Η Περιφέρεια Κρήτης ζητά την άμεση ενεργοποίηση του πιλοτικού προγράμματος για τη διαχείριση του Λαγοκέφαλου

Ημερομηνία:

Την άμεση θεσμική υποστήριξη και ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης που έχει καταθέσει, για τη διαχείριση του τοξικού και εισβολικού είδους Λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) ζητά η Περιφέρεια Κρήτης, δηλώνοντας πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Με αφορμή την εντεινόμενη απειλή στο θαλάσσιο οικοσύστημα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης απέστειλε επίσημο αίτημα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτη Σχοινά και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου.

Η Κρήτη αποτέλεσε την πρώτη Περιφέρεια της χώρας όπου το συγκεκριμένο είδος εμφανίστηκε και ανέπτυξε ταχύτατα τους πληθυσμούς του. Απέναντι σε αυτή την κρίση, η Περιφέρεια Κρήτης ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την τοξικότητα του είδους, προχωρώντας σε ένα στοχευμένο πλέγμα πρωτοβουλιών για την προστασία της παράκτιας αλιείας:

Επιστημονική Τεκμηρίωση & Αποτύπωση Ζημιών: Ήδη από το 2021, χρηματοδοτήθηκε ειδική μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, μέσω της οποίας εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις και καταγράφηκε το χαμένο εισόδημα των αλιέων.

Θεσμική Οργάνωση: Λειτούργησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αλιείας της Περιφέρειας Κρήτης –το μοναδικό στην Ελλάδα– ενώνοντας επαγγελματικούς συλλόγους, Λιμενικές Αρχές, αρμόδια τμήματα και το ΕΛΚΕΘΕ.

Πιλοτικό Πρόγραμμα: Τον Ιούλιο του 2025 κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση στήριξης της αλιείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του είδους.
Συνεχής Διαβούλευση: Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κατατέθηκαν πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης τον Σεπτέμβριο του 2024 και τον Φεβρουάριο του 2026.

Ευρωπαϊκή Ανάδειξη: Το ζήτημα μεταφέρθηκε εκτός συνόρων για αναζήτηση εργαλείων και χρηματοδοτήσεων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (BLUEfasma, SEA4FUTURE) και της Συνδιάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών.

Όπως επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τζεδάκης, μετά από συνεχή ενημέρωση των αρμόδιων αρχών που ξεκινά ήδη από το 2015, η Περιφέρεια βρίσκεται σε απόλυτη τεχνική, πολιτική και ουσιαστική ετοιμότητα για την άμεση έναρξη του προγράμματος. Έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας ώστε η εφαρμογή του να είναι λειτουργικά και διοικητικά αξιόπιστη.

Η διαχείριση αυτού του πολυπαραγοντικού προβλήματος στο νησί αναμένεται να λειτουργήσει ως οδηγός. Η πολύτιμη εμπειρία που θα αποκτηθεί θα δημιουργήσει την προοπτική να επεκταθεί η δράση και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που έρχονται αντιμέτωπες με τη μάστιγα του Λαγοκέφαλου.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μυστήριο 3.500 ετών: Πώς τα λείψανα ενός...

Η νέα ανάλυση του σκελετού, μέσω ραδιοχρονολόγησης, φαίνεται να...

Τι δείχνει μεγάλη έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης...

Η τεχνολογία βοήθησε αλλά η διδασκαλία δεν αντικαταστάθηκε. H τεχνολογία...

Μυστήριο 3.500 ετών: Πώς τα λείψανα ενός...

Η νέα ανάλυση του σκελετού, μέσω ραδιοχρονολόγησης, φαίνεται να...

Τι δείχνει μεγάλη έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης...

Η τεχνολογία βοήθησε αλλά η διδασκαλία δεν αντικαταστάθηκε. H τεχνολογία...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τι δείχνει μεγάλη έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης για την περίοδο της πανδημίας

Η τεχνολογία βοήθησε αλλά η διδασκαλία δεν αντικαταστάθηκε. H τεχνολογία...

Η γέννηση του Ελ Νίνιο και το σενάριο για καλοκαίρι μέχρι τα… Χριστούγεννα – Τι ακριβώς συμβαίνει στον Ειρηνικό;

Μια πρωτοφανής θερμική ανωμαλία σε παγκόσμια κλίμακα. Οι δορυφορικές απεικονίσεις...