Χαβάη: Τουλάχιστον 80 νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από την φονική πυρκαγιά

Χαβάη: Τουλάχιστον 80 νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από την φονική πυρκαγιά

Εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε στη Χαβάη για την τραγωδία σε φημισμένο τουριστικό θέρετρο, που έγινε στάχτη από τη μεγάλη πυρκαγιά της περασμένης Τρίτης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 80 άνθρωποι και να αγνοούνται εκατοντάδες. Αμερικανικά δίκτυα αναδεικνύουν ήδη τις ευθύνες των Αρχών, ενώ πολλοί επιζώντες λένε ότι σώθηκαν επειδή πρόλαβαν να πέσουν στη θάλασσα.
Πολύ μεγαλύτερος από τους 80 καταγεγραμμένους νεκρούς θα είναι ο απολογισμός των θυμάτων από την πυρκαγιά που έκαψε το φημισμένο τουριστικό θέρετρο Λαχάινα της Χαβάης, λένε τοπικές πηγές.

Έρευνες άρχισαν σε καμένα σπίτια ενώ δύτες ερευνούν και τη θάλασσα, από ανασύρθηκαν μεν δεκάδες ζωντανοί άνθρωποι, όμως ενδέχεται πολλοί ακόμα να μην άντεξαν.

«Ήμουν στην στέγη και πολεμούσα τη φωτιά για τρεις ώρες. Δεν μπορούσα άλλο. Κατάλαβα ότι πρέπει να φύγω. Έτρεξα προς τον ωκεανό και έπεσα μέσα», ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

Μοιραία λάθη

Η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της Τρίτης βόρεια της πόλης, στους πρόποδες του βουνού, πάνω από τη Λαχάινα.

Αρχικά οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν πως η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο 100%, ένα λάθος που αποδείχθηκε μοιραίο.

Το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης κατέρρευσε, σειρήνες δεν ήχησαν. Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες, ίσως σε χίλιους λένε τοπικές πηγές.

Εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα θα γίνει εισαγγελική έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας και την απόδοση ευθυνών.

Το CNN πληροφορείται ότι αξιωματούχοι της Χαβάης υποτίμησαν τον κίνδυνο από τις πυρκαγιές σε πρόσφατη έκθεση.

Άλλα έγγραφα δείχνουν ότι αξιωματούχοι γνώριζαν τις ελλείψεις στην πρόληψη και καταπολέμηση πυρκαγιών.

Ακόμα δυο πύρινα μέτωπα καίνε το νησί Μάουι. Σε μια περίπτωση διατάχθηκε σήμερα εκκένωση πληθυσμού, όμως λίγο αργότερα οι αρχές ειδοποίησαν τον κόσμο πως η φωτιά είναι υπό έλεγχο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.