώστε να εισηγηθεί θετικά ή αρνητικά για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Τέρνα Ενεργειακή που σχεδιάζει την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Σφακιά. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: αυτοψία, η: η εξέταση τόπου, πράγματος κτλ. που κάνει κάποιος (συνήθως εκπρόσωπος δημόσιας αρχής) αυτοπροσώπως. Τετάρτη 12 Ιουνίου στα Σφακιανά βουνά δεν έλαβε χώρα καμία αυτοψία καθώς η παρέμβαση της πρωτοβουλίας Σφακίων ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών ΒΑΠΕ στην οποία δόθηκε από τον Δήμαρχο ο πρώτος λόγος την ματαίωσε. Οι τοποθετήσεις τόσο των θεσμικών φορέων, όσο και των πολιτών ήταν καταλυτικές στο να ΑΠΟΤΡΑΠΕΊ αυτοψία επί πεδίου αλλά να γίνει ένας γόνιμος διάλογος, μία τρόπον τινά δημόσια διαβούλευση κατά την οποία στοιχειοθετήθηκαν και τεκμηριώθηκαν με ατράνταχτα επιχειρήματα οι καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχαν οι ανεμογεννήτριες και τα συνοδά τους έργα στην περιοχή μας και διατρανώθηκε η άρνηση του συνόλου των Σφακιανών στην εγκατάσταση τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης που εμφανίστηκε εξαιρετικά συγκαταβατικός στην συνάντηση, δεν διαμαρτυρήθηκε για την μη αποδοχή της αυτοψίας και άκουσε με προσοχή όλες τις τοποθετήσεις θεσμικών αντιπροσώπων και πολιτών. Η μεγάλη μας έκπληξη λοιπόν έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν διαβάσαμε την συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην οποία ανέφερε ότι «δέχτηκαν αντιδράσεις από ανθρώπους που ίσως δεν γνωρίζουν την ουσία του διαλόγου». Δεν μπορούμε παρά να υποθέσουμε ότι ένιωσε την ανάγκη να ανασκευάσει την εικόνα του ως εκπρόσωπος του κράτους καθώς είμαστε σίγουροι ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν πήγε σε άλλο πεδίο για αυτοψία και να πάρει θέση κάτω από πανό που δηλώνουν αντίθεση στο έργο και να ακούσει κοινό λόγο από όλους τους πολίτες του τόπου. Ενάντια στο έργο τοποθετήθηκαν οι βουλευτές Σέβη Βολουδάκη και Παύλος Πολάκης, οι Δήμαρχοι Σφακίων και Αποκορώνου, οι τεχνικοί σύμβουλοι του Δήμου Σφακίων Λύκου και Καπριδάκης, μέλη της Πρωτοβουλίας Σφακίων και πολλοί Σφακιανοί. Τοποθετήθηκαν επίσης όλα τα μέλη της επιτροπής και ο ίδιος, με τρία από τα τέσσερα μέλη της Επιτροπής (Χαριτάκη, Μαρινάκης Βλαντάς) να δεσμεύονται δημόσια ότι θα καταψηφίσουν το έργο και τον ίδιο να λέει ότι δεν κάνει θετικές εισηγήσεις για τέτοια έργα σε περιοχές Natura. Αυτό λοιπόν είναι ο διάλογος και το να μπορείς να συνδιαλέγεσαι συμπεριλαμβάνει το να είσαι διατεθειμένος να ακούσεις

Ίσως ο κύριος Ξυλούρης να έδειξε την συγκατάβαση του στο να ακούσει τους Σφακιανούς συναισθανόμενος ο ίδιος ότι είναι σε έναν διαφορετικό τόπο με ανθρώπους που ακούνε αλλά δεν διαπραγματεύονται. Το ίδιο θα γίνει και στην συζήτηση της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος όπου θα συνειδητοποιήσει ότι αυτός ο τόπος αυτός δεν έχει έλλειμμα δημοκρατίας όπως λέει, αλλά έλλειμμα υπαναχώρησης και μάλιστα διαχρονικό! Καμία διαπραγμάτευση για τα βουνά μας! καμία υπαναχώρηση και καμία δυσφήμιση του αγώνα μας!

Πρωτοβουλία Σφακίων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών ΒΑΠΕ

Τα σχόλια είναι κλειστά.