ΕΟΔΥ: 44 θάνατοι από τον κοροναϊό και 69 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

Ένας νεκρός από γρίπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη γρίπη και τον κοροναϊό της τελευταίας εβδομάδας ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ, για το διάστημα από τις 3 μέχρι τις 9 Απριλίου, καταγράφεται μείωση στις επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτώματα γρίπης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ, όσον αφορά τον κοροναϊό οι εισαγωγές είναι στα ίδια επίπεδα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 69, ενώ 44 έχασαν τη ζωή τους μέσα σε επτά ημέρες.

Ιός SARS-CoV2 – Λοίμωξη COVID-19
– Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

– Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ παρουσίασε μείωση 6% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

– Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 16% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

– Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 69.

– Καταγράφηκαν 44 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 81,5 έτη (εύρος 61-99 έτη).

– Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υποπαραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί από την εβδομάδα 9 και μετά.

– Την εβδομάδα 12 η υποπαραλλαγή BQ.1.1 ήταν η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.5 (81%).

– Την εβδομάδα 12 η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (74%), ακολουθούμενη από την υποπαραλλαγή BA.2.75 (18%).

– Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS- CoV-2 σε 2 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης
– Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel).

– Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ την εβδομάδα 14/2023, ενώ δηλώθηκε ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

– Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 14/2023 νοσηλεύτηκαν 67 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 25 θάνατοι.

– Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 342 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 286 (84%) ήταν στελέχη τύπου Α και 56 (16%) στελέχη τύπου Β.

– Από τα 283 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 257 (91%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 26 (9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm09.

– Κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται υπερτέρηση του ιού γρίπης τύπου Β.

Τα σχόλια είναι κλειστά.