Δημόσια ΙΕΚ: Αναλυτικός οδηγός για τις 103 ειδικότητες – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η περίοδος εγγραφών στα Δημόσια ΙΕΚ, με τους ενδιαφερομένους να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν 20.000 θέσεις σε 103 ειδικότητες σε 1.125 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης σε όλη τη χώρα.

Η διορία λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου, προθεσμία κατά την οποία θα πρέπει να εγγραφούν στα ΙΕΚ όπου πέτυχαν την εισαγωγή τους και οι απόφοιτοι Λυκείου που συμπλήρωσαν το παράλληλο μηχανογραφικό τον περασμένο Ιούλιο.

Πρόκειται για 8.100 θέσεις σε 52 ειδικότητες, οι οποίες «κλείδωσαν» τον Ιούλιο για να διατεθούν αποκλειστικά στους αποφοίτους Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων. Οι υπόλοιπες 20.000 είναι διαθέσιμες όχι μόνο για τους αποφοίτους, αλλά για όποιον επιθυμεί να διεκδικήσει μία θέση στα Δημόσια ΙΕΚ.

Ειδικότητες
Μεταξύ 103 ειδικοτήτων μπορούν να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι για να φοιτήσουν στο ΙΕΚ της επιλογής τους, με το υπουργείο Παιδείας να έχει ήδη ξεχωρίσει από τον Ιούλιο 52 εξ αυτών για τους αποφοίτους Λυκείου, οι οποίες κρίνεται ότι δίνουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, γρήγορης πρόσβασης στην αγορά εργασίας και εξειδίκευσης σε επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», και κατά την περίοδο των τρεχουσών εγγραφών το υπουργείο Παιδείας ξεχωρίζει τις εξής ειδικότητες ως «περιζήτητες» στην αγορά εργασίας:

Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής (πολυμέσα/ web designer – developer/video games),
τεχνικός επικοινωνίας και πληροφοριών στην ταξιδιωτική βιομηχανία,
στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα της υγείας,
τεχνικός εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων,
τεχνικός αμπελουργίας και οινολογίας,
προπονητές διαφόρων αθλημάτων,
τεχνικός μαγειρικής τέχνης – αρχιμάγειρας (chef),
τεχνικός φαρμάκων, καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων,
στέλεχος υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τι πρέπει να γνωρίζουν ο υποψήφιοι σπουδαστές
Η εγγραφή στα ΔΙΕΚ γίνεται μέσω της πλατφόρμας στην ιστοσελίδα https://diek.it.minedu.gov.gr/.

Η λίστα των ειδικοτήτων αφορά αποκλειστικά τα ΙΕΚ που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας και αιτήσεις για το α’ εξάμηνο. Εφόσον κάποιος επιθυμεί, μπορεί να υποβάλει αίτηση για διεκδίκηση θέσης σε ΙΕΚ άλλου υπουργείου ή φορέα.

Η κατάρτιση στα ΙΕΚ διαρκεί 4 εξάμηνα και μετά ακολουθεί η υποχρεωτική Πρακτική Ασκηση.

Ο απόφοιτος λαμβάνει Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης και στη συνέχεια δύναται να συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ στο αντικείμενο της ειδικότητάς του για να αποκτήσει Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Η φοίτηση πραγματοποιείται τα απογεύματα και η κατάρτιση ξεκινάει στις αρχές Οκτωβρίου.

Οσοι συμπλήρωσαν παράλληλο μηχανογραφικό τον περασμένο Ιούλιο και πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΙΕΚ θα πρέπει να εγγραφούν σε αυτό μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Εάν επιθυμούν, μπορούν να κάνουν αίτηση εγγραφής και σε άλλο ΙΕΚ, κι εφόσον επιτύχουν και σε αυτό την εισαγωγή τους, θα πρέπει να επιλέξουν μία εκ των επιλογών τους για να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.
Μέχρι και τη λήξη της προθεσμίας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τροποποιήσει όσες φορές θέλει την επιλογή του και τις προτιμήσεις του.

Για την υποβολή της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του, τον βαθμό απολυτηρίου του και το έτος απόκτησής του. Εφόσον επιτύχει την εισαγωγή του, θα προσκομίσει στο ΙΕΚ τα δικαιολογητικά κατά την εγγραφή του.
Για την εγγραφή σε ΙΕΚ υπάρχουν κριτήρια, τα οποία μπορεί να μεταβάλλονται ανάλογα με τον Κανονισμό του κάθε Ινστιτούτου. «Διαβατήριο» για την είσοδο αποτελεί το απολυτήριο Λυκείου (Γενικού, Επαγγελματικού).

Στα ΙΕΚ λαμβάνεται υπ’ όψιν και η εργασιακή εμπειρία (με βεβαίωση προϋπηρεσίας), σχετική με την ειδικότητα που επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος να καταρτιστεί, αλλά και η εγγύτητα του έτους κατάθεσης της αίτησης με το έτος αποφοίτησης. Οσο εγγύτερα με την αποφοίτηση είναι η αίτηση τόσο πιο αυξημένη είναι η μοριοδότηση. Επιπλέον, στα ΙΕΚ μοριοδοτούνται και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και οι προστάτες, για τις οποίες ζητείται και η κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Με το που «κλειδώσει» το σύστημα, οι αιτήσεις μοριοδοτούνται αυτόματα και επιλέγονται οι επιτυχόντες σύμφωνα με τα μόριά τους, τις προτιμήσεις-επιλογές τους και το πλήθος των τμημάτων που θα αποφασισθεί να λειτουργήσουν ανά ΙΕΚ και ειδικότητα (σ.σ.: η λειτουργία ενός τμήματος προκύπτει από το αν θα συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός σπουδαστών).

Υποψήφιοι που για οποιονδήποτε λόγο δεν συμπλήρωσαν ειδικότητες προτίμησης στην τελευταία τροποποίηση της αίτησής τους δεν μοριοδοτούνται και εξαιρούνται από τη συνέχεια της διαδικασίας.

Οι επιτυχόντες θα ενημερωθούν από την ιστοσελίδα https://diek.it.minedu.gov.gr για τα αποτελέσματα, εισάγοντας το mail με το οποίο πραγματοποίησαν την αίτησή τους. Εφόσον έχουν επιτύχει, θα προσέλθουν στο ΙΕΚ για να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους.

Σε περίπτωση κενών θέσεων, υπάρχει και δεύτερη φάση εγγραφής, για όσους επιθυμούν να καλύψουν τις θέσεις που έμειναν κενές.

Πειραματικά ΙΕΚ
Από φέτος ξεκινάνε και τα πρώτα πειραματικά ΙΕΚ στα οποία θα εφαρμοστούν νέες εκπαιδευτικές μέθοδοι και εργαλεία. Πρόκειται για τα ΙΕΚ Καρδίτσας, Πάτρας, Γλυφάδας, Θέρμης και Λαμίας.

Επιπλέον, προβλέπονται και 5 θεματικά ΙΕΚ που αντιστοιχούν σε στοχευμένους αναπτυξιακούς τομείς της οικονομίας:

Θεματικό ΙΕΚ STEAM Αιγάλεω (Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής, Τεχνών και Μαθηματικών)
Θεματικό ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Υπηρεσιών Ευεξίας
Θεματικό ΙΕΚ Αχαρνών Φυσικού Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Αναψυχής
Θεματικό Παράρτημα ΙΕΚ Ιωαννίνων Πρωτογενούς Τομέα, Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης στα Ιωάννινα με έδρα την Ι.Μ. Βελλά
Θεματικό Παράρτημα ΙΕΚ Διδυμοτείχου Πρωτογενούς Τομέα, Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης με έδρα το Σουφλί.https://www.cnn.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.