Χαβάη: Νέα συγκλονιστικά ντοκουμέντα από τη φονική πυρκαγιά

Μία εβδομάδα μετά την τρομακτική πυρκαγιά στο τουριστικό θέρετρο της Χαβάης, Λαχάινα, τις διαστάσεις της τραγωδίας φανερώνει ένα νέο σοκαριστικό βίντεο που μετέδωσε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι.

Χαβάη: Νέα συγκλονιστικά ντοκουμέντα από τη φονική πυρκαγιά

Είναι 18.30 το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Έχοντας καταφύγει στην πισίνα του ξενοδοχείου, δύο γυναίκες καταγράφουν με το κινητό τους τηλέφωνο την κόλαση γύρω τους.

Οι φλόγες «καταπίνουν» το συγκρότημα, δεν αφήνουν τίποτα. Καίγονται ακόμα και οι τοίχοι.

Η Κριστίνα και η Μίστι κατάφεραν να σωθούν από τις φλόγες και τον αποπνικτικό καπνό. Άγνωστη παραμένει η τύχη άλλων ενοίκων και προσωπικού του συγκροτήματος που βρισκόταν στο κέντρο της Λαχάινα, τρεις δρόμους πάνω από το λιμάνι.

Είναι από τις γειτονιές που ερευνούν συνεργεία με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, παίρνοντας δείγματα DNA από ό, τι έχει μείνει από δεκάδες ανθρώπινες σορούς.

Ο αρχηγός της αστυνομίας ξέσπασε, ζητώντας από επιζώντες και δημοσιογράφους να μην πατάνε στα συντρίμμια.

«Πρέπει να το κάνουμε σωστά. Όταν σηκώνεις τη σορό και διαλύεται, δεν μπορείς να έχεις 200 ανθρώπους να τρέχουν εκεί, όπως έγινε χθες. Εκεί περπατούν ορισμένοι από εσάς. Δεν ξέρω πως αλλιώς να σας το πω».

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες 10 ημέρες προειδοποιούν οι Αρχές.

Όπως είπε η κυβερνήτης της Χαβάης, αναμένεται ότι θα εντοπίζονται κάθε ημέρα 10 έως 20 νεκροί. Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός επίσημος απολογισμός των 99 νεκρών, θα μπορούσε να φτάσει τους 200, ακόμα και 300.

«Είδα νεκρούς πάνω στα βράχια, στην παραλία. Νεκρούς σε αυτοκίνητα. Ήταν ένα παιδί κάτι από ένα αυτοκίνητο. Φαίνεται πως ο πατέρας του προσπάθησε να το προστατεύσει και κάηκαν μαζί».

Οι αυτόχθονες, καθώς και άλλοι άνθρωποι που ζουν επί δεκαετίες στο Μάουι, είναι εξοργισμένοι από τη συμπεριφορά τουριστών που έμειναν στο νησί και συνεχίζουν τις διακοπές τους χωρίς να δείχνουν σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειές τους.

«Έχασα φίλους εκεί. Γύρισαν για να σώσουν τα ζώα τους και πέθαναν. Είναι λυπηρό που έρχονται εδώ, άκουσα πως κάνουν καταδύσεις ανοιχτά της Λαχάινα. Δείξτε σεβασμό. Πέθανε κόσμος εδώ».

Πάνω από 40.000 τουρίστες εγκατέλειψαν το Μάουι μετά τις φονικές πυρκαγιές. Χιλιάδες παρέμειναν ή κατέφθασαν στη συνέχεια και διαμένουν σε θέρετρα σε άλλα σημεία του νησιού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.