Χανιά:Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ΔΕΥΑ Χανίων

Ημερομηνία:

Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ΔΕΥΑ Χανίων
για την υλοποίηση της πράξης
«Υδρογεωλογική – Διαχειριστική μελέτη για την αναρρύθμιση των καρστικών πηγών Αγυιάς»

Υπεγράφη σήμερα στα Χανιά η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, εκπροσωπούμενη από τη Συντονίστρια κα Μαρία Κοζυράκη, και της ΔΕΥΑ Χανίων, εκπροσωπούμενη από την Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας κα Χρυσή Χατζηδάκη, για την εκπόνηση του έργου «Υδρογεωλογική – Διαχειριστική μελέτη για την αναρρύθμιση των καρστικών πηγών Αγυιάς».

Η χρηματοδότηση είναι από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» με επιλέξιμο προϋπολογισμό 128.500,00 ευρώ, και αναφέρεται στο μέτρο Μ13Σ0803 “Κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου αναρρύθμισης της πηγής Αγυιάς” του Διαχειριστικού Σχεδίου ΛΑΠ του Υδατικού Διαμερίσματος της Κρήτης (ΦΕΚ Β΄ 4666/2017).

Σκοπός της συγκεκριμένης πράξης είναι η εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου αναρρύθμισης των πηγών Αγυιάς Χανίων. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει σύστημα παρακολούθησης του υδροφορέα και κοινοποίηση των δεδομένων σε διαδικτυακή εφαρμογή, σχέδιο αντλήσεων αξιοποίησης του υδροφορέα – πρόγραμμα αντλήσεων, σενάρια λειτουργίας γεωτρήσεων βραχυπρόθεσμα (ετήσια) και μεσοπρόθεσμα (10ετίας), περιβαλλοντικά μέτρα προστασίας της λίμνης Αγυιάς καθώς και ανάπτυξη συστήματος λήψης αποφάσεων για πιθανά συμβάντα. Το σχέδιο του έργου θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Αναλυτικότερα, με την ολοκλήρωση της ειδικής υδρογεωλογικής – διαχειριστικής μελέτης για την αναρρύθμιση των πηγών της Αγυιάς, θα υπολογιστούν οι επιπτώσεις των πρόσθετων αντλήσεων, θα καθοριστούν οι αντλούμενες ποσότητες, θα χωροθετηθούν οι νέες γεωτρήσεις και θα προσδιοριστούν τα προσήκοντα μέτρα για την προστασία της λίμνης Αγυιάς.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο θα λάβει υπόψη τις ειδικές απαιτήσεις ως προς τη στάθμη της λίμνης, οι οποίες αποσκοπούν στην απρόσκοπτη λειτουργία της ως ταμιευτήρα αλλά και ως σημαντικό οικοσύστημα και οι οποίες βασίζονται στα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου με αντικείμενο τη μελέτη του προβλήματος της συσσώρευσης φερτών υλικών στον πυθμένα της λίμνης, που εκπονήθηκε το 2017, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο μελετητή, μετά την πραγματοποίηση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήμος Χανίων:Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2026

- «Κινητικότητα για όλους»: Πολυθεματικό πρόγραμμα δράσεων από τον...

«Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά»: Ο δημοτικός ξενώνας «Δίκτυννα»...

Το πρόβλημα της στέγης έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Οι...

Δήμος Χανίων:Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2026

- «Κινητικότητα για όλους»: Πολυθεματικό πρόγραμμα δράσεων από τον...

«Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά»: Ο δημοτικός ξενώνας «Δίκτυννα»...

Το πρόβλημα της στέγης έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Οι...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αμάλ Κλούνεϊ στο Μαξίμου: Η συνάντηση με Μητσοτάκη και το «ραντεβού» με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του Μαρέβα...

Η μαγεία των βιβλίων: Πώς θα ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν την ανάγνωση

Ανοίγουμε την πόρτα στη φαντασία και τη γνώση, παρακινούμε...

Ολυμπιακός: Και επίσημα ο Ιμανόλ Αλγκουαθίλ στον πάγκο των ερυθρόλευκων

Ο Ιμανόλ Αλγκουαθίλ είναι και επίσημα ο νέος προπονητής...