Γιορτή του Πατέρα: Ένα αγαπημένο πρόσωπο γιορτάζει

Γιορτή του Πατέρα… Λένε πως υπάρχουν τρία στάδια στη ζωή ενός άνδρα… Να πιστεύει στον Άη Βασίλη, να μην πιστεύει στον Άη Βασίλη, να είναι ο ίδιος ο Άη Βασίλης.

Όταν πλέον φτάσει στο τρίτο στάδιο, θα είναι ξεκάθαρα πατέρας. Αν λοιπόνέχεις γίνει και εσύ ένας Άη Βασίλης, μπορείς να χαρείς και να γιορτάσεις τησημερινή μέρα. Γιατί μεταξύ μας, η αλήθεια είναι πως στη σύγχρονη ζωή δεν έχειμόνο η γυναίκα πολλαπλό ρόλο (σύζυγος/ εργαζόμενη/ μητέρα/ γυναίκα κτλ), αλλάτο ίδιο συμβαίνει και με τον άνδρα. Έτσι γιορτάζουμε εξίσου τη Γιορτή τηςΜητέρας και τη Γιορτή του Πατέρα. Δικαίως, κατά την ταπεινή γνώμη μας ωςμπαμπάδες… Και στο TFM έχουμε πολλούς μπαμπάδες!

Γιορτή του Πατέρα: Το ιστορικό χρονικό της ημέρας
Η αμερικανικής εμπνεύσεως Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου (21Ιουνίου 2020). Με δώρα απ’ όλη την οικογένεια τιμώνται ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους. Γενικά οι άνδρες της οικογένειας!

Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ – Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

Ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας του Πατέρα έγινε στις 19 Ιουνίου 1910 στο Σπόκεν της πολιτείας Γουάσινγκτον, όπου ζούσε η οικογένεια Σμαρτ. Παρέμεινε ένα γεγονός τοπικής σημασίας για πολλά χρόνια μέχρι το 1966, οπότε ο τότε αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον με διάταγμά του ανακήρυξε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έκτοτε ήταν θέμα χρόνια ο εορτασμός να περάσει τα αμερικανικά σύνορα και να διεθνοποιηθεί.

Οι ανάγκες του σύγχρονου πατέρα
Να έχει περισσότερο χρόνο για τα παιδιά του και κυρίωςΜΕ τα παιδιά του
Να είναι ξεκούραστος για τα παιδιά
Να συνδυάζει τον χρόνο για την οικογένεια με τα χόμπικι ενδιαφέροντά του
Να έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται καθημερινά στοοικογενειακό τραπέζι (συνήθως είναι στη δουλειά)
Να θυμάται η οικογένεια τη Γιορτή του Πατέρα (γιατίεντάξει, τώρα έχει αρχίσει και διαδίδεται. Παλιά δεν τη γιορτάζαμε και τόσοαυτή την ημέρα)
Να επιστρέφει από τη δουλειά και να μην κοιμούνται ταπαιδιά
Να απολαμβάνει τα χόμπι του
Να μη χάνει τα “καλά” των παιδιών, όπως π.χ. μίακαινούργια λέξη ή αυτό το “περπάτησε!”
Να κλείνει πιο συχνά ραντεβού για δύο με τη γυναίκατου
Να διαβάζει τα αγαπημένα του βιβλία, εκτός απόπαραμύθια και τα σχολικά
Να βλέπει τους φίλους του
Και να σου πω κάτι,συμπλήρωσε τη λίστα και στείλε μας είτε με email είτε με comment γιατί πραγματικά θέλουμε να μάθουμε τα «θέλω» σου και νατα επικοινωνήσουμε. Εξάλλου οι μπαμπάδες τα λένε αυτά μεταξύ τους!

Πως γιορτάζεται η Γιορτή τουΠατέρα στον κόσμο
Στην Αυστραλία γιορτάζεταιτην πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου ενώ η Εκκλησία τη γιορτάζει του ΑγίουΠνεύματος (κινητή εορτή τον Ιούνιο).

Στην Ευρώπη έπαψε να είναι«ημέρα του πατέρα» αλλά ονομάζεται «γιορτή του πατέρα» (fête des pères) με αρχήαπό τη Γερμανία που συνδεόταν άμεσα με την οικογενειακή έξοδο, τη γιορτή τηςμπύρας, κτλ.

ΣτηνΕλλάδα, καθιέρωσαν τη γιορτή οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του Συλλόγου γιατην Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.) από τον ιδρυτήΝίκο Σπιτάλα, εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρααπό τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια. Έτσι, μαζί με όλους τους Ευρωπαίους,γιορτάζουν κάθε δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου όταν μάλιστα τα σχολεία είναι ακόμαανοικτά για να διδάξουν οι δάσκαλοι τον ρόλο και τις αξίες του πατέρα στηνοικογένεια. Ειδική σειρά γραμματοσήμων έχει επίσης εκτυπωθεί από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.https://www.tofarmakeiomou.gr/el-gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.