Γύρος ή καλαμάκι χοιρινό; – Τελικά ποιο είναι πιο υγιεινό;

Ημερομηνία:

Το σουβλάκι αποτελεί το αγαπημένο φαγητό των περισσότερων Ελλήνων και φυσικά είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της χώρας μας.
Το σουβλάκι συνήθως περιέχει κρέας από χοιρινό ή κοτόπουλο, σε γύρο ή καλαμάκι (ή σουβλάκι, αναλόγως της καταγωγής).

Αρκεί, όμως, μονάχα να αποχωριστεί κανείς τον αγαπημένο του γύρο προκειμένου να δει αλλαγή στη ζυγαριά;

Συνήθως περιέχει κρέας από χοιρινό ή κοτόπουλο, σε γύρο ή καλαμάκι (ή σουβλάκι, αναλόγως της καταγωγής). Αρκεί, όμως, μονάχα να αποχωριστεί κανείς τον αγαπημένο του γύρο προκειμένου να δει αλλαγή στη ζυγαριά;

Η απάντηση είναι όχι. Για παράδειγμα, το τυλιχτό με χοιρινό καλαμάκι «απ’ όλα» δεν είναι πρακτικά πιο light από το αντίστοιχο με γύρο. Ένα τυλιχτό με γύρο έχει κατά μέσο όρο 870 θερμίδες, ενώ αυτό με χοιρινό καλαμάκι έχει 820. Οι θερμίδες συγκλίνουν τόσο διότι ο σουβλατζής βάζει διπλάσια ποσότητα από πατάτες στο τυλιχτό με το καλαμάκι προκειμένου να το «γεμίσει» και να μη δείχνει φτωχό.

Το χοιρινό καλαμάκι υπερτερεί του γύρου, καθώς περιέχει μικρότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών (12 γραμμάρια έναντι 19, αντίστοιχα), γεγονός που το καθιστά λιγότερο επιβαρυντικό για την υγεία. Παρόλα αυτά, η μεταξύ τους διαφορά στις θερμίδες που αποδίδουν είναι αμελητέα για να προκαλέσει ουσιαστικό αποτέλεσμα στη ζυγαριά εκείνου που θέλει να ρίξει το βάρος του.

Πολλά σουβλατζίδικα χρησιμοποιούν το ίδιο κρέας, τόσο στον γύρο όσο και στα καλαμάκια τους. Συνήθως αυτό αποτελείται κατά 50-80% από πανσέτα, γι’ αυτό και σε πολλά καλαμάκια θα βρείτε ολόκληρα κομμάτια λίπους ανάμεσα στο κρέας.

Εάν κάποιος επιλέξει μια μερίδα καλαμάκια, από τόσο λιπαρά κομμάτια, με πρόθεση να αποφύγει το τυλιχτό και τον γύρο, μπορεί να προσλάβει έως και 1.800 θερμίδες και 26 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών.

Χρειάζεται, λοιπόν, να γνωρίζουμε από τι κρέας είναι παρασκευασμένα τα καλαμάκια που παραγγέλνουμε αν δεν θέλουμε να σαμποτάρουμε, κατά λάθος, την προσπάθειά μας.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Aμύγδαλα: Το σνακ που που έχει πολλά...

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα αμύγδαλα είναι το...

Τριγλυκερίδια: Ρίξτε τα χαμηλά με δυο κινήσεις

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών...

Aμύγδαλα: Το σνακ που που έχει πολλά...

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα αμύγδαλα είναι το...

Τριγλυκερίδια: Ρίξτε τα χαμηλά με δυο κινήσεις

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χρυσές λίρες: Πουλάνε μαζικά οι Έλληνες το εξάμηνο του 2025

Οι υψηλές τιμές της χρυσής λίρας έχουν πυροδοτήσει ακόμη...

Γεωργία Ξυλούρη: Δράσεις στη μνήμη της δασολόγου που έβαλε τον Ψηλορείτη στην Unesco

Οι φιλοπεριβαλλοντικές εκδηλώσεις θα γίνουν αύριο στα Ανώγεια. Φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις...

Σκάνδαλα και στον ΕΛΓΑ – «120.000 στην τσέπη κάθε χρόνο»

Οι αγρότες καταγγέλλουν πως επί πέντε χρόνια φώναζαν για...

Στα Χανιά για διακοπές ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ ταξίδεψε στα Χανιά από...