Χανιά: Τα εργαλεία στην φαρέτρα των οφειλετών για ρύθμιση των χρεών τους

Ενημερωτική ημερίδα για την δυνατότητα ρύθμισης οφειλών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο ΕΒΕΧ

Χανιά: Τα εργαλεία στην φαρέτρα των οφειλετών για ρύθμιση των χρεών τους

Για την δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους, τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν καθώς και συμβουλές που θα πρέπει να γνωρίζουν ενημερώθηκαν ενδιαφερόμενοι κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο ΕΒΕΧ.

Η συγκεκριμένη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε επικεντρώθηκε στα εργαλεία που έχει στην διάθεση του ο οφειλέτης για ρύθμιση του χρέους του και έγινε ενημέρωση γύρω από τα θέματα της πτώχευσης μικρού αντικείμενου, του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, την άμυνα των οφειλετών κατά της εκτέλεσης και τα επιτόκια.

Ο συντονιστής της ημερίδας, Γρηγόρης Τζανάκης τόνισε ότι σκοπός της ημερίδας είναι «να δώσουμε στον κόσμο μια σφαιρική γνώση αναφορικά με τους υπάρχοντες θεσμούς και τον τρόπο που μπορεί να αμυνθεί και ρυθμίσεις τις οφειλές του σε σχέση με τους πιστωτές του. Η οικονομική κρίση στην χώρα και οι δυσχερείς καταστάσεις τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην δημιουργία χρεών. Από το 2010 και εξής ο νόμος Κατσέλης παρά τις βελτιώσεις που επιδέχεται κάλυψε αρκετούς ανθρώπους. Υπήρξε σωρεία αιτήσεων, χιλιάδες στα Χανιά, αρκετές από αυτές οδήγησαν σε αποφασίσεις αλλά έληξε το 2018 από τότε οι δανειολήπτες δεν έμειναν ακάλυπτοι αλλά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία βρέθηκε κάποια οπλοστάσιο με εργαλεία όπως και ο εξωδικαστικός διακανονισμός για ρύθμιση των οφειλών. Με δυο λόγια ο κάθε δανειολήπτης έχει ένα οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει τα χρέη του».

 

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από τον εμπορικό σύλλογο Χανίων, τον δικηγορικό σύλλογο Χανίων και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων μίλησαν εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων αναλύοντας τις δυνατότητες που έχουν οι δανειολήπτες για ρύθμιση των χρεών τους

Καθόλα διαδικτυακά ολοκληρώνεται ο εξωδικαστικός διακανονισμός

Συγκεκριμένα η δικηγόρος Σοφία Κουτσόγλου μίλησε για ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των οφειλετών τον εξωδικαστικό διακανονισμό, διευκρινίζοντας ότι «ο εξωδικαστικός διακανονισμός είναι μια αμιγώς εξωδικαστική διαδικασία είναι καθόλα διαδικτυακή υπάρχει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Το ευκταίο αποτέλεσμα είναι να επιτευχθούν 240 δόσεις στο δημόσιο και σε ασφαλιστικούς φορείς και 420 δόσεις σε τραπεζικά ιδρύματα. Ρυθμίζονται και οφειλές υπέρ τρίτων οι οποίες εισπράττονται και βεβαιώνονται από την ΔΟΥ και φυσικά υπάρχει και το ζήτημα των διαγραφών τόσο σε βασική οφειλή όσο και σε τόκους και προς αυξήσεις.

Δικαίωμα διαγραφής υπάρχει σε περιπτώσεις που που προκύπτει οικονομική αδυναμία είτε η επιδείνωση της οικονομικής δυνατότητας του οφειλέτη το προηγούμενη εξάμηνο της υποβολής της αίτησης. Θα μπορούσε να αφορά τους ευάλωτους οφειλέτες έχει διάφορα κριτήρια ο νόμος και καλά θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τον συνήγορο τους ώστε να ενημερωθούν».

«Πτώχευση μικρού αντικειμένου» – Ένας νέος νόμος που απευθύνεται σε πολλούς αλλά μένει άγνωστος

Στη συνέχεια ο δικηγόρος Νίκος Ποντικάκης αναφέρθηκε σε ένα νομοθετικό εργαλείο το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό, την πτώχευση μικρού αντικειμένου, στο πλαίσιο της οποίας όπως τόνισε ο ίδιος «στα Χανιά τα τελευταία δυο χρόνια έχουν υποβληθεί ελάχιστες αιτήσεις ενώ για ένταξη στον νόμο Κατσέλη υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις».

Παράλληλα ο κ. Ποντικάκης ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος συνήγορος που κατόρθωσε ρύθμιση χρέους με τη συγκεκριμένη νομοθεσία στην Ελλάδα δημιουργώντας έτσι ένα δικαστικό προηγούμενο αναφέρθηκε στα κριτήρια ένταξης κάτω από τη συγκεκριμένη νομοθεσία λέγοντας ότι « ο νόμος της πτώχευσης μικρού αντικειμένου ορίστηκε με τον νέο νόμου του 2020/4738 και απευθύνεται σε μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας, απευθύνεται σε νομικά και φυσικά πρόσωπα. Τα κριτήρια είναι να έχει ενεργητικό μέχρι 350.000 ευρώ ή κύκλο εργασιών μέχρι 700.000 ευρώ αν ήταν ατομική επιχείρηση ή επιχειρηματίας όπως και τα νομικά πρόσωπα αντίστοιχα.

Ο νόμος αυτός ορίζει αυτοδίκαιη απαλλαγή μετά από τρία χρόνια από την στιγμή της υποβολής της αίτησης πτώχευσης και αντίστοιχα αν αυτός ο οφειλέτης έχει μια κύρια κατοικία που δίνει προς το σκοπό της πτωχευτικής περιουσίας τότε απαλλάσσεται από τα χρέη του ένα χρόνο. Περιμένουμε μέσα στους επόμενους μήνες την θέσπιση του φορέα απόκτησης και επαναμεταβίβασης που αφορά τους ευάλωτους οφειλέτες. Πρόκειται για ένα θεσμό που ορίζεται στο πλαίσιο του νόμου αλλά δεν έχει θεσπιστεί ακόμα.».

Τρόποι άμυνας των οφειλετών απέναντι στον πλειστηριασμό

Στη συνέχεια η Μαρία Τσαρμπού αναφέρθηκε στους τρόπους που μπορούν να αμυνθούν ο οφειλέτες απέναντι στους πιστωτές τους αναφέροντας ότι « ο κώδικας πολιτικής δικονομίας διορθώνει το ζήτημα της αναγκαστικής κατάσχεσης θέτοντας πολύ στενά χρονικά περιθώρια για τις ενέργειες που πρέπει να προβεί τόσο ο δανειστής όσο και ο οφειλέτης. Απλά αυτό που θα πρέπει να έχει κάθε οφειλέτης στον νου του είναι ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά και θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Υπάρχουν μια σειρά από ένδικα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι παρότι έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και έχει αυστηροποιηθεί ο οφειλέτης έχει δυνατότητες άμυνας και πέρα από την ετοιμότητα που θα πρέπει να βρίσκεται να την άμεση επικοινωνία με τον δικηγόρο του υπάρχουν αρκετές αποφάσισες που σταματάνε πλειστηριασμούς, ο πολίτης θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη».

Τέλος η πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Δώρα Κυριακάκη αναφέρθηκε στον σκοπό της σημερινής εκδήλωσης λέγοντας ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι την δεκαετή περίοδο της κρίσης και η πανδημία του κορονοϊού όπως και η ακρίβεια και φορολογικές ανακατατάξεις έχουν φέρει αρκετές δυσκολίες στον σκοπό. Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες προσπάθειες για εκδηλώσεις και να υπάρχει συνεργασία στους συλλόγους».

flashnews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.