Γ.Κεφαλογιάννης:Στη διευθέτηση υποθέσεων ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων στον πρωτογενή τομέα προχώρησε η κυβέρνηση

Παρέμβαση συνολικού ύψους 4.242,471 ευρώ για τους συνεταιρισμούς του Ρεθύμνου

Στη διευθέτηση μιας πολυετούς εκκρεμότητας που αφορά πέντε διαφορετικές υποθέσεις ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες είχαν κριθεί ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, βάσει αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών με τη συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα, η εν λόγω παρέμβαση αφορά ένα σημαντικό αριθμό δικαιούχων, τόσο αγροτών, όσο επιχειρήσεων, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν την υποχρέωση να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα εντόκως, τις ενισχύσεις που είχαν λάβει πριν από πολλά χρόνια.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο, η διευθέτηση αυτή απαλλάσσει από την υποχρέωση επιστροφής αγρότες και επιχειρήσεις που έλαβαν ή προέβησαν σε:

Α. Κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007 σε νομούς της χώρας, με τη μορφή, αφενός, επιδότησης επιτοκίου δανείων για κεφάλαια κίνησης και, αφετέρου, παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου. Δικαιούχοι της επιδότησης επιτοκίου ήταν περίπου 3.800 επιχειρήσεις και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης είχε ανέλθει στα 193 εκατ. ευρώ, ενώ δικαιούχοι των κρατικών εγγυήσεων ήταν 746 επιχειρήσεις και το συνολικό εγγυημένο ποσό είχε φθάσει τα 118 εκατ. ευρώ. Η Ε.Ε. ζήτησε την ανάκτηση των ενισχύσεων αυτών, με απόφαση που εκδόθηκε το 2019.

Β. Κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν την περίοδο 1994-2005 σε επιχειρήσεις παραμεθόριων περιοχών με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου, βάσει του νόμου 128/75 και παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Διευθετείται ποσό ανακτήσεων συνολικού ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ για 21 επιχειρήσεις.

Γ. Αντισταθμιστικές ενισχύσεις, ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, το 2008 και το 2009, σε 700.000 αγρότες και οι οποίες, με απόφαση της Ε.Ε. το 2012, θεωρήθηκαν παράνομες και ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά και διατάχθηκε η ανάκτησή τους. Λόγω της μη συμμόρφωσης της χώρας με την απόφαση ανάκτησης, η Ε.Ε. κατέθεσε πρόσφατα προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για μη συμμόρφωση με την απόφαση ανάκτησης.

Δ. Ανάληψη ή/και ρύθμιση από το Δημόσιο χρεών γεωργικών συνεταιριστικών οργανώσεων, η οποία, με απόφαση της Ε.Ε. το 2000, κρίθηκε ότι συνιστά παράνομη και ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση και διατάχθηκε η ανάκτησή τους. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004. Η υπόθεση αφορά 78 υπόχρεους και συνολικό ποσό ανάκτησης περίπου 96 εκατ. ευρώ.

Ε. Κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν το 2008, με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου και εγγύησης σε δάνεια, προς συνεταιριστικές οργανώσεις και πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, προκειμένου να δοθούν σε παραγωγούς δημητριακών. Η ανάκτηση αφορά ποσό περίπου 15 εκατ. ευρώ από 49 συνεταιριστικές οργανώσεις. Η Ε.Ε. με απόφαση του 2012, που επικυρώθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέταξε την ανάκτηση των ποσών, ως παράνομων και ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων.

Επικοινωνία Κεφαλογιάννη με τους συναρμόδιους Υπουργούς

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε επικοινωνία του κ. Κεφαλογιάννη με τους συναρμόδιους Υπουργούς. Όπως σημειώνει ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης:

«Η ρύθμιση αυτή έρχεται σε συνέχεια πολύμηνης προετοιμασίας θέμα από τη πλευρά της κυβέρνησης και εντάσσεται σε ένα πολυεπίπεδο σχέδιο ανακούφισης παραγωγών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ότι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Ρεθύμνης, Μυλοποτάμου και ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Ανωγείων και Περιχώρων απαλλάσσονται από ποσά συνολικού ύψους 248.418 ευρώ, 437.760 ευρώ και 1. 837.900 ευρώ αντίστοιχα. Στην ίδια κατεύθυνση, για την Ένωση Κιτροπαραγωγών Κρήτης το αντίστοιχο ποσό αγγίζει το 1.718.393 ευρώ.

Η παρέμβαση συνολικού ύψους 4.242,471 ευρώ για τους συνεταιρισμούς του Ρεθύμνου έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, αποδεικνύοντας σε κάθε ευκαιρία στην πράξη ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει τον πρωτογενή τομέα. Επικοινώνησα τόσο με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα όσο και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά για να ενημερωθώ για τις περιπτώσεις που αφορά η παρέμβαση και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, κυρίως όμως για να τους ευχαριστήσω για την συμβολή τους σε αυτή την σημαντική απόφαση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.