Χανιά:Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ΔΕΥΑ Χανίων

Ημερομηνία:

Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ΔΕΥΑ Χανίων
για την υλοποίηση της πράξης
«Υδρογεωλογική – Διαχειριστική μελέτη για την αναρρύθμιση των καρστικών πηγών Αγυιάς»

Υπεγράφη σήμερα στα Χανιά η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, εκπροσωπούμενη από τη Συντονίστρια κα Μαρία Κοζυράκη, και της ΔΕΥΑ Χανίων, εκπροσωπούμενη από την Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας κα Χρυσή Χατζηδάκη, για την εκπόνηση του έργου «Υδρογεωλογική – Διαχειριστική μελέτη για την αναρρύθμιση των καρστικών πηγών Αγυιάς».

Η χρηματοδότηση είναι από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» με επιλέξιμο προϋπολογισμό 128.500,00 ευρώ, και αναφέρεται στο μέτρο Μ13Σ0803 “Κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου αναρρύθμισης της πηγής Αγυιάς” του Διαχειριστικού Σχεδίου ΛΑΠ του Υδατικού Διαμερίσματος της Κρήτης (ΦΕΚ Β΄ 4666/2017).

Σκοπός της συγκεκριμένης πράξης είναι η εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου αναρρύθμισης των πηγών Αγυιάς Χανίων. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει σύστημα παρακολούθησης του υδροφορέα και κοινοποίηση των δεδομένων σε διαδικτυακή εφαρμογή, σχέδιο αντλήσεων αξιοποίησης του υδροφορέα – πρόγραμμα αντλήσεων, σενάρια λειτουργίας γεωτρήσεων βραχυπρόθεσμα (ετήσια) και μεσοπρόθεσμα (10ετίας), περιβαλλοντικά μέτρα προστασίας της λίμνης Αγυιάς καθώς και ανάπτυξη συστήματος λήψης αποφάσεων για πιθανά συμβάντα. Το σχέδιο του έργου θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Αναλυτικότερα, με την ολοκλήρωση της ειδικής υδρογεωλογικής – διαχειριστικής μελέτης για την αναρρύθμιση των πηγών της Αγυιάς, θα υπολογιστούν οι επιπτώσεις των πρόσθετων αντλήσεων, θα καθοριστούν οι αντλούμενες ποσότητες, θα χωροθετηθούν οι νέες γεωτρήσεις και θα προσδιοριστούν τα προσήκοντα μέτρα για την προστασία της λίμνης Αγυιάς.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο θα λάβει υπόψη τις ειδικές απαιτήσεις ως προς τη στάθμη της λίμνης, οι οποίες αποσκοπούν στην απρόσκοπτη λειτουργία της ως ταμιευτήρα αλλά και ως σημαντικό οικοσύστημα και οι οποίες βασίζονται στα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου με αντικείμενο τη μελέτη του προβλήματος της συσσώρευσης φερτών υλικών στον πυθμένα της λίμνης, που εκπονήθηκε το 2017, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο μελετητή, μετά την πραγματοποίηση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά: Έπεσε η κεραία του πομπού Μεσαίων...

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2026,...

Χανιά: Έπεσε η κεραία της ΕΡΤ στην...

Η πτώση της κεραίας Μεσαίων και Βραχέων Κυμάτων Εκπομπής...

Χανιά: Έπεσε η κεραία του πομπού Μεσαίων...

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2026,...

Χανιά: Έπεσε η κεραία της ΕΡΤ στην...

Η πτώση της κεραίας Μεσαίων και Βραχέων Κυμάτων Εκπομπής...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Φοροελαφρύνσεις: Ποδαρικό στο 2026 με 10 μειώσεις φόρων

Φοροελαφρύνσεις φέρνει η νέα φορολογική κλίμακα - Εφαρμόζεται ΦΠΑ...

Εορτολόγιο 3 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Σάββατο 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Δήμος Γόρτυνας : Το πρόγραμμα του καθαγιασμού των υδάτων για την γιορτή των Θεοφανίων

Ο καθαγιασμός των υδάτων στον Δήμο Γόρτυνας, ανήμερα της...

ΣΥΓΕΝΙΑΡ_«Υπεργρίπη»: αυξημένη δραστηριότητα του ιού H3N2 στην Ελλάδα και τον κόσμο

Κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο, η εποχική γρίπη προκαλείται...