Γιάννης Κεφαλογιάννης | Με το νέο μουσείο το Ρέθυμνο αποκτά επιτελούς ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μουσείων και επισκέψιμων χώρων.

Ακολουθεί δήλωση του Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη για την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη στο Ρέθυμνο:

«Ο πολιτισμός είναι ίσως το μεγαλύτερο και διαχρονικότερο κεφάλαιο που διαθέτει το νησί μας. Η πολιτισμική μας ταυτότητα είναι η δύναμή μας και σήμερα είμαστε εδώ για να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική και ολοκληρωμένη ανάδειξή της. Σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένη την ανάγκη να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πόροι και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, προχωράμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης του πολιτισμικού πλούτου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια οραματιζόμασταν να δημιουργήσουμε ένα χώρο μέσα από τον οποίο θα ταξιδεύουμε στην μακραίωνη ιστορία του τόπου μας. Σήμερα προχωράμε στο απόλυτα αναγκαίο βήμα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα επόμενα σημαντικά βήματα που θα καταστήσουν το όραμα για το Νέο Μουσείο Ρεθύμνου ένα υλοποιήσιμο προς ολοκλήρωση στόχο.

Με το τέλος της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, ώστε η δέσμευση για την υλοποίηση του έργου την προγραμματική περίοδο 2021-2027 να γίνει πραγματικότητα. Το νέο αρχαιολογικό μουσείο του Ρέθυμνου αποτελεί καθολικό αίτημα για τους φορείς και την τοπική κοινωνία, το οποίο συνδέεται άμεσα με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας στον πολιτισμό. Στόχος μας να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μουσείων, μνημείων και επισκέψιμων χώρων που να αναδεικνύει την ιστορία του Ρεθύμνου. Έτσι, το νέο μουσείο θα συνθέσει από κοινού με το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας καθώς και με την επανέκθεση των κειμηλίων της Ιεράς Μονής Αρκαδίου ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μουσείων και επισκέψιμων χώρων.

Επιπρόσθετα, η ένταξη στο παρόν χρηματοδοτικό πρόγραμμα των Μελετών για την αναστήλωση του οχυρού της Φορτέτζας (816.367,83 Ευρώ), των Μελετών για τα μνημειακά κτίρια εντός της Φορτέτζας (841.758,14 Ευρώ), και της Μελέτης για την στέγαση του πολύ σημαντικής Μινωικής Εγκατάστασης στους Πέρα Γαλήνους Μυλοποτάμου (237.439,01 Ευρώ) είναι καθοριστικής σημασίας για την διάσωση και την προβολή του μνημειακού αποτυπώματος στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Παράλληλα η ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 των έργων:

• Ανάδειξης του Υστερομινωικού ΙΙΙ Νεκροταφείου Αρμένων Ρεθύμνης(Η Α’ Φάση ολοκληρώθηκε (650.000 Ευρώ) και εντάχτηκε η Β΄ Φάση (700.000 Ευρώ)
• Ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου Μοναστηρακίου Αμαρίου, Α’ φάση που ολοκληρώνεται εντός του έτους (360.000 Ευρώ), ενώ εντάχτηκε και η Β΄ Φάση (585.000 Ευρώ)
• Ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου Ζωμίνθου Ανωγείων (400.120 Ευρώ)
• Ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου Αποδούλου Αμαρίου (610.000 Ευρώ)
• Ανάδειξης του μοναδικού τοιχογραφημένου Ναού του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και Ευαγγελισμού στα Λιβάδια Μυλοποτάμου στην ΟΧΕ UNESCO (212.400 Ευρώ),

• Ψηφιακών πολιτιστικών διαδρομών σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Π.Ε. Ρεθύμνου (299.880 Ευρώ)
Συνολικού προϋπολογισμού 3.817.400 ευρώ, τα οποία υλοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην στοχοθεσία αυτή, με κορωνίδα την δημιουργία του νέου Μουσείου.

Σε αυτό το πνεύμα, και με διάθεση ουσιαστικής συνεργασίας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη εκφράζοντας τη χαρά μας και τη βούληση όλων των φορέων έτσι ώστε μέσα από την πολύπειρη και αξιόπιστη καθοδήγηση της και τη σταθερή στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να διευκολυνθεί κάθε διαδικασία ώστε το Ρέθυμνο να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο αντάξιο της ιστορίας του και της πληθώρας σπουδαίων ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής».

Τα σχόλια είναι κλειστά.