Γερμανικές εκλογές – Πανηγύρια στο SPD μετά τα πρώτα exit polls – «Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε»

«Το SPD επέστρεψε», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος.
Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έδωσε πριν από λίγο το ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%.

Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν το πρώτο exit poll οι Σοσιαλδημοκράτες. Το στρατόπεδο του Όλαφ Σολτς ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν έγινε γνωστό ότι το κόμμα είναι ισόπαλο με το CDU με 25%.

«Το SPD επέστρεψε. Το ξέραμε ότι θα είναι αμφίρροπη η κούρσα», σημείωσε στις πρώτες του δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι εξασφάλισαν τη λαϊκή εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Θέλουμε τον Σολτς για καγκελάριο της Γερμανίας», πρόσθεσε.

«Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.

Πώς κατανέμονται οι έδρες των κομμάτων με βάση το πρώτο exit poll
Μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών υπάρχει διαφορά μόλις τριών εδρών. Αναλυτικά, οι έδρες που λαμβάνουν τα κόμματα στο Bundestag είναι τα εξής:

Σε σύνολο 730 εδρών :

SPD- Σοσιαλδημοκράτες -200 έδρες
CSU/CSU- Xριστιανοδημοκράτες – 197 έδρες
Die Gruene- Πράσινοι – 119 έδρες
AfD – Εναλλακτική για τη Γερμανία – 87 έδρες
FDP – Eλεύθεροι Δημοκράτες – 87 έδρες
Die Linke-Αριστερά- 39 έδρες
Άλλα κόμματα- 1 έδρα

Τα σχόλια είναι κλειστά.