Ελλάδα : Καθησυχαστικός ΕΟΔΥ για τα κρούσματα ιλαράς στη Ελλάδα

Ημερομηνία:

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα αναφορικά με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αναφέρεται σε σοβαρή έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρωπαϊκή περιοχή του, η οποία χάνει έδαφος στην προσπάθειά της για την εξάλειψη της ιλαράς, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διευκρινίζει τα εξής :

Κατά τα έτη 2017 και 2018 επιδημία ιλαράς εκδηλώθηκε και στη χώρα μας όπως σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα δηλώθηκαν στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ 3259 κρούσματα ιλαράς, που αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και νεαρούς ενήλικες (25-44 ετών) από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσοι στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας. Από 1η Ιανουαρίου 2019 έως και σήμερα, η επιδημία ιλαράς στη χώρα μας είναι σε ύφεση. Κατά το διάστημα αυτό έχει καταγραφεί μικρός αριθμός κρουσμάτων ιλαράς (συνολικά 28 κρούσματα) σε παιδιά από κοινότητες Ρομά αλλοδαπής εθνικότητας και ενήλικα άτομα με πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές χώρες. Εντός του 2019 δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από ιλαρά στη χώρα μας.

Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο συστηματικός εμβολιασμός που σε συνδυασμό με την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών και των επαγγελματιών υγείας, για τη συνέχιση της συστηματικής εφαρμογής του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε θύλακες του πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιλαρά καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (www.eody.gov.gr).

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Καρύδια στο πρωινό: Το “μυστικό όπλο” για...

Η σημασία ενός υγιεινού πρωινού για την ενεργοποίηση του...

Εκρηκτική αύξηση των μαθησιακών διαταραχών στα παιδιά

Πώς θα γίνεται ταχύτερα η διάγνωση - Το σχέδιο...

Καρύδια στο πρωινό: Το “μυστικό όπλο” για...

Η σημασία ενός υγιεινού πρωινού για την ενεργοποίηση του...

Εκρηκτική αύξηση των μαθησιακών διαταραχών στα παιδιά

Πώς θα γίνεται ταχύτερα η διάγνωση - Το σχέδιο...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μουσείο Ν. Καζαντζάκη: Ο εορτασμός για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς...

Καρύδια στο πρωινό: Το “μυστικό όπλο” για καλύτερη μνήμη και υγεία εγκεφάλου

Η σημασία ενός υγιεινού πρωινού για την ενεργοποίηση του...

Εκρηκτική αύξηση των μαθησιακών διαταραχών στα παιδιά

Πώς θα γίνεται ταχύτερα η διάγνωση - Το σχέδιο...

Ξάνθη: Αρπακτικά πουλιά κατά περιστεριών – Σφοδρές αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις

Πεντάμηνο πρόγραμμα με πτήσεις εκπαιδευμένων αρπακτικών ενέκρινε ο δήμος...